Namirnice

CELER

  • Ispis

CELER   

Talijanski naziv «sedano»


Upotreba u hulinarstvu je za:

juhe, složence, salate (ili sam ili u raznim kombinacijama)

slastice (dodatak svježem kravljem siru uz med i sušeno voće),

umacie

za kiseljenje namirnica.

 

 

Naše domaćice uglavnom koriste celerov korijen pa i to samo kao začin juhama ili listiće kao aromatični dodatak odnosno ukras jelu. No, u suvremenim kuhinjama ova povrtnica polako, ali sigurno osvaja i uglednije mjesto, a osim korijena koriste se sve više i drugi varijeteti koji se uzgajaju zbog stabljike ili lišća.  

Celer je vrlo bogat mineralnim sastojcima, kalijem, natrijem, kalcijem... pa je zanimljiv u borbi protiv osteoporoze. On je i izvrstan diuretik, stoga se preporučuje oboljelima od reume, gihta, artritisa, upale mokraćnih puteva.  Također korijen celera je izvrsni čistač organizma, a osobito jetre, i na taj način pomoaže metabolizmu masnoća.

 

Celer korijen:

Osim za juhu, korijen možete koristiti u sirovom obliku, što je i najzdravije. Narežite ga na tanke ploške ili ne prutiće, i začinite uljem i octom ili umiješajte u druge salate. Može se skuhati i začiniti uljem i sokom od limuna ili upotrijebiti kao dodatak raznim umacima. Cijeli, prokuhani korijen izdubite pa ga punite raznim nadjevima, primjerice gljivama, sirom, jajima i zapecite. Narezan na ploške, može se i pohati i poslužiti kao samostalno jelo s umakom ili kao prilog.

Celer stabljika: Odvojite stapke, ogulite i odstranite prve (tvrde) vanjske ovojnice, a preostale dobro operite te odstranite listove. Svaku stapku narežite na komade dužine oko 15 cm. Stapke se mogu jesti sirove, na salatu, kuhane i prelivene bešamel umakom ili zapečene u pećnici.

Celer s listovima (lišćar): Upotrebljavaju se i listovi i stapke. Donji dio stapke odrežite, a ostatak pažljivo operite kako biste uklonili eventualne tragove zemlje. Listovi se koriste samo kuhani, posebno kao dodatak juhama, ili s mrkvom i lukom kao dodatak raznim umacima. Nova moda u Americi – gricjakte nasjeckan korijen celera radi smanjenja apetita 

 

Izvor: internet/ Zagreb, 2004. (Tena) 

 

 

Vidi : RECEPTI/Juhe/Juha od celera/Juha od mrkve, blitve i celera 

Vidi : RECEPTI/Deserti/Slatko od celera