PROLJETNA MISO JUHA
Ovo je juha izuzetnih revitalizirajućih svojstava, objavljena u kuharici"Juhe", Tvrtka Šakote, šefa restorana Nova. No, nakon što dodate miso, morate paziti da juha ne prokuha kako biste sačuvali enzime zaslužne za ljekovitost misa!
Sastojci:
1 žličica svijetlog sezamovog ulja;
2 mrkve, narezane na kockice;
4 šalice temeljca kombu-dashi ili nekog drugog;
5 rotkvica, narezanih na četvrtine;
1 šaka čimulice od kelja ili divljih šparoga:
1 mladi luk;
5-7 žlica rižinog misa;
1/4 žlice ribane korice limuna;
svježi kopar za ukras;
Postupak:
1. Na zagrijanom ulju 5 minuta pirjajte bijeli dio mladog luka, mrkvu i kelj pa dodajte temeljac i rotkvicu te kuhajte 7-8 minuta.
2. Miso razmutite u malo vruće juhe i dodajte zajedno s koricom limuna. Juhu dovedite do vrenja pa isključite. Ukrasite zelenim dijelom mladog luka i koprom.