Predjela

HRVATSKI KRUH OD KRUMPIRA

  • Ispis
Izvor: 24.sata/30.5.08./Kulinarska radionica Zagvozd/Piše: Ivanka ŠutaDana 23. svibnja povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti u kulinarskoj radionici u Zagvozdu kuhala su se jela od krumpira iz 15 europskih zemalja.

HRVATSKI KRUH OD KRUMPIRA 

 

Sastojci:

30 dkg krumpira;

4 žlice mlijeka;

20 gr suncokretovih sjemenki;

50 gr grožđica;kvasac;

30 dkg oštrog brašna;

2 žumanjka;

10 dkg maslaca;

začini;

jaje;

 

 Priprema:

 

Cijele krumpire pecite 40 minuta na 200oC. Ogulite i, zgnječite, dodajte začine, maslac, žutanjke i izmiješajte. Dodajte brašno s kvascem, grožđice, sjemenke, mlijeko i prstohvat soli, pa umijesite glatko tijesto.Ostavite na toplom 30 minuta. Premijesite i ostavite da se digne u namašćenu plehu. Premažite jajetom i pecite na 180oC dok ne dobije rumenu boju.  

 

Zanimljivosti: 

Krumpir obiluje brojnim vitaminima, pojanviše vitaminom C. U sebi sadrži 80% vode, malo masti i oko 2,5 % manje ugljikohidrata nego kruh;

 

Vitamini u krumpiru nalaze se u kori i ispod nje. Zato je treba tanko rezati. Ako se peče, malo će ih izgubiti, a kuha li se u kori, sačuvat će ih;

 

Mladi krumpir sadrži više šećera i vode od starog, koji ima više ugljikohidrata. Mladi će biti slađi ako prije pečenja kožicu ostružete nožem;

 

 Krumpir kao povrće ne deblja, na lako upija masnoću pri pečenju i prženju iz ostale hrane. za one na dijeti preporučuje se kuhani ili pečeni na pole bez masnoće (jedan obrok cca 2 srednja krumpira što iznosi cca 180 kcal!)

 

Krumpir je izvrstan za zdravlje - izgrađuje koštano tkivo, aktivira metabolizam, jača mišiće, potiče rast, regulira probavu, te uklanja umor i loš dah;

 

 

Izvor: 24.sata/30.5.08./Kulinarska radionica Zagvozd/Piše: Ivanka Šuta

 

Dana 23. svibnja povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti u kulinarskoj radionici u Zagvozdu kuhala su se jela od krumpira iz 15 europskih zemalja.

 

 Pogledajte još recepte: Gusta seljačka juha od krumpira i  Bodulska simfonija krumpira i paprika 

 

Preuzeto za web Udruge, srpanj 2008.