UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

Čir - Tupa bol je upozorenje

Objavljeno, Portal Večernji list, 9.4.2013.

 

 

Što činiti kad vrijed želuca i dvanaesnika "oživi"?

Bolest pogađa sve ljude, a 10 posto ima peptički ulkus barem jedanput u životu

Osjećate tupu i ravnomjernu bol u želucu koja povremeno prestaje pa se opet javlja, a pojačava se u ove proljetne dane? To je pouzdan znak da imate čir i da ste u grupi od dva do tri posto populacije koja svake godine obolijeva od te bolesti.

Peptički ulkus (vrijed) otvorena je rana ili ozljeda zaštitnog sloja i sluznice na želucu, dvanaesniku (duodenumu) ili jednjaku, koji pospješuje pojačano lučenje želučane kiseline i enzima pepsina.

Oko 10 posto ljudi imalo je peptički ulkus barem jednom u životu. Bolest se javlja u ljudi svih dobi, ali je znatno rjeđa kod mlađih.

Krivac je H. pylori

Ulkus dvanaesnika najčešće se prvi put javlja u dobi od 30 do 50 godina, a češći je kod muškaraca nego kod žena, dok se ulkus želuca najčešće javlja poslije 60. godine, a češći je kod žena nego kod muškaraca. Danas je poznato da je oko 80% želučanog ulkusa i oko 90% ulkusa dvanaesnika posljedica upale i oštećenja zaštitnog sloja sluznice koje izaziva bakterija Helicobacter pylori. Ona izlučuje specifične enzime, otporne na želučanu klorovodičnu kiselinu, pa se stoga nesmetano zadržava u želucu. Osim bakterije Helicobacter pylori, čir mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici. Primjerice, dugotrajno uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova i lijekova protiv bolova može uzrokovati razvoj čira, a obilno njegovu nastanku i razvoju pridonose pušenje, kofein, prekomjerno uzimanje alkohola, psihičko-emocionalni stres, nedovoljno uzimanje tekućine i drugo. Gastroenterolozi upozoravaju da simptomi mogu biti i vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Također, ako osjetite oštru, iznenadnu i perzistentnu bol u želucu, odmah se obratite liječniku. Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kave mogu biti znaci ozbiljnog problema, kao npr. perforacije želučane ili stjenke dvanaesnika. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu.

Pretrage

Radi provjere povezanosti simptoma s ulkusom provodi se rendgenska pretraga jednjaka, želuca i dvanaesnika te endoskopija. Ispijanjem barijeve kaše, a potom snimanjem dobiva se jasna slika ciljanih organa i ulkusa. Endoskopska pretraga obavlja se endoskopom koji se uvlači u usta i grlo sve do želuca i dvanaesnika. Snima sluznicu organa, a može se učiniti i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku pretragu.

Što je dobro, a što loše za vašu sluznicu

NE ALKOHOLU I CIGARETAMA. JESTI JAJA I SOJU

Alkohol i cigarete treba izbjegavati ili ograničiti. Prehranom osigurajte izvore visokokvalitetnih proteina. Jaja, soja i druge mahunarke te riba mogu osigurati vrijedne proteine i ne nadražuju želudac.

ČAJ OD LIPE PRIJE OBROKA UVIJEK POMAŽE

Jedite laganu hranu, pogotovo zato što ona želudac ne opterećuje suvišnom kiselinom.

Čaj od lipe vrlo je ljekovit, a trebalo bi ga piti sa žlicom meda, i to tri puta na dan po jednu šalicu prije obroka.

Simptomi bolesti i terapija

Najčešći simptom peptičkog ulkusa ravnomjerna je i tupa bol koja povremeno prestaje pa se onda opet pojavljuje. Najintenzivnija je u zadnjoj fazi probave, kad je koncentracija želučane kiseline najveća, tj. 2-3 sata nakon obroka, ali se javlja i na prazan želudac ako je nečim potaknuto izlučivanje želučane kiseline (npr. glađu). U ostale simptome možemo ubrojiti uglavnom one koji su posljedica usporene probave: nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Dva su glavna načina liječenja ulkusne bolesti: lijekovima i operacijski. Antacidi su lijekovi koji smanjuju kiselost u želucu (magnezijev hidroksid, aluminijev hidroksid, kalcijev karbonat i natrijev bikarbonat). I blokatori vodikove pumpe koriste se u terapiji jer potpuno zaustavljaju lučenje kiseline (lijek omeprazol).

Operacijski zahvati u liječenju ulkusne bolesti želuca danas su rjeđi zbog uspješnog liječenja lijekovima. Primjenjuju se kod komplikacija kao što su krvarenje iz ulkusa, perforacija...

Liječnici upozoravaju – slušajte svoj organizam i jedite samo dobru hranu

1. Izbacite iz prehrane one namirnice koje ne podnosite

2. Tri sata prije spavanja uzmite zadnji obrok. Kasni obroci potiču lučenje želučane kiseline noću

3. Smanjite unos kave, izbjegavajte gazirana pića, pržena i pohana jela te ona sa zaprškom

4. Jedite polagano i dobro prožvačite hranu, budite opušteni dok jedete

5. Izbjegavajte slatkiše jer šećer potiče lučenje kiseline

Priroda ima rješenje za svaku našu boljku

Jabuke i celer protiv H. pylori

Jedite namirnice koje sadrže prehrambena vlakna – voće i povrće. Ono smanjuje rizik za razvoj ulkusa, a ako ga imate, ubrzavaju oporavak. Vitamin A kruna je ovih namirnica jer potiče cijeljenje sluznice. U prehranu uključite namirnice koje sadrže flavonoide, primjerice jabuke, celer, brusnice. Dokazano je da flavonoidi mogu spriječiti rast bakterije H. pylori.

Riba i sok od svježeg kupusa

Omega-3 masne kiseline dobre su za želučanu sluznicu, zato u prehranu uvrstite ribu, osobito bakalar, losos i haringu. Dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i orašasti plodovi, sjemenke lana te ulje repice. Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje pola decilitra soka dnevno 10 do 14 dana. Dodatak soka od mrkve poboljšat će okus. Sjemenke i probiotici također čuvaju sluznicu želuca.

Objavljeno, Portal Večernji list, 9.4.2013.

http://www.vecernji.hr/zivot/sto-ciniti-kad-vrijed-zeluca-dvanaesnika-ozivi-clanak-535666

Uppt, preuzeto 9.4.2013./m.v.

Vezani tekst:

Čir na želucu (Pliva zdravlje)

http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/512/cir-na-zelucu