UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Zdravlje

MASNO TKIVO - Aktivan metabolički organ

OTOPIMO KILOGRAME 

Još od perioda renesanse debljina je između ostalog bila pokazatelj dobrog materijalnog i socijalnog statusa, a po nekima čak i simbol ljepote. Sjetimo se slika ili skulptura iz tog razdoblja. Prvo što uočavamo je zaobljeni trbuščić  i istaknute obline. No doba renesanse je daleko iza nas, a pretilost posebno intenzivnije od sredine prošlog stoljeća poprima epidemijske razmjere. Mnogima je debljina još uvijek samo»estetski problem». Debljina «ne boli». No nakon dužeg latentnog perioda dovodi do niza komplikacija koje mogu ugroziti život bolesnika. Na žalost tek kad se pojave komplikacije, estetika postaje sasvim sporedan problem. 

Dugo se mislilo da je masno tkivo samo spremnik za višak energije pohranjene u masnim stanicama. Danas se zna  da je masno tkivo izuzetno aktivno u metaboličkom smislu .To je organ koji producira tvari koje imaju hormonski učinak i aktivno sudjeluje u osjećaju gladi i   sitosti. Masno tkivo kao najveći endokrini organ producira hormone( koji sudjeluju u metaboličkim poremećajima uzrokovanim pretilošću )kao što su: renin-angiotenzin, adiponektin, leptin, ASP(protein koji stimulira acetilaciju) i sl. 

Masno tkivo je (poslije kože)drugi po veličini organ u ljudskom tijelu. Kod normalno uhranjenog muškarca na masno tkivo otpada 10-12%,  a kod žene 15-20% od ukupne tjelesne mase.Prema općeprihvaćenoj definiciji  gojaznost predstavlja  metabolički poremećaj kojeg karakterizira povećanje tjelesne mase koje se ostvaruje  na račun masnog tkiva tako da je udio tjelesne masti veći od 30% kod žena i 25% kod muškaraca. 

Kod početne gojaznosti na masno tkivo otpada oko ¼, a u ekstremnoj čak i polovica ukupne tjelesne mase. Ako još niste sigurni imate li prekomjernu tjelesnu težinu izračunajte svoj indeks tjelesne mase(BMI).Težinu u kilogramima podijelite sa kvadratom visine u metrima.poželjna težina je : BMI od 18,5-24,9; pothranjenost  BMI  manji od 18,5 ; prekomjerna težina  BMI od 25,0-29,9; debljina (pretilost) BMI 30 i  iznad 30. U pogledu raspodjele potkožnog masnog tkiva razlikujemo: 

 1. muški- centralni, trbušni ili jabukoliki oblik debljine( masno tkivo se nakuplja u predjelu  gornjeg dijela trbuha, grudnog koša, lica i vrata ( ovaj oblik gojaznosti je povezan sa češćom pojavom komplikacija na srcu, krvnim žilama i sa šećernom bolešću)
 2. ženski- periferni ili kruškoliki oblik debljine( masno tkivo se nakuplja u predjelu donjeg dijela trbuha, slabina i gornjeg dijela bedara).Ovaj oblik  gojaznosti češće prate  oboljenja vena na nogama, oštećenje velikih zglobova te oboljenja organa za disanje

CENTRALNA (TRBUŠNA) DEBLJINA 

Androidni (muški oblik pretilosti) češće je prisutan kod muškaraca srednje dobi , a  nerijetko i kod mlađih osoba. Jednostavno, kao da se nakupljanje sala oko pojasa potpuno otelo kontroli. Najčešće je tome uzrok  povećanje obroka, obilne i kasne večere,pikantnija i jače začinjena jela uz koju ide i veća konzumacija alkohola, najčešće piva, te slaba tjelesna aktivnost i premalo kretanja. Ubrzan i dinamičan način života povezan sa stresom, osobito u urbanim sredinama, puno vremena provedeno sjedeći u uredima za računalom, za volanom automobila ili doma uz televizor svakako doprinose tome. 

