UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

Jagode i borovnice mogle bi smanjiti rizik od srčanog udara kod žena

Soundset/ Utorak, 15. siječnja 2013.

http://www.soundset.hr/science-and-business/znanost/jagode-i-borovnice-mogle-bi-smanjiti-rizik-od-srcanog-udara-kod-zena

 

 

Prijašnja slikaSlijedeća slikaŽene koje su jele najmanje tri porcije borovnica ili jagoda na tjedan imale su manje srčanih udara. Borovnice i jagode imaju u sebi sastojke koji su dobri za kardiovaskularni sustav.

Ukoliko se konzumiraju u spomenutim količinama, borovnice i jagode smanjuju rizik od srčanih udara za jednu trećinu, kažu istraživači za Circulation. Journal of the American Heart Association.

Ovo voće sadrži visoki stupanj takozvanih prirodnih flavonoida, koje se mogu naći u grožđu i vinu, borovnicama, patlidžanu i drugom voću i povrću. Specifična podvrsta flavonoida, antocijani, mogli bi pomoći rastegnuti arterije, spriječiti nakupljanje plaka i omogućiti druge kardiovaskularne benefite, kako piše u studiji.

Borovnice i jagode bile su predmet istraživanja jer se one najviše konzumiraju u usporedbi s ostalim bobičastim voćem u Americi. Moguće je da i druga hrana daje iste rezultate, kažu istraživači.

Znanstvenici s Harvard School of Public Health proveli su studiju između 93,600 žena u dobi između 25 i 42 godine koje su registrirane u Nurses`Health Study II. Žene su ispunjavale upitnike o svojoj prehrani svake četiri godine i to 18 godina.

Za vrijeme studije, dogodila su se 405 srčana udara. Žene koje su jele više borovnica i jagoda imale su za 32 posto manji rizik od srčanih udara, uspoređujući s onima koje su jele ovo bobičasto voće jednom na mjesec ili manje – čak i žene čija je prehrana i inače puna voća i povrća.

"Pokazali smo da ako se ovo voće jede u ranoj dobi, također može smanjiti rizik od srčanih udara kasnije.", rekao je vodeći znanstvenik ovog projekta, Aedín Cassidy.

Ova otkrića nisu ovisila o drugim faktorima, kao što su visok krvni tlak, ako je u obitelji bilo srčanih udara, masi tijela, vježbanju, pušenju, unosu kofeina ili alkohola.

The American Heart Association podržava prehranu koja sadrži borovnice kao dio uravnotežene prehrane, koja se sastoji i od drugog voća, povrća i proizvoda koji sadrže cjelovite žitarice. Raznovrsna prehrana je najbolji način da se unese dovoljna količina nutrijenata.

 

Uppt, 21.01.2013./mv