UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Nova aplikacija PROGRAM PREHRANE

Zadovoljstvo nam je javiti Vam da je na tržištu računalna aplikacija Program Prehrane za izradu jelovnika i priručnik Sam svoj nutricionist. Računalna aplikacija Program Prehrane je nagrađena zlatnom medaljom na nedavno održanom međunarodnom salonu inovacija, INOVA 2012. Program Prehrane je također nagrađen zlatnom medaljom na INOVI 2009.

Sve o novom Programu na našem internetskom tržištu pogledajte na

 

http://www.program-prehrane.com/

http://www.program-prehrane.com/pp3_o_programu.htm

Uppt, 06.12.2012.

Debljina – osobni odabir!?

Autor Ana Pastuović

 

Debljinu ili pretilost (lat. obesitas) opisujemo kao povećano nakupljanje masti u tijelu s tendencijom da ozbiljno naruši naše zdravlje. Svako povećanje 10% više od optimalne težine smatra se pretilošću. Višak kilograma povezan je s povećanim rizikom za pojavu kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i karcinom. U našoj zemlji debljina predstavlja problem za oko 50% muškaraca i 35% žena, te je ukupan postotak pretilih 18%.

Zašto previše jedemo?

Cijeli tekst pogledajte u nastavku

Objavljeno: Medikus /13.10.2012./Preuzeto, Uppt 15.10.2012./m.v.

 

 

Odrasli Hrvati kupuju slatkiše

Objavljeno u Jutarnjem listu, 28.09.2012.g.;

Podaci prodaje za razdoblje kolovoz 2011. – srpanj 2012.

Svaki drugi odrasli Hrvat kupuje bombone i slatkiše;

http://www.uppt.hr/images/SRCE/svaki%20drugi%20hrvat%20kupuje%20bombone%20i%20slatkie_jl_28_09_2012.jpg

Uppt, preuzeto, rujan 2012./m.v.

 

 

ŠALICA KAVE - UŽITAK ZA DUŠU

Pripremila: Mirela Vidović, Udruga za prevenciju prekomjerne težine

 

Početak dana bez šalice crnoga, mirisnog napitka - kave, većini je nas nezamisliv. Crna kava - jutarnji stimulans, radna kava, popodnevna kavica s prijateljicom, kratki espresso, macchiato, turska kava, kava sa šlagom... sveprisutna i nezamjenjiva, "divan dar sveopće globalizacijske svekulture crnog užitka" i najpoznatiji "međunarodni ljubimac" među napicima! Milijuni ljudi dijele zajedničku tradiciju i naviku pijenja kave prilagođujući je svojim navikama, običajima i potrebama.

Povijest kave

Kava se spominje kao piće prije više od 3 000 godina, a podrijetlo imena kava vezano je za prostor Etiopije i Arapskog poluotoka. Etiopsko pleme u provinciji Kaffa miješalo je plod kave sa životinjskom mašću i konzumiralo ga prije odlaska u plemenske bitke. Takvi obroci održavali su im snagu prilikom dugih pješačenja. Neki spominju da naziv kava dolazi od arapske riječi ghahweh, što znači vino, s obzirom na to da je vrlo rano otkriveno kako se plodovi kave mogu fermentirati i od njih načiniti napitak - vino.S prostora afričke visoravni kava je, zahvaljujući pomorcima, do 9. stoljeća prešla Crveno more i udomaćila se u Arabiji na području Jemena, a središte trgovine kavom postao je grad Mocha, prema kojem se naziva jedna od najpopularnijih vrsta kave Caffe Mocca. Prve kavane otvorene su u Istambulu polovinom 16. stoljeća. Stara turska poslovica kaže: "Ako te netko ponudi kavom, zbog tog dara poštuj, časti i sjećaj ga se 40 godina!"

U Europu su kavu, na jug kontinenta dopremili mletački trgovci. Polovinom 17. stoljeća otvorena je u Veneciji prva kavana, a nakon toga su pred kavom "pokleknuli" Milano, Torino, Genova i ostali talijanski gradovi. Već potkraj 18. stoljeća u Veneciji je postojalo više od 200 kavana. Nije čudo da je o kavi veliki državnik Talleyrand rekao: "Crna k'o vrag, vruća kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav", što je bilo kao "ulje na vatru" kršćanskoj Europi, koja je kavu smatrala "vražjim napitkom" jer je odvraćala vjernike iz crkava u kavane. Zbog toga su se biskupi obratili tadašnjem papi Klementu IX., zahtijevajući od njega da izopći kavu. Međutim, on je zaključio da bi bilo najbolje krstiti kavu. I tako je kava postala prvo kršćansko piće uz sam Papin blagoslov.

