Cvjetača je nekada smatrana povrćem za siromašne, a danas je, zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka, opet pronašla svoje mjesto u zdravoj prehrani. Doduše, možda nije najredovitija namirnica, ali jedna od omiljenijih i rado viđenih na našim tanjurima pogotovo u zimskim mjesecima u kombinaciji s krumpirom ili rižom, kao zdravi obrok ili prilog jelu.
Djelotvorne tvari
Cvjetača (karfiol) ima malu kalorijsku vrijednost tj. na 100 grama sarži 25 kcal, ali je zato veliko bogatstvo bioloških tvari čini jednom od zdravijih namirnica. Cvjetača sadrži: folne kiseline, B vitamina koji su metabolizmu usko surađuju s vitaminom B12, koji je nužan za rast stanica i stvaranje krvi. Također sadrži 14 različitih minerala i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina (elemenata bjelančevina).
Masnih tvari ima minimalno, te je stog razloga idealno dijetno povrće. Naprimjer vvitamin B5 koji se nalazi u cvjetači, pomaže proizvodnju kortizola u tijelu. Iz te tvari organizam stvara kortizon koji je važan za ublažavanje upala i održavanje imuniteta.
Ljekovita svojstva
a) cvjetača je idealno dijetno povrće, radi minimalne količine ugljikohidrata i bogatstvo vlaknastih tvari
;b) cvjetača je izvrstan diuretik;
c) pomaže kod tegoba s bubrezima i mjehurom;
d) doprinosi izgradnji zdrave crijevne sluznice;
e) važna je za rast i obnavljanje stanica;
f) potiče izgradnju krvi;
g) održava razinu hranjivih tvari u svim tjelesnim stanicama;
h) jača imuno sustav i djeluje preventivno protiv infekcija i upala;
i) djeluje na smanjenje krvnog tlaka;
j) najbolje preventivno sredstvo protiv raka debelog crijeva.
Kupovina
Prilikom kupnje cvjetaču provjerite da je tvrda, jako svijetla i čvrsta jer samo takova sadrži najviše vitamina. Cvjetača koju možemo nabavljati u kasnu jesen i tijekom cijele zime, dolazi, osim s naših područja, iz južne Europe.
Priprema
Najuobičajen način pripreme je kratko kuhana (3-4 min.) u slanoj vodi te prelivena prezlima na maslacu. No, cvjetača se može kombinirati i s krumpirom i rižom, te sa sirom (umjesto prezla koristiti parmezan)!. Od začina najbolja je malo slana, ali također može joj se dodati papar i nariban muškatni oraščić, što joj daje poseban tek. Može se konzumirati topla ili hladna, te kao glavno jelo ili prilog. Važno napomenuti: prilikom kuhanja ili ako se jede kao salata dobro je dodati par kapi limunovog soka, kako bi ostala bijela i sježa (limun spriječava oksidaciju da povrće ne posivi!!).
Uppt, 23.06.2010. (Up date) /Mirela Vidović
VIDI
SALATA OD SIROVE BROKULE I CVJETAČE
Izvor:»Ljekovitost voća i porvća» - «Hrana koja liječi» (K. Oberbeil, C. Lentz), Veble Commerce, 2004.g.