UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Istina o šećeru!

Objavljeno: T-portal, 07.02.2013.

Istina na vidjelo - Činjenice o šećeru koje će vas šokirati

Šećer i zdravstveni problemi koje zna izazvati u nekim situacijama nerijetko privlače puno pažnje. Znanstvenici su stoga, upozorenja radi, sve nevjerojatne i štetne stvari koje šećer uzrokuje stavili na jedno mjesto


Slatkoća šećera svima je dobro poznata, a mnogima i potpuno neodoljiva. Međutim, šećer ima i svoju tamnu stranu. Stručnjaci tvrde kako nas šećer zapravo truje, a većinu vremena uopće nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo, piše mindbodygreen.com



1. Prosječan Amerikanac dnevno prosječno konzumira 22 žličice šećera. Djeca pak prosječno dnevno konzumiraju nevjerojatne 32 žličice šećera. U obzir treba uzeti i riječ liječnika koji upozoravaju da žene ne bi trebale konzumirate više od šest žličica šećera dnevno, a muškarci devet žličica.

2. Rafinirani šećer povezan je s pojavom cijelog niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zubi, pretilost, dijebetes tipa 2, karcinom debelog crijeva i gušterače. Šećer može negativno utjecati na promjene raspoloženja, promjene osobnosti, pojavu razdražljivosti, astme, artritisa, bolesti srca, povišenog kolesterola te endokrinih problema. Prema podacima američke organizacije za prehranu i dijabetes, povećana konzumacija šećera značajno povećava rizik od degenerativnih bolesti.

3. Šećer izaziva ovisnost. Šećer otpušta supstancu nalik opijatu koja aktivira dio mozga zadužen za osjećaj nagrađivanja i užitka.

4. 1990. godine u SAD-u pojedinac je prosječno potrošio 2,2 kilograma šećera, a ta se količina 2000. godine popela na razinu od 68 kilograma. Jedan od najveći izvor tih šećera je visoko fruktozni kukuruzni sirup.

5. Prosječan Amerikanac godišnje popije 53 galona zašećerenih pića. Jedna limenka soka prosječno sadrži 40 grama šećera, odnosno 10 žličica šećera. U nešto manje od dvije litre zašećerenog soka, nalazi se prosječno 53 žličice šećera. Gazirana pića najveći su izvori rafiniranog šećera, posebice na području SAD-a.

Gazirani sokovi sadrže i do 10 žličica šećera

6. Konzumacija šećera raste prosječno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svjetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U posljednjem desetljeću potrošnja šećera povećala se 23 posto.

7. U američkoj prehrani dodanim šećerom dnevno se unosi dodatnih 496 kalorija.

8. Konzumacija rafiniranog šećera organizmu oduzima vitamin B. Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, kronični umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi te želja za slatkim.


9. Brojna hrana u sastavu ima skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, maslac od kikirikija, pomfrit, umaci za tjesteninu, majoneza, razni umaci za salate te brojna obrađena hrana sadržava šećer, čak i ako okus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udjelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg okusa.

10. Rafinirani šećer nema nutritivne vrijednosti, ali zato ima prazne kalorije. Osim toga, ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tijekom procesa obrade. Šećer troši i kalij i magnezij, koji su ključni za zdravlje srca.

11. Usprkos dodani kalorijama, istraživanja pokazuju kako životinje žive dulje konzumacijom obične vode nego li konzumacijom vode i šećera. Stoga znanstvenici kažu kako je šećer gori od ništa.

12. Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer probavni sustav čini kiselim te otapa vitamine i minerale u tijelu, posebice kalcij neophodan za kosti i zube. Šećer oslabljuje imunološki sustav te uzrokuje pretjeranu proizvodnju probavnih enzima, što vrlo loše utječe na gušteraču. Šećer oslabljuje i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlak, problema s kožom i pojavu akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, pridonosi dentalnim problemima, jača bore i ističe suhu kožu.

Osim soli, Amerikanci šećer konzumiraju 10 puta više nego li bilo koji drugi oblik aditiva.

Objavljeno: T-portal, 07.02.2013.

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/240902/cinjenice-o-seceru-koje-ce-vas-sokirati.html

Vezani tekstovi:

146 razloga zašto šećer uništava Vaše zdravlje!

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3199:146-razloga-zato-eer-unitava-vae-zdravlje&catid=24:prehrana&Itemid=60

 

Prirodne i zdrave zamjene za bijeli šećer;

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3206:prirodne-i-zdrave-zamjene-za-bijeli-eer&catid=24:prehrana&Itemid=60

 

Znate li pod kojim se sve imenima krije šećer?

