Namirnice

ČAJ

  • Ispis

Općenito o čajevima 

Grm čaja je zimzelena višegodišnja tropska biljka s krutim, zašiljenim, sjajnim zelenim listovima, poznata pod nazivom CAMELLIA SINENSIS, inače botanički srodnik ukrasnog grma kamelije, čiji listići nam daju crne, crvene i zelene čajeve. 

Različitim metodama u proizvodnji tj. fermentacijom i  načinom obrade listova određuju se vrsta čajeva i  utjecaj na okus pripremljenog napitka. Veličina, izgled i kvaliteta su kriteriji za kategorizaciju čajeva.

Postoje tri vrste čaja: crni, zeleni i bijeli (oolong) a sve tri vrste nastaju od iste biljke čajevca Camellia sinensis.  

Nutritivna vrijednost i djelovanje čajeva – općenito

Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, čaj ima najmanje 20 dobrih svojstava, a najvažnije su : oslobađa mozak, čisti krv, spriječava teške snove, bistri vid, uklanja tugu,čini čovjeka brzim i hrabrim, poboljšava pamćenje i koncentraciju.......» Davno, prije 4000 godina sve su to mudri Kinezi isčitali iz jedne šalice ovog napitka.

Međutim, sva istraživanja i proučavanja vrijednosti i ljekovitosti čaja potvrdila su da plifenoli – fitokemikalije u čaju, imaju izrazito antioksidativno djelovanje i ostala biokemijska svojstva koja mogu imati važnu ulogu u zaštiti od potencijalnih bolest, njihovoj prevenciji ili ublažavanju.

Čaj sadrži nutrijente kao što su: polifenoli, katehini, ugljikohidrati, vitamin C,  vitamin E, cink, selen, mangan, flavonoide, beta-karoten, kofein,flou koji djeluju na način da:

 ·          čaj osvježava i okrepljuje iz razloga što su  listići čaja bez soli,sadrže malo bjelančevina i vrlo malo ugljikohidrata. Od vitamina sadrže vitamin C, osobito zeleni čaj, te vitamine B1 i B2 te željezo (Rooibos čajevi);

·          čajni napitak osigurava organizmu potrebne mikroelemente (minerale)- najviše Roibos,  potrebnu količinu vode i to prokuhane (meke) koja lakše prodire u međustanični prostor te ujedo brže i efikasnije čisti organizam od nakupljenih toksina;

·          čajevi su «lovci na slobodne radikale» tj. zaštitnici naših stanica jer sadrža polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu (slobodnih radikala);

·          Flavonoidi u čaju, prema nekim podacima 120% jače djeluju na kancerogene tvari od vitamina C, pojačavaju otpornost organizma prema bakterijama,a djeluju protuvirusno na viruse koji uzrokuju gripu, herpes simplex, normaliziraju rad štitnjače, pospješuju ozdravljenje jetrenih bolesnika. Najveći izvor je Pai mu Tan – bijeli zeleni kineski čaj – 1 šalica = 12 šalica soka od naranče!!

·          Kofein- Tein slučajno otkriven 1827.g. Nema razlike između kofeina i teina, ali s obzirom da je načen u čaju (tea) nazvan je Tein. Kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta (naglo pojačava razinu energije i raspoloženja) a nestaje brzo za cca 30-tak minuta, dok u čaju dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon 70 minuta!! U  čaju ima 30% manje kofeina nego u kavi!!

