UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Prehrana

Podsjetnik - Što nam „nudi vrečica čipsa“

Vrećica čipsa = 12,5 žličica ulja


Znanstvenici iz Britanske zaklade za zaštitu srca (BHF) izračunali su da osobe koje konzumiraju jednu vrećicu čipsa dnevno u kojoj se nalazi 35g čipsa, u organizam godišnje unesu 5 litara ulja.

Britanci na primjer svake 3 minute pojedu tonu čipsa, pa se ubrajaju u najbrojnije konzumente čipsa.

Kao usporedba može poslužiti činjenica da Britanci svakih 14 sati napune jedan olimpijski bazen uljem iz čipsa.

Znanstvenici su također ustvrdili da svako 5. dijete koje je sudjelovalo u istraživanju čips jede 2x dnevno, a neki i češće što je ozbiljna prijetnja njihovom zdravlju.

To je jedan od bitinijh razloga kampanje koju će provesti BHF, pa već rade na izradi plakata s fotografijom na kojoj će biti prikazana djevojčica koja ispija bocu ulja, a ispod fotografije će pisati :

"Ono što je ušlo u čips, ući će i u tvoj organizam".

Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji je prodano oko 268.000 tisuća tona čipsa, u odnosu na 12 posto manje tijekom 2002.

Vrećica čipsa = godišnje unesemo u organizam 5 litara čistog ulja!!

Portal/Vidi.hr/ 23. rujna 2006 /27.10.2006.

Napomena Udruge: potrošnja čipsa i sličnih grickalica (smokija i sl.) u svijetu raste.  U odnosu na objavljene podatke iz 2006. godine ništa se nije promjenilo. Statistički podatci govore o porastu broja pretilih u cijeloj Europi!

Uppt, 4.4.2012./m.v.

Čips (Eng. Chips)

oblik snack proizvoda koji se najčešće pravi od krumpira, ali i drugog povrća. Namirnica narezana na tanke ploške, pržena u ulju te zasoljena pakira se u vrećice. Osim industrijski, može se pripremiti i kod kuće. Jede se između obroka ili kao predjelo, na utakmicama itd. Zbog velikog sadržaja masti i natrija ne preporučuje se često uživanje takvog oblika hrane. Osim od povrća postoje i čipsevi od voća, kao npr. od jabuka, koji se proizvode rezanjem voća na tanke ploške i sušenjem u komorama.

Izvor: coolinarika.com

http://www.coolinarika.com/magazin/prehrambeni-rjecnik/%C4%8D/cips/