Glavna jela

RIŽOTO OD BUNDEVE

  • Ispis

Potrebno:

500 g očišćene bundeve;

1 šalica riže;

1 litra mlijeka;

½ glavice luka;

maslac;

malo soli;

začini (peršin, kadulja, muškatni oraščić – po izboru); 

Postupak: 

1)Jestivi dio bundeve narežiute na kockice. U veću zdjelu stavite najprije na ploške narezani luk sa žlicom maslaca, istresite narezane bundeve, posolite, dodajte začine po želji i dobro izmiješajte.

2) Nalijte mlijeko i zakuhajte na laganoj vatri. Čim mlijeko zakuha, uspite rižu.

3) Kuhajte sve zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva potpuno ne upiju mlijeko. Pripazite da e riža dovoljno skuha, da ne ostane pretvrda u odnosu na bundevu.  Ukoliko vidite da je riža tvrđa, onda ponovno ulijke još malo mlijeka i vruće vode i pustite da krčka dok riža ne omekani. Pripazite da vam ne zagori, najbolje je to kuhati u termo posudi u kojoj jelo ne zagorijeva!

4) U kuhani tižoto dodajte još kockicu –dvije maslaca i pustite da odstoji da se malo zgusne.

5) Može se jesti toplo, ili ohlađeno! 

Uppt, kolovoz 2009./m.v.Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.