Centralnu pretilost označavamo još i omjerom struk- bok(opseg struka podijeli se sa opsegom bokova u cm),  a to su vrijednosti > 0,85(cm) za žene i  >0,90 za muškarceili BMI (indeks tjelesne mase >30 za oba spola).

Drugi način je mjerenje samog opsega struka koji kod žena ne bi smio preći 88 cm , a kod muškaraca 102 cm.

Ako je centralna pretilost povezana sa dijabetesom tip II( intolerancijom glukoze),povišenim krvnim tlakom i dislipidemijom(povišenom razinom triglicerida, a smanjenim zaštitnim ili HDL kolesterolom) dobili smo sve karike u sklopu metaboličkog sindroma X. Podsjetimo, njegova klinička važnost je u tome da dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i preuranjene ateroskleroze(ovapnjenja krvnih žila), a samim tim do učestalijih komplikacija , a to su moždani i srčani udar. Isto tako je važno da se ovi metabolički poremećaji u okviru metaboličkog sindroma X  češće pojavljuju zajedno  kod  jedne iste osobe  i zajednički povećavaju rizik od krvožilne ugroženosti. 

Mnoge studije su pokazale da pacijenti sa centralnim (muškim) tipom pretilosti imaju povišenu sekreciju hormona kortizola i niske vrijednosti spolnih steroida(testosterona) i hormona rasta što uzrokuje veće deponiranje masti. Te hormonalne promjene vjerojatno izazivaju jače odlaganje visceralne masti(oko unutarnjih organa i trbušne maramice) nego subkutane(potkožne masti). Nakupljanje masti oko unutarnjih organa povećava protok krvi , pa su hormonalni učinci umnoženi.Isto je tako dokazano da stres aktivira os hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda i da može uzrokovati hormonalne promjene povezane sa pretilošću, a tome svakako doprinosi alkohol i pušenje. 

Uz već spomenuti veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih oblika karcinoma uz trbušnu debljinu češće se javljaju:

·         masna jetra-steatosis hepatis(pretjerano nagomilavanje masti u jetrenim stanicama) čemu svakako doprinosi konzumacija alkohola koji je izravno povezan sa poremećajem u metabolizmu masti

·         češće upale žučne vrećice i kamenci

·         trbušna(ventralna) kila-hernia ventralis. Naime  salo oko unutarnjih organa i na trbušnoj maramici vrši pritisak iznutra na trbušne mišiće koji se istežu i polako popuštaju  i slabe , a nakon toga se formira «izbočenje» u vidu kile koje može biti različite veličine

·         promjene na kralježnici od deformacija oblika do metaboličkih i degenerativnihpromjena. Promjene se javljaju i na zglobovima koljena i kuka

·         varikoziteti(proširenja vena)

·         lipomi (dobroćudni tumori)

·         hemeroidi

·         deformacije stopala i poremećaji svoda stopala

·         strije 

 KAKO IZGLEDA MASNO TKIVO? 

Mikroskopski izgled masnog tkiva je različit u ovisnosti o stupnju ishranjenosti. Sa povećanjem tjelesne mase  mijenja se i izgled masne stanice što se posebno vidi kao povećanje masne kapljice u masnoj stanici. Same masne stanice (steatociti) obično su okrugle i ispunjene jednom velikom kapljicom (vakuolom) u kojoj je smještena mast. Jezgra stanica i vezivno tkivo kroz koje prolaze krvne žile potisnuto je na periferiju, dakle uz rub stanice.  U pogledu histološkog izgleda masnog tkiva  razlikujemo 2 oblika debljine. 

Hiperplastični oblik karakterizira povećan broj masnih stanica i on se obično javlja kod mlađih osoba kod kojih je prisutna ekstremna debljina.Hipertrofičnu debljinu karakterizira povećanje veličine masnih stanica i obično se javlja kod odraslih osoba. Masne stanice su modificirani fibroblasti koji mogu u sebi pohraniti gotovo čiste trigliceride u količini  80-90% njihovog volumena. Opna masnih stanica sadrži veliku količinu enzima LPL(lipoproteinska lipaza) koji cijepa trigliceride na  slobodne masne kiseline i glicerol (alkohol).