Veliki turski pohod na Beč omogućio je srednjoj Europi da se upozna s kavom. Nakon svršetka turske bitke pronađene su velike količine vreća s kavom pa je već 1683. godine otvorena prva kavana u Beču, te se nakon toga otvaranje kavana proširilo na Pariz, London i dalje, da bi u Ameriku kava kao napitak stigla 1776. godine. Nakon što je stigla i u Latinsku Ameriku, kava je na visoravnima ovog kontinenta naišla na podneblje slično onome u njezinoj pradomovini - istočnom dijelu Afrike. Zbog toga će uzgoj kave upravo na prostoru Latinske Amerike doživjeti svoj najveći uzlet. Posljednji kontinent koji je usvojio uzgoj kave bila je Afrika, kontinent s kojeg je ova biljka i krenula na pohod po svijetu. Potkraj 19. st. prve plantaže kave zasađene su u Tanzaniji i Keniji. Iz središnje Afrike uzgoj se ubrzo proširio na zapadnu Afriku, Angolu i Madagaskar. Tako je kava postala prva poljoprivredna kultura koja se uzgajala u cijelome svijetu.

U nastavku cijeli tekst...

 

 

Europska oznaka za organsku hranu ide dalje

http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8789

Objavljeno, 11.07.2012.

Oznaka (na fotografiji) se sada mora nalaziti na svoj pakiranoj organskoj hrani, nakon što je 1. srpnja završilo dvogodišnje prijelazno razdoblje. Prisutnost oznake znači da proizvođači hrane - i poljoprivrednici od kojih su dobili sastojke - udovoljavaju strogim europskim pravilima za organsku hranu i piće. Cilj je tih pravila i oznake promicanje organskih poljoprivrednika, njihove brige za zemlju, bioraznolikosti i visokih standarda zaštite životinja.

Kad na ambalaži vidite oznaku „lista" EU-a, možete biti sigurni da kupujete organsku hranu i piće. To tržište posljednjih godina raste. Oko 2 posto hrane koju kupuju potrošači u EU ima potvrdu da je organska. Oko 200.000 farmi u EU ima certifikat za proizvodnju organske hrane. Od 1. kolovoza, nova pravila o organskom vinu postat će zakon. EU je u veljači potpisao sporazum sa SAD-om o međusobnom priznavanju organskih proizvoda. Sporazum će smanjiti papirologiju za izvoznike.

>>> Je li organska hrana hranjivija od klasično uzgojene?

Kad stavljaju oznaku koja označava organsku hranu, proizvođači na naljepnici moraju navesti referentni broj tijela koje je izdalo potvrdu i imena proizvođača, prerađivača ili distributera koji je zadnji manipulirao proizvodom. Uz logo EU-a mogu se koristiti i nacionalne oznake za organsku hranu.

Oznaka i dalje ostaje neobavezna na nepakiranim i uvoznim proizvodima. Da bi se organski proizvodi mogli uvoziti iz neke zemlje, EU mora utvrditi da pravila o organskoj hrani i tijela koja izdaju potvrde u toj zemlji zadovoljavaju standarde EU-a prije nego se organski proizvodi iz te zemlje mogu uvesti ovamo.

Opći podaci

U organskom uzgoju stavlja se naglasak na zaštitu okoliša i dobrobit životinja. Poljoprivrednici moraju izbjegavati ili drastično smanjiti upotrebu sintetičkih kemikalija poput umjetnih gnojiva, pesticida, aditiva i lijekova.

Hrana se može zvati organskom samo ako je organsko najmanje 95 posto njezinih poljoprivrednih sastojaka. Zabranjena je upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) i proizvoda proizvedenih iz GMO-a.

Više o organskom uzgoju hrane u EU

Izvor: Delegacija Europske unije u RH

Uppt, preuzeto, kolovoz 2012./m.v.

 

 

http://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Europska-oznaka-za-organsku-hranu-ide-dalje