Obrok kojim svaka domaćica koja ga priredi zadivi svoje goste i ukućane. Idealan kao prilog uz uz sva glavna jela, ali i kao večernji obrok uz svježi sir i šnitu integralnog kruha.
Sastojci (za 4 osobe)
Priprema jela
Narežite na poprečne šnite komorač, mozzarelu, gljive i rajčice. Celer, mrkvu i jabuke narežite na najsitniji ribež i začinite limunovim sokom. Složite šnite komorača na dno staklenog tanjura. Na njih stavite smjesu dobivenu od naribane mrkve, celera i jabuke. Na to složite gljive shi-taki narezane na listiće. Na gljive složite mozzarelu koju poškropite octom, a na kraju složite šnite rajčice. Sve polijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem (4 žlice) i poslužite uz hruskavo prepečeni kukuruzni kruh. Uz to poslužite hladno bijelo vino, lagano slatkastog okusa.
Analiza jela
Izdašan obrok od sirovog povrća i kvalitetnog sira i gljiva daje pravu riznicu vitamina i minerala koji uvelike regeneriraju organizam, pomažu radu jetre i poboljšavaju cirkulaciju i opskrbljuju kisikom sve stanice. Ne dodaje se sol i dovoljna je ona količina soli sadržana u samim namirnicama kako bi se postigao zadovoljavajući osjet slanog. Uz to, radi se o jelu koje je vrlo malo kalorično, oko 100 kcal, a pruža izraziti osjećaj sitosti jer zbog prehrambenih vlakana i balastnih tvari pomaže brzom punjenju želuca.
Objavljeno u 24.sata
Uppt, studeni 2009.