KAKAO
KOLIKO JE KAKAO DOBAR ZA SRCE?
Za blagotvoran utjecaj kakaa na kardiovaskularni sustav zna se još od 18. stoljeća, no tek je nedavno znanost počela prikupljati dokaze koji potvrđuju tezu da je konzumiranje kakaa dobro za srce.
Nizozemski znanstvenici nedavno su otkrili da su stariji muškarci koji su konzumirali kakao imali niži krvni tlak i manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima.
Stručnjaci se slažu da kakao sadrži supstance koje krvotok održavaju zdravim. No britanski znanstvenici upozorili su da ta tvrdnja nije izgovor za pretjerano uživanje u proizvodima koji sadrže kakao.
Nizozemski znanstveni tim iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje i okoliš promatrao je zdravstvene promjene na 470 muškaraca između 65 i 84 godine.
Istraživanje je započelo još 1985. godine kada su ispitanici prošli fizičke pretrage te su ispitani o svojim prehrambenim navikama. Iste pretrage provedene su 1990. i 1995. godine.
Tijekom prošlih 15 godina otkriveno je da su muškarci koji su redovito konzumirali kakao imali primjetno niži krvni tlak od onih koji ga nisu konzumirali. Tijekom studije 314 ispitanika je umrlo, od čega 152 zbog kardiovaskularnih bolesti. Kod muškaraca koji su bili u grupi s najvećom konzumacijom kakaa postojao je duplo manji rizik da umru ne samo od tih bolesti, već i od bilo koje druge.
Rizik je ostao niži čak i kad su ostali faktori poput težine, pušenja, fizičke aktivnosti, unosa kalorija i konzumacije alkohola uzeti u obzir.
'Postoje neki dokazi da tamna čokolada, ako se jede u malim količinama, može pozitivno utjecati na snižavanje krvnog tlaka. Međutim, još nisu dokazani učinci na duže vrijeme', tvrde iz Britanske udruge za srce.
Dodaju kako ljudski organizam ne podnosi velike količine neobrađenog kakaa, što znači da bi za terapeutski učinak o kakvom se govori u nizozemskoj studiji trebalo dnevno pojesti 100 grama tamne čokolade. To opet znači da bi se s tom količinom ujedno unijelo oko 500 kalorija i oko 30 posto masnoća.
'Ne kažemo da ljudi ne smiju uopće jesti čokoladu – svatko se s vremena na vrijeme može počastiti. Ipak, smatramo da postoje mnogo bolji načini za poboljšanje zdravlja srca', zaključuju britanski stručnjaci.
Objavljeno T-portal, 2008.