Namirnice

Soja

  • Ispis

SOJA

Važnost soje u prehrani

(Lat. Glycine max, eng. soya beans) - se ubraja među najstarije kultivurane biljke u svijetu.

Pradomovina soje je Istočna Azija gdje se uzgajala još unatrag 4000 godina.U Kini se smatrala za jednu od pet svetih žitarica uz pšenicu, rižu, ječam i proso.

 

Na europski kontinent prenesena je tek u 18.stoljeću ali još uvijek nije izborila mjesto koje joj po biološkim karakteristikama i nutritivnoj vrijednosti pripada.   

Sojino zrno za razliku od drugih mahunarki izdvaja visok sadržaj bjelančevina (34,1% zrna).

 

Soja je jedina biljka koja ima svih 8 esencijalnih aminokiselina bez kojih ljudski organizam ne bi mogao opstati.Po nutritivnoj vrijednosti i iskoristivosti sojine bjelančevine su potpuno jednake bjelančevinama životinjskog podrijetla pa je ona jedina punovrijedna zamjena za meso što je važno u vegetarijanskoj prehrani.

 

Soja ima 11 puta više bjelančevina nego mlijeko i 2 puta više nego meso ili riba.Za podmirenje dnevnih potreba za bjelančevinama dovoljno je 110 g  sojinog brašna.Soja ima manji postotak ugljikohidrata od ostalih mahunarki(33.5%),najviše dekstroze,pa se preporučuje dijabetičarima,ostatak 17,7% čine masti koje sadrže čak 85% nezasićenih masnih kiselina.

Sojino zrno je bogato provitaminom A,te vitaminima B skupine.U manjim količinama sadrži i vitamine C,D.E i K.Od minerala ima kalija, kalcija, fosfora, eljeza više nego pšenica), cinka, bakra, mangana i kobalta.

Po energetskoj vrijednosti 100 gr zrna ima 1692 kJ ili 403 kcal- glikemički indeks je 18. 

Ono što posebno izdvaja soju je povoljan omjer kalcija i fosfora  (slično kao u našim kostima),te sadržaj cinka koji popravlja apsorpciju kalcija.

Stoga se savjetuje ženama u menopauzi koje su zbog manjka estrogena najosjetljivija populacija na gubitak koštane mase i mineralnu pregradnju kosti.Soja se zbog toga savjetuje u prevenciji osteopenije i osteoporoze. 

Sojini proizvodi sadrže lecitin, koji pomaže u razgradnji kolesterola koja se odvija u jetri. Sojin lecitin  snižava ukupni i LDL kolesterol i preventivno djeluje na ovapnjenje žila. 

Soja je bogata tzv. fitoestrogenima (sastojcima sličnim prirodnim estrogenima) koji pomažu kod hormonalne ravnoteže i ublažavaju simptome menopauze. Pri tome ne izazivaju neželjene estrogenske reakcije. 

Soja se može koristiti u obliku sojinih klica koje se moraju prije konzumiranja 5-10 min prokuhati ili lagano propržiti da bi se oslobodio ferment tripsin koji pomaže u probavi bjelančevina.  Na tržištu se mogu naći  i fermentirani proizvodi od soje: tofu sir, sojino mlijeko (ima manje ugljikohidrata nego kravlje i pogodno je za prehranu dijabetičara), miso i tempeh, te fermentirani sojini umaci - tamari i shoyu (šoju). 

No, uz ta sojina jela, razvila se cijela paleta sojinih proizvoda nove generacije u vidu teksturiranih sojinih bjelančevina (sojini odresci, sojine ljuskice i komadići), koje danas u mnogim domaćinstvima sve više zamjenjuju meso, mlijeko i njihove proizvode. Stoga je soja sve više zastupljena u našoj svakodnevnoj prehrani kao nutritivno visokovrijedna namirnica.

 

Vidi;

Miso (soja, ječam, riža);

 

 

 

 

Tofu (sojin “sir”); 

 

Autor: dr. med. Slađana Divković, dopredsjednica Udruge;

ACU MEDIC CENTAR akupunkture i nutricionizma,

Savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma,

Vitaminsko-mineralna dijagnostikaJ. Šižgorića 19, Zagreb,

tel.:(01) 34 56 974

 

GSM: 091 580 1677;

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.