UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Čišćenje organizma ili detoksikacija

Pripremila i sudjelovala u Emisiji Dobro jutro Hrvatska (15.1.2014.), Sonja Njunjić

 

Što je to?

Znanstveno je dokazano da se stoljećima naglašava važnost čišćenja organizma. To nije izmišljotina suvremenog doba. To je oslobađanje tijela od toksina i umora za postizanje puno više energije. Upravo neuravnotežena prehrana je jedan od faktora koji utječu na onečišćenje ili toksikaciju organizma. Uz neuravnoteženu prehranu, čimbenici su također stres, nedostatak odmora, zrak i okolina (klimatski uvjeti) i nedostatak fizičke aktivnosti. Sam boravak u zatvorenim prostorijama, radna okruženja prepuna tehničke opreme, dovode do stvaranja velike količina toksina u tijelu. Da bi se tijelo aktiviralo u ispravnom korištenju hrane, tjelovježbe i postiglo pozitivne promjene uma, tijela i duha, mora se primijeniti detoksikacija ili čišćenje organizma najmanje četiri puta mjesečno, ili tri do sedam dana u kontinuitetu nakon velikih izlaganja prejedanju, alkoholu, pušenju i tako dalje.

Zašto trebamo raditi detoksikaciju?

Čišćenje organizma nije nikakvo naglo čišćenje drastičnim dijetama, gladovanjem, ili ispijanjem sokova po cijele dane. Osnovna primjena je bazirana na umjerenoj primjerenom prehrani (žitarice, mahunarke, povrće, voće, sjemenke, nerafinirane masnoće, lagane bjelančevine) koja će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima, a istovremeno i omogućiti trošenje i čišćenje starih naslaga.

VAŽNA INFORMACIJA: Svaki čovjek godišnje unese u svoje tijelo tri do četiri kilograma različitih aditiva (dr. Kreho). Svakog dana tijelo razgrađuje između 300 i 800 milijardi svojih vlastitih stanica koje se moraju eliminirati jer s vremenom postaju otrov za tijelo i počinju ga uništavati (hrana, stil života, onečišćeni zrak…).( Vlatko Mišković)

 

Metodologija čišćenja organizma ili detoksikacije

Može trajati tri dana ili sedam dana. Sljedećih 20 dana do kraja mjeseca može se primjenjivati specijalna prehrana (bez velikih masnoća, šećera, bijelih proizvoda i teških bjelančevina.

Prvi dan treba popiti tri litre prokuhane vode i litru čaja od zobi.

Nastavljamo sa dva dana treba se odlučiti za svakodnevno unošenje 2,5 do 5 dcl povrtnog soka, a između toga 3 do 5 dcl voćnog soka. Najkvalitetniji sokovi su od agruma, jabuke, kruške i grožđa, te povrća cikle, mrkve, celera, kupusa. Minimalni razmak treba biti pola sata do sat vremena. Uz to se piju čajevi koji pročišćavaju krv (stolisnik, neven, kopriva) ili 1 litru čaja od zobi- može se uvečer staviti 1 velika žlica neoljuštene zobi u litru vrele vode –termos ujutro procijediti i piti- regulira tlak smanjuje masnoće i šećer u krvi  odlično djeluje na eliminaciju tekućine i čisti cijeli organizam)  . Ako netko osjeća glad, može pojesti bistru povrtnu juhu.

Četvrti dan možemo uvesti integralne žitarice - smeđa riža koja zbog svog sastava sjajno doprinosi blagom čišćenju, a istovremeno i hranjenju organizma podržavajući rad pluća i debelog crijeva, dvaju organa značajnih za čišćenje organizma. Tu spada i jetra koja je tvornica detoksikacije, tako da o njenom zdravlju ovisi kako će izaći na kraj sa zagađenom hranom koja je puna štetnih kemikalija, jer ona je ta koja njih prepoznaje i eliminira ih iz organizma ili ih transformira u nutrijente koji nisu za nas opasni. Ako jetra ne može vršiti svoju dužnost, onda dolazi do opasne toksikacije tijela prehranom. Uvodimo juhu od povrća, te male količine mahunarki. Nastavljamo sa jutarnjim voćnim sokom ili kašom.

Sažetak trodnevnog procesa detoksikacije:1. Popiti mlaku vodu sa sokom od pola limuna iunutra malo naribati đumbira i malo čili papričice.2. Nakon toga napraviti istezanje i suhu masažu tijela.

3. Doručkujemo kašu/sok od voća- po jedna jabuka, kruška, grejp, naranča i jedna žlica brusnica. Pije se gutljaj po gutljaj da bi se potakao rad probavnih enzima – sline.

4. Piti šalicu čaja (neven, stolisnik, kopriva) – jača se organizam.

5. Sok od povrća – 3/5 cikle, 1/5 mrkve, 1/5 celera, malo crvenog kupusa, malo rotkvice, mali krumpirić.

6. Uz masažu koju smo ujutro napravili, tijekom dana treba boraviti više u prirodi, na svježem zraku, posvetiti se sebi, otići na masažu ili napraviti samomasažu, naročito stopala.

7. Čajevi se piju cijeli dan, a minimalno trebamo 1,5 do 2 litre vode.

8. Nakon što se tijelo čistilo 3- do 7 dana intenzivno i nastavilo sa uravnoteženom prehranom, preporučujemo redovito piti 1 dcl zelene gline kroz 20 dana.

Ako se već uzima čvršća hrana, onda su ovi sokovi preporučeni da se uzimaju 20 minuta prije jela.

Napomena: Zbog čišćenja organizma, osobito tijekom prvih dana, mogu se pojaviti lagane glavobolje, zadah ili zatvor, tamnija boja mokraće ili neka slabost. Koža se može osuti prištićima, pa je važan piling (razmočena soda bikarbona u jogurtu) i zabranjeno je primjenjivati bilokakvu detoksikaciju organizma trudnicama, dojiljama, kroničnim bolesnicima i onima koji su nedavno preboljeli tešku bolest bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Savjet: Brzi pročišćivač: dva krumpira u kori, 200 grama naribane mrkvice, 200 grama repe, 200 grama celera, 100 grama zelja. Sve namirnice preliti sa 2 litre vode, kuhati 15ak minuta. Svaki dan napraviti dvije litre, piti tijekom dana samo tu vodu. Gubi se dvije kile.Unose se hranjive tvari.

 

Pripremila: Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine

Kao prilog emisiji Dobro Jutro Hrvatska, 15.01.2014./Up Dated 2.1.2015.