UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

STANDARDIZACIJA ČAJA

 Objavljeno www.hah.hr

Opširnije:STANDARDIZACIJA ČAJA

MRŠAVITE UZ ŽITARICE

Za one koji navečer vole grickati uz televiziju, nezašećerene müsle, razne druge žitarice ili pahuljice mogu biti uspješna zamjena i pomoć pri mršavljenju.

Opširnije:MRŠAVITE UZ ŽITARICE

ANTOCIJANINI

Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu, www.hah.hr

Stručna suradnica: Diana Herold, dipl.ing.
Riječ antocijanin dolazi od dvije grčke riječi, anthos (cvijet) i kyanos (plavo). Antocijanini su grupa biljnih pigmenata a odgovorni su za boje voća, povrća i cvijeća.

Opširnije:ANTOCIJANINI

BENTO – JAPANSKI NAČIN PRIPREME HRANE

Gotovo svakodnevno bento sa posebnom pažnjom pripremaju majke za djecu predškolske dobi. Naime, u Japanu je tradicija postala dio socijalne naobrazbe roditelja i djece jer se smatra da se tako stvaraju čvrste veze između doma i škole za najmlađe.

Opširnije:BENTO – JAPANSKI NAČIN PRIPREME HRANE

SLADOLED – VIŠE OD LJETNE SLASTICE

SLADOLED – VIŠE OD LJETNE SLASTICE

U ova vruća vremena, kada tražimo utočište u hladu, mnogi od nas spajaju ugodno s korisnim uživajući u raznovrsnim okusima i varijantama sladoleda, koji osim što nas hladi, osvježava i krijepi. Stoga je zanimljivo znati da sladoled nije samo proizvod moderne industrije od vremena rashladnih uređaja, već mu porijeklo seže i do nekoliko tisuća godina unazad. Neki od starih zapisa upućuju na to da sladoled potjeće iz Kine kada se pripremao u obliku ledenog napitka od raznih voćnih sokova i snijega, a tek kasnije se počelo koristiti i mlijeko.

Pouzdano se zna da su stari Rimljani također uživali u hladnim slasticama načinjenim od raznovrsnih smjesa koje su se čuvale u amforama i hladile u moru. Ne kaže se uzalud da je sladoled kraljevska slastica jer je upravo engleski kralj Charles I. jednom prilikom na diplomatskom primanju kao potpuno novu hladnu slasticu svog francuskog kuhara poslužio sladoled. Recept je dugo ostao tajnom, unatoč zanimanju brojnih uzvanika. Međutim, nakon svrgnuća kralja Charlesa I. 1649. godine, „tajanstveni“ recept ipak je otkriven i proširio se po ostalim europskim dvorovima.

Sa nutritivnog stajališta, sladoled je namirnica velike nutritivne vrijednosti. Većina službenih tablica svrstava ga u skupinu mlijeka i mliječnih proizvoda, međutim u najnovijoj klasifikaciji grupa hrane i hrane za životinje smješten je u zasebnu grupu: sladoledi, uključujući ledeni pripravak sa šećerom, vodom, aromom voća, dodatkom jaja, mlijeka..., što ukazuje na veliki broj različitih vrsta sladoleda, pri čemu ih dijelimo na mliječne i krem sladolede, zatim zamrznute mliječne, vodene i voćne deserte koji, ovisno o vrsti, još mogu sadržavati različite dodatke, te sladoledi za dijabetičare. Samim tim sladoledi imaju i različitu kalorijsku vrijednost. U 100 g sladoleda koji sadrži 8% masti ima oko 200 kcal, međutim s povečanjem udjela masnoća raste i kalorijska vrijednost, a isti je učinak ako se dodaju čokolada, lješnjaci, karamel ili neki drugi sastojci. Voćni sladoledi nešto su niže energetske vrijednosti, ali zato bogatiji vitaminima. Stoga, ukoliko postoje problemi sa povećanom tjelesnom masom, treba voditi računa o izboru sladoleda.

Sa stajališta tehnologije proizvodnje sladoleda važno je znati nekoliko stvari. Sladoledi se proizvode od emulzije masti i proteina uz dodatak šećera, emulgatora, boja i aroma, a zamrznuti deserti se proizvode od vode i šećera uz dodatak ostalih tvari slično kao i kod sladoleda. Kod proizvodnje mliječnih sladoleda, krem sladoleda, ali i zamrznutih deserata mogu se koristiti i jaja, a budući da je sladoled sam po sebi lako kvarljiva namirnica, posebice za ljetnog vremena, potrebno je voditi računa o tome gdje ga kupujemo, pa čak ako je moguće i kako je proizveden, kako bi što je moguće više smanjili rizik od bolesti koje su povezane sa ovom delicijom. Moderna tehnologija proizvodnje sladoleda isključuje uporabu sirovih jaja, te tako smanjuje rizik od bolesti. Sam tehnološki postupak sastoji se u tome da se smjesa homogenizira, a zatim da se postigne idealna ravnoteža sve tri faze: tekuće, krute (kristali leda) i plinovite (mjehurići zraka).

Naposlijetku, istraživanjem koje je objavljeno u časopisu „Food Engineering & Ingredients“, provedenom na Institutu za psihijatriju u Londonu dokazano je da sladoled od vanilije ima trenutačni učinak na djelove mozga za koje je dokazano da reagiraju na okuse koji uzrokuju osjećaj užitka.

Autor: Andrea Gross-Bošković, dipl.ing.

Hrvatska agencija za hranu

www.hah.hr/zanimljivosti/objavljeno 28.07.2006.

Preuzeto za Web Udruge, kolovoz 2008. 

Još o sladoledu pogledajte na web stranici SAVJETI/Prehrana/Sladoled ja volim!

Now I suggest going to the site ( FreePornHq.Net ) and have a good time you'll find, of course, in the meantime, to please you even more you offer different language options, for example, for German ( Freier Porno ) you may come to the address. But, of course, not just German Portuguese service offer like as T ( Pornografia Grátis ) that the point is to provide enjoyment and to enjoy our page we enjoy doing anyway. Of course, you also we haven't forgotten about that Russian in Russia ( бесплатно порно ) address of our service you can get. In the meantime, our industry is important one of the visitors, we haven't forgotten them either, we have prepared a pretty nice area for the Japanese in this field we hope you'll be glad you our in the Japanese ( 無料ポルノ ) connection using the Japanese, you will be able to get service. We don't have the blog in your opinion? Of course, there's our blog that details more clearly with our content we aim to achieve so to achieve this, se ( Hd Porn ) a snapshot of all the content we have added to our site address address address and are constantly changing as this is given we hope that you'll enjoy our blog. Finally, I want to pass our address to your plurk to address this, we have also updated the snapshot if you want to reach ( Free Porn ) and click the link contact us at the address you instant content update, as well as quality that you can continuously Follow us and a world-renowned social networking plurk to encourage our followers at we hope you will be pleased with all the services. Hopefully you'll have a nice time.