Namirnice

TOFU

  • Ispis

Svježi Tofu

 

Tofu, sir od soje, proizvodi se mljevenjem, kuhanjem i grušanjem sojina mlijeka. Annapurna proizvodi tofu od pažljivo odabranih hrvatskih sorta soje koje se organski uzgajaju na našim područjima.
Najčešći način pripreme tofua je mariniranje soja sosom i zatim prženje, pohanje ili pirjanje tofua na ulju. Tofu se također može dodavati juhama i salatama ili stavljati u sendviče.

Iako je tofu tradicionalna namirnica DalekogIistoka, po želji ga možemo upotrijebiti u bilo kojoj internacionalnoj kuhinji kao što su npr. kineska, talijanska, libanonska ili indijska. U ovom broju pripremili smo vam
recept iz indijske kuhinje.

TOFU SUBJI - RECEPT

  • 2 mrkve, oguljene i izrezane na kockice;
  • 300 g svježeg tofua;
  • 1 paprika;
  • 1 brokula;
  • 3 rajčice;
  • 2 žlice limunova soka;
  • ½ žličice đumbira u prahu;
  • ¼ žličice asafetide (ili češnjaka u prahu);
  • 2 žličice ulja;
  • ½ žličice crne gorušice;
  • 1 žlica svježeg đumbira;
  • ½ žličice kumina;
  • ½ žličice curryja;
  • Chilli po izboru;
  • Sol, papar:

Postupak: Svježi tofu nasjeckajte na sitne kockice i pospite asafetidom, đumbirom u prahu i prelite limunovim sokom. Malo posolite. Pustite da odstoji oko 15 minuta. U međuvremenu nasjeckajte mrkvu, papriku i brokolu. Svježu rajčicu nasjeckajte na veće kriške.


U dubokoj tavi zagrijte ulje. Kad ulje postane dovoljno vruće, dodajte sjemenke crne gorušice i pričekajte da počne pucketati. Maknite s vatre i dodajte svježi đumbir, chilli i kumin, promiješajte i dodajte papriku. Kratko pirjate i dodajte mrkvu, brokolu, tofu i curry. Pred kraj dodajte rajčicu i pirjajte oko pet minuta.
  

 

 

 

Objavljeno: Amnahurna-zdrava hrana, ponedjeljak, 04.02.2008

alternativa.hr

Internet portal Hrvatske Alternative

Preuzeto za web Udruge, studeni 2008.