Trigliceridi se u masnim stanicama obnavljaju jednom u 2-3 tjedna. Specifičnost brze izmjene masnih kiselina pokazuje da mast koja  se u jednom trenutku pohranjuje u tkivima nije mast uskladištena prije mjesec dana. Dakle vaše salo staro je maksimalno 2-3 tjedna. 

ULOGA MASNOG TKIVA U ORGANIZMU 

 1. skladište masti i masni depo tijela
 2. energetska rezerva tijela i izvor energije
 3. potporno tkivo
 4. toplinski izolator
 5. endokrini organ

ZAŠTO SE DEBLJAMO?

VEĆI ENERGETSKI UNOS, MANJA POTROŠNJA 

Ukupan kalorijski unos  znatno premašuje potrošene kalorije što je posebno izraženo u visokorazvijenim zemljama, gdje za malo novaca dobijete puno kalorija(jambo pice)Od ukupne energije unijete hranom za osnovne bazalne potrebe se troši oko 55%, za stvaranje topline oko 25%, a za sam mišićni rad  oko 20%.Osobe sa malim stupnjem tjelesne aktivnosti na poslu ili kod kuće u slobodno vrijeme troše znatno manje unijete energije na mišićni rad.  

DRUGI POTENCIJALNI UZROCI DEBLJINE 

Najčešće je debljina rezultat spleta više različitih čimbenika. Naime, ne postoji osnovni i primarni uzrok koji bi kod svih osoba na isti način doveo do nakupljanja viška kilograma i u konačnici doveo do debljine. Zato ona predstavlja puno složeniji problem , koji i znatno bogatije i ekonomski razvijenije zemlje svijeta sustavno i planski moraju rješavati. Tako se primjerice u SAD godišnje troši i do 140 milijardi dolara na liječenje posljedica pretilosti. Dakle brojni potencijalni uzroci djeluju u sinergiji i u konačnici dovode do debljine.

Među njima ulogu igra naslijeđe(genetska predispozicija), poremećaj regulacije gladi i sitosti, endokrini uzroci, te socijalno-ekonomski, psihički i drugi čimbenici.  Među mogućim endokrinološkim poremećajima najznačajniji su:1.smanjena funkcija štitne žlijezde(hipotireoza)2.povećana funkcija nadbubrežne žlijezde(hiperkorticizam)3.primarno povećano lučenje inzulina(insulinom)4.poremećaji funkcije jajnika(policistični jajnici) Od vanjskih čimbenika duža uporaba nekih lijekova kao što su: kortikosteroidi, antidepresivi, kontraceptivi, te neki antipsihotici mogu povećati mogućnost za nastanak prekomjerne tjelesne težine i debljine.  

UTJECAJ PREHRANE NA METABOLIZAM MASTI 

Povećan unos visoko energetski bogatih tvari kao što su koncentrirani ugljikohidrati i masti dovodi do nagomilavanja masti u organizmu Ugljikohidrati se u jetrima pretvaraju u neutralne masti(trigliceride). Ugljikohidrati u višu i njihovo pretvaranje u masti zahtjeva veće količine inzulina. Inzulin pomaže da se iz glukoze u masnim stanicama stvore neutralne masti.   

Stres (povećana aktivnost nadbubrežne žlijezde) smanjuje iskorištavanje ugljikohidrata na periferiji, pa se javlja hiperglikemija (povećana razina glukoze u krvi) što izaziva veće lučenje inzulina.  Zadatak je inzulina da glukozu iz krvi »pospremi» u stanice. Veća razina inzulina u krvi»provocira glad» Na taj način se «krug zatvara» i to je ujedno razlog zašto se neke osobe pod stresom debljaju.Da bismo «otopili» suvišno masno tkivo trebamo « zaposliti» mišiće. Mast je toplinski izolator tijela. Brzina provođenja topline u masnom tkivu je tek trećina brzine kojom se toplina provodi u drugim tkivima. Dovođenjem topline (vježbanjem)ubrzavamo metabolizam. U tijeku metabolizma i stvaranja energije i do 55%  od ukupno stvorene energije se pretvori u toplinu. 

