Namirnice

LAN

  • Ispis

LAN

Blagodati lana;

http://www.medikus.hr/gastro/1110-blagodati-lana.html

 
 

Među voćem i povrćem pronalazimo podskupinu oraha i sjemenki. Mali broj nas zna kako izgledaju sjemenke suncokreta, sjemenke sezama ili pak lana.

Hrana od cjelovitog zrna svojim nutritivnim referencama i povoljnim utjecajem na zdravlje   potiče na veću proizvodnju i potrošnju.  Svojstva: lan obiluje omega-3 masnim kiselinama pa je odlična zamjena za ribu.

 

 

Omega-3 masne kiseline dobre su za prevenciju oboljenja srca i krvožilnog sustava te raka. Sjemenke lana nazivaju najpopularnijom zdravom namirnicom našeg vremena.

Brojna istraživanja su pokazala kako se povećanom konzumacijom hrane obogaćene lanenim sjemenjem stvara prevencija nastanku mnogih bolesti: rak dojke, ateroskleroza, povišen kolesterol, povišen krvni tlak. Povoljno utječu na probavu i pomažu lijenim crijevima, što je prava i prirodna pomoć suvremenom čovjeku čije su probavne smetnje posljedica premalo kretanja i jelovnika siromašnog vlaknima.

Sjemenke lana  sadrže lignani, te zauzimaju važno mjesto na popisu antikancerogenih   namirnica.Hrskavo laneno sjeme s datuljama i šljivama je prirodni regulator probave i povišenog kolesterola.

Laneno sjeme je važno za pravilnu prehranu jer ima svojstvo da u crijevima bubri i na prirodan način vrši pasažu crijeva čime se regulira i probava i nivo holesterola u krvi. Kušajte Schneekoppe laneno sjeme -  hrskavo je i vrlo ukusno.Bogato je omega 3 masnim kiselinama i balastnim.  Možete ga potražiti u ljekarnama, drogerijama i dućanima!

Priprema obroka:

Mljevene sjemenke lana pospite po zobenoj kaši ili dodajte u müesli, a laneno ulje izvrsna je zamjena maslinovu ulju u salatama, osobito uz pržene pinjole s malo balsamica. Ne koristite laneno ulje za kuhanje jer od visoke temperature užeže, kao i od svjetla, stoga ga je najbolje držati u hladnjaku i koristiti ga više kao začin ili dodavati već gotovim jelima.Nemljevene sjemenke lana izvrsne su kod problema perlistatike crijeva, i dobro ih je jesti dodanih u misli (jednu kavenu žličicu na 2 dcl)!Preporučena količina: jušna žlica ulja ili dvije jušne žlice sjemenki dnevno.

Lanene sjemenke se razlikuju ovisno o mjestu uzgoja - tako da su u Kanadi crne ili smeđe, a u Indiji žućkaste. Ova se kultura uzgaja preko 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima, upotrebljavajući se u mnogobrojne svrhe. Stari Egipćani su od lanenog vlakna proizvodili posebne omotače u kojima su mumificirali svoje vladare. Stari Grci i stari Rimljani su ga koristili u prehrani, miješajući lan sa kukuruznim brašnom prilikom pripreme kruha, te također kao lijek za probavne smetnje.

Iznimno je važno uvrstiti lan u svakodnevnu prehranu zbog esencijalne omega 3 masne kiseline koja je dosta rijetka u našoj hrani, a lan je namirnica koja daleko nadmašuje sve ostale po količini omega 3 masne kiseline koju sadrži. Naime, lan u sebi sadrži najmanje 7 puta više tih masnih kiselina, nego ostale biljke, kao što su soja, orasi, špinat, bademi, banane i druge biljke.

 

Omega 3 masne kiseline su važne za mnoge funkcije u našem tijelu: za pravilan rast i razvoj djeteta, imaju zaštitnu ulogu protiv srčanog infarkta i moždanog udara, smanjuju sklonost infekcijama jačajući imunitet, pružaju određenu zaštitu protiv autoimunih bolesti, smanjuju rizik za određene vrste raka .

Sljedeća komponenta također vrijedna spomena jesu lignani. To je skupina fitoestrogena, odnosno biljnih estrogena, koji se pod utjecajem bakterijske flore naših crijeva pretvaraju u moćne tvari slične hormonima.

 

Izvor: web stranice Biovega

Sjemenke - snaga i budućnost biljke!

Uppt, lipanj, 2011.