TJESTENINA S TIKVICAMA
Tikvice su idealna namirnica, pogotovo ljeti.
Lako su probavljive, a osim samog ploda, vrlo su ukusni i cvjetovi tikvice..
Tikvice su bogate vitaminima C, A i B2, manganom, magnezijem i kalijem što je vrlo važno kod prevencije bolesti krvožilnog sustava. Dokazano djeluju i na zdravlje probavnog sustava jer su bogate prehrambenim vlaknima.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- 350 g rezanaca tj. tagliatelle
- 2/3 šalice mladog graška
- žlica maslinovog ulja
- 4 manje naribane tikvice
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice sitno naribane korice limuna
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
- 120 g (pola šalice) nemasnog sira ricotta
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Način pripreme:
Tagliatelle skuhajte u slanoj vodi slijedeći upute na pakiranju. Nekoliko minuta (3-4) prije nego što su skuhane, a najbolje je da su al dente, u vodu dodajte grašak. Procijedite tjesteninu i grašak i vratite u posudu u koju ste ih kuhali.
U međuvremenu ugrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Na ulje stavite sitno isjeckani češnjak i naribane tikvice koje ste prethodno iscijedili i pecite oko pet minuta ili dok ne poprime zlatnu boju te miješajte da tikvice ne bi zagorjele. Zatim dodajte naribanu koricu limuna i limunov sok te promiješajte i držite na vatri barem minutu-dvije.
U iscijeđenu tjesteninu i grašak dodajte mješavinu tikvica i limunova soka i promiješajte. Začinite solju i paprom i pospite ricottom.
Preuzeto sa: T-Portal/Vikend recept/kolovoz 2007.
Vidi : NAMIRNICE/Tikvice