 ·          Katehini – kemijski spojevi koji smanjuju ošećenja DNK, te rast tumora, štite promjene i oštećenja DNK uzrokovanih djelovanejm UV zraka, štite od nakupljanja krvnih ugrušaka, djeluju na stanice živčanog sustava, zaštitnici mozga i spriječavaju degenerativne poremećaje kao što su Parkinsova i Alzheimerova bolest;

·          čaj ima višestruko pozitivo djelovanje na srce i krvožilni sustav snižavanjem ukupnog kolesterola i spuštanjem krvnog tlaka. (Oolong);

·          čaj smanjuje razinu glukoze u krvi (dodatkom cimeta);

·          Polifenoli iz čaja također sudjeluju u izgradnji kolagena, štiti kožu od posljedica UV zračenja, te pospješuje krvotok i regeneraciju kože

·          ima antioksidativno djelovanje re pozitivno djeluje na plodnost (vitamin E):·          čaj pojačava elastičnost kapilara i krvnih žila, stimulira imuno sustav, ublažava simptome astme, te ubrzava metabolizam (flavonoidi u zelenom i Oolong čaju);

·          čaj potiče probavne procese (smanjuje prekomjerno stvaranje kiseline),djeluje preventivno protiv arterioskleroze, djeluje prevetivno protiv raka, spriječava visoki krvni tlak, te djeluje diuretički i pridonosi smanjenju prekomjerne težine ili održavanju poželjne jer ubrzava oksidaciju masnoće. („zemljani“ Pu Earth Tea);

·          energetska vrijednost 1 šalice čaja iznosi 2 kcal od toga ima 0,7 ugljikohidrata, kofeina (osivno o čaju ) od 15 mg – Bijeli čaj, do 40 mg – Crni čaj:

·          čaj ima značajnu ulogu u borbi protiv karijesa (sadrži flour) te se sve više preporuča kao prikladan napitak kako za djecu (pogotovo biljni čajevi jer ne sadrže kofein, (npr. Roibos) tako i za odrasle u bilo koje doba dana.- 1 šalica zelenog čaja 70% dnevno potrebnog floura!!Kad bi usporedili nutritivne vrijednosti  čaja od šipka, kapučina i crne kave onda bi to izlgedalo ovako: čaj ne sadrži zasićene masne kiseline; kapučino ih sadrži 14,00 mg; vitamina C čaj ima 95,50 jedinica, kapučino  i kava 0, kalcija čaj ima 655,50, kapučino 120, 00 a kava 1,00; magnezija čaj ima 185,00 mg, kapučino 69,00 a kava samo 2,00. Bravo.

Čaj zauzima prvo mjesto po nutritivnoj vrijednosti.

Čaj kao osvježavajući napitak koji dolazi u različitim oblicima i okusima, od tradicionalnih kao što su zeleni, oolong i crni čaj, preko mirisnih voćnih i cvijetnih do ljekovitih napitaka,  ima visoko mjesto u svjetskoj konzumaciji pića.   

Zaključak

Danas, kao i svuda, suvremen način života, globalizacija i otvoreno kretanje stanovništva, preuzimanje modernog stila življenja ugrozilo je japanski način života (ne samo japanski, već svih tradicionalnih zemalja). Međutim, Japan se  pokušava vratiti korijenima buđenjem nacionalne svijesti i povratku i učenju starim tradicijama i običajima.

Govoreći ukratko o ceremoniji čaja, naš ritual ispijanja jutarnje kavice je uz eventualno prva novinska izdanja, ispijanje najčešće na brzinu, jer u jednoj nam je ruci mobitel, na druoj stalno pogledavamo na sat, jer brojne obaveze su pred nama, nije ni spomena vrijedno kad spominjemo ceremonije koje je čaj pokrenuo i postao tradicija zemalja na raznim stranama svijeta, kao što smo naveli tradiciju u Engleskoj i ritual  ispijanja čaja u Japanu.

No,  uvijek u našim knjižarama možete pronaći neku zanimljivu knjigu o čaju, koja govori o japanskom čajnom običaju, o jedinstvenoj koncepciji umjetnosti života i prirode stopljenu u  sklad svakidašnjeg življenja,  pogledati neki stari japanski film koji govori o tradiciji,  ili posuditi iz videoteke «Dnevnik jedne geiše» - i uživati u šalici bezvremenskog čaja!! 

Pripremila: Mirela Vidović, web urednica UPPT

Objavljeno u obiteljskom časopisu o zdavlje br. 54-55/2008.