Namaz od slanutka (ili „humus“)
Kuhani slanutak možete koristiti i za razne salate te kao dodatak ostalom povrću u varivima. Slanutak, bogat izvor bjelančevina, kalcija i željeza (čak i kuhani slanutak sadrži dvostruko više željeza od jednake količine mesa), neizmjerno je važna namirnica za ljudsku prehranu, posebno kod osoba koje ne jedu mesu. Slanutak ima visoku prehrambenu vrijednost jer je bogat proteinima, koji su lako probavljivi, te prehrambenim vlaknima i lecitinom a ujedno ima i nizak glikemički indeks (GI 30) u odnosu na ostale mahunarke - npr. grah, te ga se radi toga preporučuje u prehrani dijabetičara!!
Češnjak pomaže kod upala uzrokovanih virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima, posebno ga preporučujemo u zimskim mjesecima. Najbolje ga je jesti sirovog tj. smrvljenog, ili stavljati u hranu neposredno nakon što je hrana pripremljena.
Sastojci:
1 šalica kuhanog slanutka;
1 jušna žlica tahinija;
1 jušna žlica limunovog soka;
½ čajne žlice soli;
1 režanj češnjaka;
Priprema:
Slanutak ostavite namakati preko noći. Usitniti češnjak pa sve sastojke zajedno izmiksati u namaz.
Recept: Sonja Njunjić, Radionica Uppt, 2009.
Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.