Predjela

PUDING OD BUNDEVE

  • Ispis

Potrebno: 

1 kg očišćene bundeve;

60 g maslaca;

10 g ribanog sira;

bašemal umak;

50 g brašna;

mala glavica crvenog luka;

1 dcl mlijeka (može i sojino)

Postupak:

1)Bundevu očistite, narežite na kockice i kuhajte u lagano posoljenoj vodi cca 10-tak minuta. Ocijedite je i protisnite ili izmiješajte sa „štapom“.

2) U posebnoj zdjeli propirjajte na maslacu sjeckani luk i kad zažuti u to dodajte pripremljenu bundevu. Kašu pirjajte sljedećih 10 minuta stalno miješajući da ne zagori.

3) U međuvremenu pripremite bešamel-umak: brašno umiješajte u hladno mlijeko, dodajte maslac i sok i kuhajte na umjerenoj vatri par minuta. kad se bešamel zgusne istresite ga u kašu od bundeve, dodajte ribani sir, istučena jaja i masu čvrsto izmiješajte (najbolje mikserom).

4) Istresite je u podmazan i pobrašnjen kalup za puding, te kuhajte na pari cca 1 sat.

5) Ponudite kao samostalno jelo (može i hladno i toplo) ili kao prilog drugim jelima. 

Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.   

 

Prijedlog Udruge: također se može napraviti ukusan „Slatki puding od buče“ uz isti postupak samo se umjesto luka u smjesu dodajte malo šećera (ili meda, ili voćnog sirupa), a umjesto bešamela na kraju kuhanja dodajte želatinu da se smjesa zgusne. Na kraju ukrasite sjeckanim listićima mente, te dodajte cimet ili vaniliju po izboru! (prijedlog Udruge)