Zdravlje

HRANA KOJA SNIŽAVA KOLESTEROL

  • Ispis

Izbjegavanje loših masnoća nije dovoljno da biste smanjili visoki kolesterol ili ga održali u normalnim okvirima. Pokušajte poboljšati prehranu i na jelovnik uvesti hranu koja će vam biti odličan saveznik u borbi s lošim kolesterolom.

HRANA KOJA SNIŽAVA KOLESTEROL 

 

Izbjegavanje loših masnoća nije dovoljno da biste smanjili visoki kolesterol ili ga održali u normalnim okvirima. Pokušajte poboljšati prehranu i na jelovnik uvesti hranu koja će vam biti odličan saveznik u borbi s lošim kolesterolom.

 

 

Za doručak jedite hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, kruh od cjelovitih žitarica i/ili voće. Dnevno 5-10 gr vlakana smanjuje loši (LDL) kolesterol za približno 5%. Proizvode od bijelog brašna zato zamijenite proizvodima od cjelovitih žitarica. Osim što ćete smanjiti loš kolesterol, takva će vam hrana stvoriti i dugotrajniji osjećaj sitosti.


Grahorice jedite barem tri puta tjedno.

Možda to na prvi pogled zvuči pretjerano, no kvaka je u kombiniranju i maštovitosti jelovnika. Umjesto obične bistre juhe napravite krem juhu od graška, salatu od graha, kombinirajte grahorice s tjesteninom. Ne izbjegavajte soju jer su njezine bjelančevine vrlo učinkovite kad se radi o snižavanju razine lošeg kolesterola, a povećavaju dobri (HDL) kolesterol.  

 

Svaki dan pojedite nekoliko manjih porcija voća ili povrća.

Možda vam zvuči puno, no ako pravilno rasporedite voće i povrće na obroke i međuobroke, učinit ćete veliku uslugu svome zdravlju. Za snižavanje lošeg kolesterola posebno su dobre jabuke i crno grožđe. 

Jedite voće, a ne njegove prerađevine. Puno je zdravije pojesti cijelu jabuku, pogotovo s kožom ako nije prskana pesticidima nego popiti sok. Voćni sok je zapravo voće kojem smo uklonili sva vlakna.

 

Jedite češnjak. Taj savjet 'ne miriše' baš primamljivo, no kuhani ili svježi češnjak sadrži sastojke koji pomažu jetri da smanji proizvodnju lošeg kolesterola.

 

Za snižavanje kolesterola također su dobri svježi luk, losos, bademi, lješnjaci, avokado i maslinovo ulje. Iako su maslinovo ulje, losos, bademi i lješnjaci bogati masnoćama, radi se o nezasićenim mastima koje pomažu smanjiti razinu lošeg kolesterola, a povećavaju dobri.


Jedite puno hrane koja sadrži prirodne antioksidante kao što su vitamini C (crvene i zelene paprike, jagode, naranče, brokula, sok od grejpa) i E (sjemenke suncokreta, bademi, lješnjaci, soja, kikiriki).
Istraživanja su čak pokazala da male količine vina ili piva snižavaju razinu kolesterola. Ispijanje većih količina definitivno nije učinkovito, stoga budite jako umjereni u konzumiranju vina ili piva.


Objavljeno: T-portal, prosinac 2007.

Preuzeto za web Udruge, slistopad 2008.