CELER
Talijanski naziv «sedano»
Upotreba u hulinarstvu je za:
juhe, složence, salate (ili sam ili u raznim kombinacijama)
slastice (dodatak svježem kravljem siru uz med i sušeno voće),
umacie
za kiseljenje namirnica.
Naše domaćice uglavnom koriste celerov korijen pa i to samo kao začin juhama ili listiće kao aromatični dodatak odnosno ukras jelu. No, u suvremenim kuhinjama ova povrtnica polako, ali sigurno osvaja i uglednije mjesto, a osim korijena koriste se sve više i drugi varijeteti koji se uzgajaju zbog stabljike ili lišća.
Celer je vrlo bogat mineralnim sastojcima, kalijem, natrijem, kalcijem... pa je zanimljiv u borbi protiv osteoporoze. On je i izvrstan diuretik, stoga se preporučuje oboljelima od reume, gihta, artritisa, upale mokraćnih puteva. Također korijen celera je izvrsni čistač organizma, a osobito jetre, i na taj način pomoaže metabolizmu masnoća.
Celer korijen:
Osim za juhu, korijen možete koristiti u sirovom obliku, što je i najzdravije. Narežite ga na tanke ploške ili ne prutiće, i začinite uljem i octom ili umiješajte u druge salate. Može se skuhati i začiniti uljem i sokom od limuna ili upotrijebiti kao dodatak raznim umacima. Cijeli, prokuhani korijen izdubite pa ga punite raznim nadjevima, primjerice gljivama, sirom, jajima i zapecite. Narezan na ploške, može se i pohati i poslužiti kao samostalno jelo s umakom ili kao prilog.
Celer stabljika: Odvojite stapke, ogulite i odstranite prve (tvrde) vanjske ovojnice, a preostale dobro operite te odstranite listove. Svaku stapku narežite na komade dužine oko 15 cm. Stapke se mogu jesti sirove, na salatu, kuhane i prelivene bešamel umakom ili zapečene u pećnici.
Celer s listovima (lišćar): Upotrebljavaju se i listovi i stapke. Donji dio stapke odrežite, a ostatak pažljivo operite kako biste uklonili eventualne tragove zemlje. Listovi se koriste samo kuhani, posebno kao dodatak juhama, ili s mrkvom i lukom kao dodatak raznim umacima. Nova moda u Americi – gricjakte nasjeckan korijen celera radi smanjenja apetita
Izvor: internet/ Zagreb, 2004. (Tena)
Vidi : RECEPTI/Juhe/Juha od celera/Juha od mrkve, blitve i celera
Vidi : RECEPTI/Deserti/Slatko od celera