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/214551/Znate-li-pod-kojim-se-sve-imenima-krije-secer.html

Većina pahuljica sadrži velike količine šećera

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/179489/Vecina-pahuljica-sadrzi-velike-kolicine-secera.html

Uppt,preuzeto 27.03.2013./m.v.

12 činjenica o težini

Objavljeno: T-portal/18.03.2013.

 

 

Ovo sigurno niste znali o svojoj težini

 

 

Imate problema s kilogramima, ali teško se borite s mršavljenjem? Pročitajte 12 činjenica o težini koje će vam pomoći da postignete cilj.

 

 

1. Da, ima nešto i u genetici

Među davnim istraživanjima otkriveno je da neki ljudi imaju dupli 'debeli gen', a uz to i 60 posto više šanse da budu pretili. Nova su istraživanja na žalost pokazala da takvih gena vjerojatno ima i više.

2. Broj masnih stanica je predodređen

Liječnica sa švedskog Karolinska Instituta, Kirsty Spalding, kaže kako neki ljudi imaju duplo više masnih stanica od drugih. Bez obzira na brojne pokušaje mršavljenja ili ponovnog debljanja, taj se broj neće promijeniti. No Spalding kaže kako ih je bolje imati više nego manje jer se manji broj zbog punjenja masnoćama povećava, što nije dobro. Masne stanice stečene u adolescenciji ostaju za cijeli život.

3. Možete ubrzati metabolizam

Skandinavski tim u Helsinkiju ima i dobre vijesti. Čim se počnemo debljati, metabolizam usporava, ali to se može promijeniti redovnom tjelovježbom.

4. Stres

Nerviranje i stres potiču želju za ugljikohidratima, a svi znamo kamo to vodi. Izbjegavajte brzu, masnu hranu i razne grickalice u takvim situacijama jer ćete začas primijetiti negativne rezultate na vagi.

5. Začetak svega

Neke su studije potvrdile da na težinu i probleme s kilogramima utječe i majčina prehrana. Stoga bi buduće majke trebale zdravo jesti kako njihova djeca jednog dana ne bi imala problema s težinom.

6. Spavanje

Američko Sveučilište u Chicagu studijom je potvrdilo da nedostatak sna loše utječe na glad odnosno smanjuje hormon leptin koji nam osigurava osjećaj sitosti i povećava grelin koji budi glad.

7. Partnerova težina

Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine kaže da uz pretilog partnera i drugi popušta te se lakše deblja. Rezultati pokazuju da je to slučaj s 37 posto ispitanika.

8. Debljanje je poput virusa

Adenovirusi su odgovorni za niz bolesti, od dišnih putova do probavnih problema. Tako je pronađena i poveznica s virusom debljanja na Sveučilištu Wisconsin gdje su kokošima ubrizgavali viruse i utvrdili da ih određeni sojevi debljaju.

9. Slatkiši stvaraju ovisnost

U studiji centra Monell Chemical Senses u Philadelphiji bilježili su reakcije mozga kada su ljudima pokazivali omiljenu hranu. Pokazalo se da mozak reagira na omiljenu hranu, što vjerojatno ima veze hormonom dopaminom zaslužnim za ugodu.

 

 

 



10. Upala uha

Znanstvenik Derek Snyder s floridskog sveučilišta otkrio je da upala uha ima veze s boljim apetitom. Upale mogu oštetiti okusne živce koji se kreću kroz sredinu uha. To može smanjiti sposobnost osjeta slatkoće i masnoće u hrani pa čovjek više jede.

11. Antioksidansi

Slobodni radikali u hrani zaslužni su za otvaranje apetita, a to znači da treba izbaciti brzu hranu i prebaciti se na raznovrsnu prehranu s puno povrća, voća i žitarica.

12. Odaberite bilo koju dijetu

Bez obzira koji tip prehrane odaberete kako biste smršavjeli, svaka ima četiri osnovna pravila – jedu se cjelovite žitarice jer imaju više vlakana i čisti proteini, izbjegavaju se nezdrave masnoće, a tanjur stalno treba biti pun voća i povrća.

 

 

Objavljeno: T-portal/18.03.2013.

 

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/247209/Ovo-sigurno-niste-znali-o-svojoj-tezini.html

 

 

 

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

 

 

 

Vezani tekstovi:

 

 

 

Maslinovo ulje ključ je uspjeha u mršavljenju (17.03.2013)

25 ukusnih zalogaja s manje od 100 kalorija

25 ukusnih zalogaja s manje od 100 kalorija

Kako bismo vam pomogli da prevarite glad između obroka, a pritom ne „zgriješite", donosimo vam popis ukusnih i zdravih namirnica koje imaju 100 kalorija ili manje.

