Namirnice

KAVA

  • Ispis

Pripremila: Mirela Vidović, Udruga za prevenciju prekomjerne težine

 Kad govorimo o «maloj crnoj kavi» obavezno se sjetimo domovine espressa, Italije, u kojoj  je on pojam brzine i užitka – što veća gužva i manje vremena za kavu – to je užitak veći, kao da mu ta kratkotrajnost daje poseban okus i čar. Kako bilo da bilo, milijuni ljudi djele zajedničku tradiciju i naviku,  početak dana i radno jutro uz crni napitak– prilagođavajući ga svojim navikama, običajima i potrebama. Crna kava – sveprisutna i nezamijenjiva, divan dar sveopće globalizacijske «svekulture crnog užitka» i najpoznatiji «međunarodni ljubimac» među napitcima!!

PRICA O KAVI-Šalica kave duša užitka iz crnog zrna.pdf

 U čemu je tajna «crnog užitka» 

Osnovni sastojak kave je kofein, kemijske formule C8H10O2N4, koji je odgovoran za stimulativno djelovanja na naš organizam, podižući energiju i zadovoljstvo, direktno se opsorbirajući u krv gdje se zadržava do 4 sata. Na taj način stimulira centralni nervni sustav, tj. povećava budnost, pažnju, raspoloženje, podiže koncentraciju – a najčešće ga podvučemo pod zajednički nazivnik – otklanja umor!  Sjećamo se da smo za čaj rekli da je napitak osvježenja uz ritual i tradiciju, a kava stimulans! Naime, djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5 do 10 minuta (naglo pojačava razinu energije), a nestaje nakon cca 30-tak minuta, dok u čaju dostiže vrhunac sporije nakon 40-45 minuta, i nestaje kasnije tj. nakon 70 minuta! Ali, kava je kava, i samo nam ona može naglo podići raspoloženje, svojim mirisom osvjestiti sva čula i podići raspoloženje u «trenu»!! Kava je sugestija i sugestivno tj. pozitivno djeluje na nas! Sam poziv «idemo na kavu» već nas u startu oraspoloži u očekivanju njenog okusa i mirisa! 

Kofein – kamen smutnje!! 

Kava, pored kofeina, sadrži i druge tvari kao što je itrigonelin koji se pod utjecajem topline, pretvara u niacin (iz grupe B vitamina), sadrži i cca 600 ispravih mirisa, bjelančevine, vodu, balastne tvari, masnoće i minerale (npr. odličan je izvor magnezija, mangana i fosfora), te prehrambenih vlakana.   Iznenadila sam se pročitajući podatak da su španjolski istraživači uočili da kava sadrži znatnu količinu pehrambenih vlakana te su utvrdili  da na 100 ml  različitih napitaka instant kava sadrži 0,725 grama vlakana, espresso kava 0,65 grama,filter kava 0,47 grama vlakana, a sok od naranče «samo» 0,19 gr vlakana na 100 ml!!  Također je zanimljivo da instant kava sadrži više vlakana (0,725 g/100 ml) nego espresso (0,65 g/100 ml), a filter kava samo 0,47 g/100 ml!! Što se tiče energetske vrijednosti  100 grama instant kave sadrži 241 kcal, te 41% ugljikohidrata, 12,% proteina i 0,5% masti!

Međutim, energetska vrijednost napitka espresso kave iznosi 2 kcal,te 0,12% proteina i 0,18% masti!! Već stoljećima i što se tiče ljekovitih svojstava, kava je uvijek izazivala kontradiktorna mišljenja. Dvadesetih godina prošlog stoljeća  smatralo se da kava ima više negativnih djelovanja po ljudsko zdravlje. Od taga pa do danas u svijetu je objavljeno preko 19000 studija koje svojim otkrivanjem pokazuju da ipak ima daleko više pozitivnih od negativnih djelovanja kave na ljudsko zdravlje. Definitivno je utvrđeno da kofein ima osnovno svojstvo stimuliranja organizma.

