UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE
ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION
Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.
Prehrana
ANTIOKSIDANSI - NA KOJI NAČIN DJELUJU!
- Detalji
- Objavljeno Ponedjeljak, 02 Lipanj 2008 00:00
- Hitovi: 4947
Autor: Alma Letić, dipl. nutricionist, vanjski stručni suradnik Udruge za prevenciju prekomjerne težine;
KOLIKO IH KONZUMIRAMO I MOŽEMO LI PRETJERATI ?
Moderno društvo nameće ubrzan način življenja uslijed sve većeg broja obveza koje se moraju svakodnevno izvršiti, pa je vrijeme za miran objed, odmor i relaksaciju sve kraće ili ga uopće nema. Kao rezultat takvog životnog tempa ljudi danas žive pod određenom razinom stresa i napetosti čega često nisu ni svjesni. Život u velikim gradovima, uz stalno prisutnu visoku razinu smoga i drugih zagađivača, koji nedvojbeno utječu na kakvoću zraka koji udišemo, iscrpljuje odbrambene kapacitete i sposobnost organizma da se prilagodi za opstajanje u tako nepovoljnom okolišu.
Upravo taj brzi ritam života i želja za instant rješenjima, navodi sve veći broj ljudi da, u nastojanju očuvanja zdravlja i sprečavanja pojave bolesti, kupuju i konzumiraju sve veće količine suplemenata i dodataka prehrani koji sadrže antioksidanse pojedinačno ili u mješavinama - često bez valjane informacije i preporuke stručne osobe.
Vrlo je teško oduprijeti se "brzim rješenjima" koja se susreću na svakom koraku - reklamiraju se i nude preprati koji za kratko vrijeme "vraćaju snagu, detoksiciraju organizam i usporavaju starenje". Čini se da ne prođe dan, a da se u javnim medijima ne objave blagodatna svojstva neke tvari i ponudi preparat koji ju sadrži. Najčešće se kupuju i konzumiraju pripravci koje sadrže antioksidanse pojedinačno ili u različitim kombinacijama: vitamin C, E, A, betakaroten, selenium.
Antioksidansi i slobodni radikali nastaju u stanicama kao rezultat oksidacijsko - redukcijskih reakcija. Slobodni radikali nastaju pucanjem molekularnih veza pod utjecajem štetnog ionskog ili UV zračenja, onečišćenja u zraku, pušenja, upala tkiva i metaboličkih procesa. To su izrazito nestabilne i reaktivne molekule koje svojim djelovanjem destabiliziraju stabilne molekule u stanici čime se remeti rad stanice i nastaje njeno oštećenje. Kada koncentracija slobodnih radikala prevaziđe stanične kapacitete za neutralizaciju njihovog djelovanja dolazi do nastanka oksidacijsko-redukcijske neravnoteže koju nazivamo - oksidacijski stres koji oštećuje stanicu.
Organizam posjeduje mehanizme kojima neutralizira djelovanje slobodnih radikala. Kada su ovi kapaciteti organizma za neutralizaciju štetnog djelovanja slobodnih radikala preopterećeni usljed stresnog vanjskog okruženja ili su prirodno oslabljeni kao posljedica starenja, tada značajnu ulogu igra prehrana bogata namirnicama koje sadrže antioksidanse. Antioksidansi svojim prisustvom u stanici neutraliziraju slobodne radikale i tako sprječavaju oštećenje stanice odnosno tkiva. Uz hranu antioksidansi se u organizam mogu unositi i u obliku posebnih preparata koji služe kao dodatak (suplement) ostalim namirnicama za prehranu.
Koje su sigurne razine koncentracije antioksidansa u organizmu i da li možemo pretjerati u njihovom uzimanju?
Rezultati studije objavljene u časopisu JAMA (Journal of American Medical Association) u broju od 28. veljače 2007. godine nedvojbeno pokazuju da postoje sigurne razine ali i u određenim slučajevima toksične doze vitamina E i betakarotena. Dr. Gluud ističe u da u djelokrug poslova vlade spada zakonsko reguliranje proizvodnje i distribucije dodataka prehrani na isti način kao što to vrijedi i za lijekove, kao i upoznavanje javnosti sa rezultatima sličnih studija.
On dalje ističe kako nijedan dodatak prehrani ne bi trebao biti dozvoljen ako nije dokazano da ima pozitivan učinak na zdravlje ili barem da nije štetan.Preporuka je dr. Gluuda obogatiti svakodnevnu prehranu raznovrsnim voćem i povrćem koje u sebi sadrži antioksidativne tvari, a pored njih i druge nutritivno vrijedene satojke, minerale i druge vitamine, proteine i vlakna i prirodno sadrže nizak ili nikakav udio zasićenih masti i kolesterola. Ista je preporuka stručnjaka poznate klinike Mayo (USA), koji ističu da najbolji učinak na zdravlje ima prehrana bogata voćem i povrćem.
Namirnice koje obiluju antioksidansima:
Voće: borovnice, jagode, grožđe, naranđaste vrste- marelice, narandže, dinje, breskve
Povrće: zeleno lisnato povrće, posebice špinat, zatim brokula, mrkva, crveni kupus
Mahunarke: crveni i crni grah
Orašasto voće: orasi, bademi, pistacije, lješnjaci
Pića: zeleni čaj, crno vino, neki sokovi od voća (od grožđa, jabuke, naranđe)
Desert: tamna čokolada
Autor: Alma Letić, dipl. nutricionist Studio Alma, Studio za zdravu prehranu i kontrolu težine;
52100 Pula
Teslina 25
tel. 052/540-230; fax.052/540-230;
O autoru:
ALMA LETIĆ, Bsc. Hon.HEc, dipl.nutricionist
Diplomirala na Sveučičištu Zapadni Ontario u Knadi, na Odsjeku za ljudsku ekologiju/Dijetetiku, i stekla akademski stupanj Bachelor of Sicience (BSc.), Honours in Foods and Nutrition.
Kao nutricionistica radila u Londonu u Kliničkom centru „London Health Science Centre“. Svoj interes za pravilnu prehranu i zdrav način života nastavila i dalje radeći kao wellness savjetnik za optimalan i osobni prilagođen plan prehrane i aktivnog života. Danas radi i živi u Pulu, gdje svoje znanje i umijeće prezentira u svom studiu za zdravu prehranu i kontrolu težine „Studio Alma“. Vanjska suradnica i stručna savjetnica Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Web, svibanj 2008.