Kontroliranje količine pojedene hrane zasigurno je jedan od najtežih aspekata održavanja zdrave prehrane. Iako su mnoge namirnice deklarirane kao zdrave i dobre za naše tijelo, to uglavnom vrijedi samo ukoliko ih jedemo u razumnim količinama i ne pretjerujemo.

Nažalost, mnogima od nas upravo činjenica da je nešto „dijetno" i „zdravo" služi kao odlična isprika da potpuno izgubimo kompas. Kako bismo vam pomogli da prevarite glad između obroka, a pritom ne „zgriješite", donosimo vam popis ukusnih i zdravih namirnica koje imaju 100 kalorija ili manje.

U nastavku pogledajte koji su to obroci manje od 100 kcal!

http://metro-portal.hr/25-ukusnih-zalogaja-s-manje-od-100-kalorija/68141

 

Objavljeno: Metro portal

Uppt, preuzeto, ožujak 2013./m.v.

Pet čestih pogrešaka u prehrani

Pet čestih pogrešaka u prehrani

Neke od navedenih stvari sigurno radite, jednostavno zato što ne razmišljate

zatvoriU slučaju da niste na dijeti, sigurno se trudite paziti na prehranu, iako ne toliko rigorozno. No, tako je vrlo lako napraviti neke greške koje nas mogu koštati ili zdravlja ili nekoliko dodatnih kilograma u trenu.

Primjerice, ako niste previše gladni, u restoranu ćete se odlučiti za salatu jer, eto, ona ne deblja i zdrava je. No, vrlo često je upravo salata jedno od najkaloričnijih jela koja možete odabrati zbog dodataka poput sira i šunke i raznih preljeva punih vrhnja i ulja. Uz to, istraživanje je pokazalo da je šest od 270 salata kupljenih u restoranima i kafićima imala manje soli od vrećice čipsa.

Preskakanje doručka jedna je od najčešćih grešaka koje činimo u prehrani. Bezbrojna su istraživanja pokazala da kasnije tijekom dana jednostavno ne možemo nadoknaditi vitamine i minerale koje smo trebali konzumirati ujutro kako bi naš metabolizam dobro radio kroz dan.

Padanje na trikove proizvođača raznih light ili nemasnih verzija hrane napravit će pravi dar mar u tijelu ukoliko pretjeramo. Naime, kako bi popravili okus koji daje nizak sadržaj masti, u takve se proizvode trpa velika količina šećera. Taj će šećer izazvati navalu inzulina, a kad on padne, bit ćete gladni kao lav.

Ako izbjegavate mliječne proizvode iz nekog razloga, razmislite još jednom, jer na taj način ostajete bez dragocjenog izvora kalcija što će vam stvoriti mnogo zdravstvenih problema.

Za kraj, jedan savjet ako uzimate lijekove: pazite koju tekućinu pijete uz lijekove. Sok od grejpfruta može pojačati djelovanje nekih lijekova i izazvati nepredvidive popratne pojave, alkohol će pojačati učinak tableta za spavanje, dok će kombinacija s protuupalnim lijekovima ili aspirinom izazvati krvarenje želuca.

Objavljeno: Metro portal/10.03.2013.

 

http://metro-portal.hr/pet-cestih-pogresaka-u-prehrani/76947

 

Uppt, preuzeto 27.03.2013./m.v.

146 razloga zašto šećer uništava Vaše zdravlje!

146 razloga zašto šećer uništava Vaše zdravlje!

Šećer je jedna od najopasnije tvari na svijetu, koja služi kao hrana. Njezino djelovanje se uspoređuje sa najopasnijim drogama. Ovdje navodimo spisak razloga zašto treba ruducirati i prestati konzumirati šećer u dnevnoj prehrani.

1. Šećer može potisnuti imunološki sustav.

2. Šećer narušava odnose minerala u tijelu.

3. Šećer može uzrokovati hiperaktivnost, anksioznost, poteškoće u koncentraciji, i ćudljivost kod djece.

4. Šećer može proizvesti znatan porast triglicerida.

5. Šećer doprinosi slabljenju obrane protiv bakterijskih infekcija (zaraznih bolesti).

U nastavku pogledajte ostalih 140 razloga zašto ne konzumirati (ili smanjiti) šećer u prehrani!

 

 

 

Opširnije:146 razloga zašto šećer uništava Vaše zdravlje!