Kava kao napitak u tom smislu nedvojbeno potiče koncentraciju, kognitivne procese, ubrzava moždane procese, ublažava glavobolju podiže raspoloženje, održava budnost i na taj način pozitivno djeluje na cijeli organizam.  Također je utvrđeno da se prženjem u kavi strava četiri puta više antioksidansa nego u čaju, te takožer kava pomaže u održavanju estetske ljepote žena jer kofein je vrlo često osnovni sasvojak raznih krema i ulja protiv celulita.  Također studije koje govore PRO za kavu naglašavaju da kava može smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti i oštećenja jetre, može pomoći u kontroli astme, te ublažiti i čak smanjiti napade u slučajevima kada lijekovi nisu učinkoviti! 

Također vrlo važna istraživanja utvrdila su da umjereno konzumiranje kave (2-3 šalice dnevno) može reducirati pojavu dijabetesa, te smanjiti mogućnost razivtka Parkinsove bolesti, stimulirajući moždane receptore koji potiču pamćenje itd. Međutim, kao i kod svake namirnice kada govorimo o konzumiranju kave onda govorimo o nekom umjerenom ispijanju kava, za koje se stručnjaci slažu da je to otprilike do 3 šalice kave na dan (dr. Trombetti).  

Na primjer kada mjerimo količinu kofeina na litru napitka onda bi zastupljenost kofeina izgledala ovako:

Coca cola,1 litra(130 mg kofeina);

Kava espresso – 190 ml (85 mg);

Kava turska –vlika šalica  (135 mg);

Instant kava  (85 mg);

Indijski čaj iz vrečice (60 mg);

Zeleni čaj  (50 mg);                

Čokoladno mlijeko (15 mg);

Tamna čokolada (90 mg):

 itd.(izvor Eufic.org-Vitamini.hr).                  

Više o kavi pročitajte u rubrici SAVJETI/Prehrana/ Priča o kavi – Šalica  kave – duša užitka iz zelenog zrna!» 

UPPT, prosinac 2008.Pripremila: Mirela Vidović

NEKOLIKO ZANIMLJIVIH ČLANAKA O KAVI: 

Kava održava vaš mozak zdravim
Desetogodišnje istraživanje pokazalo je kako kod osoba koje piju tri šalice kave dnevno manje opada mentalna sposobnost u kasnijim godinama. U istraživanju provedenom na Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u Nizozemskoj sudjelovalo je 676 osoba iz više europskih zemalja, a promatrani su kroz deset godina. Testovi kojima su se ispitivale njihove kognitivne sposobnosti pokazali su kako je mentalna sposobnost osoba koje nisu pile kavu opadala četiri puta brže. Prema objašnjenju znanstvenika koji su proveli istraživanje kofein ojačava memoriju tako što utječe na moždane receptore.

Kava utječe na krvni tlak
Godine 2002. istraživanje provedeno na jednom sveučilištu u SAD-u, provedeno na 1.000 studenata medicine pokazalo je kako osobe koje konzumiraju veće količine kave imaju povišen krvni tlak.
 

Uzrokuje li kava srčani infarkt?
Istraživanje završeno 2000.-te godine provedeno na 20.000 Finaca dalo je neosporive dokaze povezanosti konzumiranja velikih količina kave i srčanih bolesti. 

Bolovi u leđima

Osobe koje piju manje od jedne šalice kave dnevno češće pate od bolove u leđima.  

Dijabetes i kava
Istraživanje provedeno 2003. na Harvardu pokazalo je kako osobe koje piju do pet šalica kave dnevno smanjuju rizik dijabetesa tip 2 za 30%. 

Sastojci u kavi

Kofein, kemijske formule C8H10O2N4, glavni je sastojak kave odgovoran za većinu učinaka na organizam. Osim kofeina, kava sadrži i trigonelin koji se pod utjecajem topline, dakle pri kuhanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina). Kava također sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.