POKRENIMO SE I AKTIVIRAJMO MIŠIĆE 

Intenzivan mišićni rad  dramatično djeluje na metabolizam.Brzo hodanje(8,5 km/h)troši 650  kcal; Sjedenje 100  kcal; Lagano hodanje  200  kcal; Vožnja biciklom  300 kcal ; Planinarenje 400 kcal; itd. Za uspinjanje stubama je potrebno 17 puta više energije nego za spavanje u postelji.

 Fizički rad

 1. stvara više topline (maksimalni mišićni rad cijelog tijela za nekoliko sekundi može povisiti ukupnu produkciju topline i za 50 puta nego što se oslobađa u mirovanju
 2. toplina širi arterije i kapilare, ubrzava se protok krvi
 3. ubrzava se metabolizam i razgradnja proteina(stari i istrošeni se zamjenjuju novim)
 4. fizičkom aktivnošću povećava se protok krvi kroz tkiva a samim tim i potrošnja kisika je veća

Neki ljudi krivo procjenjuju  razinu tjelesne aktivnosti vjerujući da je šetnja od auta do ureda i natrag ili svakodnevni kućanski poslovi  ispunjavaju dnevnu potrebu za kretanjem. Stoga isplanirajte svoj program vježbi i tjelesne aktivnosti uzimajući u obzir životnu dob, zdravstveni status kao i sklonosti svake pojedine osobe. 

GDJE NAJČEŠĆE GRIJEŠIMO?  

Preskakanje doručka usporava metabolizam, hrana se nedovoljno iskoristi kao energija na razini stanice. Sa kasnijim prvim obrokom  često pregladnimo pa uzmemo i više nego što nam je potrebno. « Višak kalorija» naša jetra pospreme u rezervu, a to je potkožno masno tkivo odnosno salo. Vrlo često sa prekasnim zadnjim obrokom nemamo niti potrebu za doručkom.Sve se više konzumiraju proizvodi» brze hrane» koji su lako dostupni i koje najčešće pojedemo «uz put» Polako se napušta tradicionalni način prehrane gdje se osmisli obrok, ali se istovremeno odvoji vrijeme pa se u miru  pojede i temeljito «prožvače» , a samim tim i osjećaj sitosti se prije javi, a hrana se bolje metabolizira i kraće vrijeme zadržava u želucu, te bolje iskoristi kao energija na razini stanice. S druge strane «obrok na miru» pomaže nam da lakše osvijestimo sve što smo pojeli pa nema potrebe za grickalicama uz televizor ili kompjuter ili «za volanom».  

KAKO SI POMOĆI I RIJEŠITI SE TRBUŠNOG SALA? 

Smanjiti veličinu obroka, obratiti pozornost na urednost  i redovitost obroka, osobito doručka, dostatan unos tekućine, uvijek imajući u vidu da jedino voda nema kalorije, a uz sve to neizostavno je kretanje, odnosno tjelesna aktivnost. Najbolja je šetnja( još bolje brži ritam ili mijenjanje ritma hodanja) u trajanju od najmanje pola sata dnevno, ali  i svaki drugi oblik tjelesne aktivnosti i treninga je dobro došao. Uostalom tjelesna aktivnost pomaže i da se svakodnevno lakše nosimo sa stresom. 

Savjetuje se napraviti i vitaminsko mineralni status da bi se napravila poveznica svih parametara koji uvjetuju metabolizam masti. I  na kraju, ne manje važno naoružajte se strpljenjem i upornošću i ne očekujte brzopotezne rezultate preko noći. Uz malo više truda, uz program individualno prilagođen za svaku osobu, sami ili uz pomoć stručne osobe učinite sve da  pomognete organizmu u postizanju optimalne tjelesne težine i na vrijeme spriječite komplikacije debljine. 

Autor: Dr. med. Slađana  Divković; Acu Medic centar Zagreb, dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine

Uppt, 4. prosinca 2009.

 

Vezani tekstovi 

Otopimo kilograme 

Muško i žensko salo 

Živci upravljaju debljinom

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.