"HAMBURGERI" OD HELJDE
Kaša, pržena heljda, ima okus dima koji ljudi vole ili mrze. Ako ga volite, onda ćete obožavati ove hamburgere od hrskave heljde i gljiva.
Za 6 "hamburgera"
30 minuta pripreme
Sastojci:
3 žlice ulja ili maslaca
3 šalica sjeckanog luka
3 šalice sjeckanih gljiva
2/3 šalice bijelog vina
2 šalice vode
1 žličica majčine dušice (timijana)
1 žličica kadulje
3 žlice umaka od soje
papar
1 šalica kaše (pržene heljde)*
3 - 4 žlice brašna
Postpak:
Zagrijte 1 žlicu ulja i popržite luk na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počne dobivati smeđu boju, oko 10 minuta. Dodajte gljive i još jednu žlicu ulja. Nastavite kuhati i miješati još 2 minute.Dodajte ostale sastojke osim brašna i preostale žlice ulja. Zakuhajte, pokrijte, smanjite vatru. Kuhajte 15 minuta, dok heljda gotovo sasvim ne upije vodu i ne postane mekana.Premjestite u zdjelu i pustite neka se 10-ak minuta hladi.
Dodajte 3 žlice brašna i dobro izmiješajte - mješavina će biti gusta i ljepljiva.Pobrašnite ruke i oblikujte smjesu u 6 "hamburgera".Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja na laganoj vatri. Stavite "hamburgere" i pecite 2-3 minute dok ne postanu tamno smeđi i hrskavi.
Okrenite ih i pržite s druge strane.Izvadite iz tave, stavite na pecivo i odmah servirajte.*Ako ne možete nabaviti gotovu kašu (prženu heljdu), napravite ju sami.
U dubljoj tavi na suho popržite heljdu dok ne posmeđi - neprestano miješajte jer će inače zagoriti.
Izvod podataka: T-portal/www.hic.hr/zdrava-hrana-recepti,htm