08.01.2007. | Piše: 24sata
Ova dijeta zahtijeva postupnu prilagodbu. Kvalitetno meso ili riba se ne peku već kuhaju, po mogućnosti na par, a prilog je sirovo ili kuhano povrće.
DIJETA SIROVOM HRANOM
Obožavatelji sirove hrane tvrde da im ona omogućuje vitkost, energiju i jak imunitet. Ipak, mnogi liječnici kažu da je takva dijeta suviše ograničena, pa treba ubaciti pokoju kuhanu namirnicu.
Dopuna Udruge: Ovakav način prehrane ne može se odmah provoditi duže vrijeme, ali može se povremeno u prehranu postepeno ubacivati sirovo (npr. ubaciti u bilo koji od navedenih načina prehrane jedan „dan sirovih namirnica“ voća ili povrća!!
1. korak - Počnite tako da uobičajeni doručak zamijenite voćem, voćnim sokom, svježim voćnim frapeom ili mješavinom suhih šljiva, marelica i smokvi
2. korak - Iskušajte nove namirnice. Primjerice, mango ili papaju. Pokušajte smanjiti količinu kofeina, alkohola i gaziranih pića te piti više vode ili biljnih čajeva.
3. korak - Uključite što više svježih sirovih sastojaka u ručak i večeru. Zamijenite kuhano povrće salatom koja sadrži povrće koje biste inače kuhali - primjerice mrkve, gljive ili papriku.
4. korak - Dresinge za salatu zamijenite djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom. Pripremite mješavinu suhog voća i sjemenki koje možete jesti kao međuobrok.
5. korak - Neka sirovi sastojci sačinjavaju tri četvrtine svakog obroka. Kuhati možete kvalitetno meso, ribu ili tjesteninu. Najbolje je kuhanje na pari.
PRIJEDLOG MENIJA
Doručak - Miješana voćna salata sa sjeckanim bademima i bundevinim sjemenkama ili frape od banane, jagoda i datulja.
Ručak - Kriške tanko narezane sirove govedine s miješanom zelenom salatom od avokada, krastavaca ili sjemenki ili juha od rajčica s lišćem salate punjenima zdrobljenim avokadom, ljutim papričicama i rajčicama.
Međuobrok - Jabuka i šaka orašastih plodova ili sirova mrkva i celer ili šaka maslina i sjemenki.
Večera - Riba kuhana na pari ili piletina pržena pod grilom sa salatom i sirovim povrćem, uključujući avokado, mrkve, papriku, šampinjone i indijske orašćiće ili sushi s miješanim grahom i salatom od tjestenine začinjenom limunovim sokom i maslinovim uljem.