Glavna jela

POVRĆE NA KINESKI NAČIN

  • Ispis

U svoju kuhinju unesite dašak egzotike pripremom ukusnog povrća na kineski način  

Potrebni sastojci za tri-četiri osobe:

 

1 tikvica;
1 crvena paprika
1 komad đumbira (otprilike veličine gljive);
2 mrkve;
1 poriluk;
100 g klica mungo graha; (ili našeg "domaćeg")
100 g indijskih oraščića; (može umjesto oraščića sjeckani orasi)
3 žlice ulja;
200 g duboko zamrznutog graška;
3 žlice sojina umaka;
4 žlice šerija (po želji);
2 žličice džema od tamarinda;
250 g riže skuhane dan prije** (umjesto riže može biti i kuhana heljda!)

sol i papar;
Vrijeme pripreme: oko 25 minuta
Kalorijska vrijednost obroka:
oko 395 kcal

Priprema:


Tikvicu i papriku operite, očistite i narežite na prutiće. Đumbir ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkve očistite, ogulite i narežite na tanke ploške. Poriluk očistite, razrežite ga po dužini, temeljito isperite i narežite na tanke kolute. Klice mungo graha operite i ostavite neka se ocijede. Indijske oraščiće popržite u suhoj tavi dok ne dobiju lagano smeđu boju.

U woku zagrijte ulje. Đumbir, ploške mrkve, papriku, grašak, kolute poriluka i narezane tikvice okrećite u woku oko tri minute. Dodajte klice mungo graha i sve poklopljeno pržite dvije do tri minute.

Povrće gurnite sa strane. U wok dodajte sojin umak, šeri, džem od tamarinda i šećer te promiješajte. Dodajte rižu i indijske oraščiće i sve dobro pomiješajte. Posolite i popaprite.
 

 

Objavljeno T-portal, 23.03.2009.