Juhe

JESENSKA JUHA OD BUNDEVE

  • Ispis

JESENSKA JUHA OD BUNDEVE

Sastojci:  

bundeva prema  izboru (manja ili veća ovisno o broju osoba i količini koju želimo pripremiti)

povrće:

kelj, poriluk, koraba, celer,blitva, špinat, peršun, komadić svježeg komorača (cca ½ male glavice)lišće celera, peršuna i korabice

1 crvena paprika (svježa)

začini:list lovora, malo kopra, malo kurkume i malo đumbira u prahu(radi slanoće) 

ostali dodaci:

1 velika jušna žlica očišćenih koštica bundeve (po potrebi može i više ako će se servirati kao dodatak)

1 mala žlica soja sosa

mala žličica bučinog ulja

žličica miza

Priprema: 

Bundevu ogulimo i očistimo od koštica i nNarežemo na kockice.  Sve povrće (i lisnato i korijenasto) očistimo, narežemo i sve zajedno sa bučama stavimo kuhati. Kuhamo otprilike 20-30 min na laganoj vatri (paziti da se ne raskuha!) Kada je gotovo, jedan dio povrća i buča  izvadimo i izmiksamo, da dobijemo gustu smjesu, koju natrag vratimo u lonac sa ostalim sadržajem.

Sve lagano promiješamo, i dobijemo gustu juhu u kojoj se vide  od kojih je napravljena (vidljive kockice bundeve i komadići povrća). Na kraju dodati začine, i malu čajnu žličicu soja umaka (ili miza), te malu čajnu žličicu bučinog ulja (sve po želji).  

Savjet:

Na kraju u juhu dodati 1 žlicu bučinih koštica sitno nasjeckati i lagano preprženih. Također prepržene sjemenke možemo posebno servirati uz juhu, kao dodatak.

Na kraju serviramo u tanjur, ukrasitmo lišćem peršuna.   

Vidi: RECEPTI/namirnice/bundeva  

 

Prikazano na radionici kuhanja Udruge: 13.10.2005

Preuzeto sa weba Vegetarijanske udruge, 2004. – dorađen /izmijenjen od strane UPPT, srpanj 2007.