UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Aromaterapija

PAPRENA METVICA

UBLAŽAVA LJETNE VRUĆINE

Tijekom ljetnih vrućina, kada temperatura premašuje i 30C jedina želja kada iskusimo "tropske uvjete" jest da se malo rashladimo.
Još jedna od ljetnih "radosti" je vožnja u užarenom automobilu, gdje nas, osim vrućine, zna mučiti i mučnina zbog vožnje. Ako svemu tome dodamo i umor i iscrpljenost, putovanje na odredište godišnjeg odmora može se pretvoriti u čistilište prije raja.
Aromaterapija ima odgovor na sve navedene probleme u jednom ulju – eteričnom ulju paprene metvice (Mentha x piperita).

Paprena metvica djeluje na tri načina:

Ø       Nanešena na kožu, zbog sadržaja mentola, pruža osjećaj hlađenja

Ø       Vrlo učinkovito djeluje na mučnine, a naročito na mučnine u vožnji

Ø       Inhaliranjem povećava koncentraciju i razbistruje glavu


Zato, bilo da putujete automobilom ili brodom, ili jednostavno želite osvježenje na užarenim ulicama ili u svom domu, paprena metvica je rješenje za vas.

Eterično ulje paprene metvice – kako ga koristiti?
Najbrži način za instant osvježenje je napraviti mješavinu eteričnog ulja paprene metvice u vodi (na 100 ml obične vode dodati oko 40 kapi eteričnog ulja paprene metvice) i uliti je u smeđu staklenu bočicu sa sprej pumpicom. Prije svake upotrebe snažno protresite bočicu i jednostavno pošpricajte po rukama, nogama, leđima ili bilo kojem dijelu tijela koje želite rashladiti. Budite vrlo oprezni kod špricanja takve mješavine po licu jer paprena metvica može nadražiti oči.

Za osvježenje lica je najpogodnije koristiti hidrolat paprene metvice
koji ima slično djelovanje hlađenja, ali u vrlo blažem obliku. Naravno, hidrolat možete koristiti za cijelo tijelo, a ne samo za lice. U zatvorenim prostorijama zrak možete osvježiti i rashladiti na nekoliko načina. Najučinkovitije je korištenje difuzera koji raspršuju eterično ulje u sprej sitnih čestica koje se tada rašire po cijelom prostoru. Za difuzer nemojte koristiti samo ulje paprene metvice, jer bi miris bio preintenzivan, već je pomiješajte s nekim drugim ulje blažeg mirisa (kao što je limun, naranča, bergamot...)
Isto tako možete nakapati par kapi na filter klima uređaja. Kada uključite klimu, zrakom će se raširiti ugodan, mentolast miris metvice.
Možete koristiti i već spomenutu sprej pumpicu i dobro nasprejati prostoriju ili čisto ulje nakapati na keramičke ili drvene pločice koje tada postavite u blizini prostora gdje najviše boravite (na primjer na stol dnevnog boravka ili na stol za računalo).

U automobilu je najjednostavnije koristiti Aroma-Car u koji nakapate 3-4 kapi čistog eteričnog ulja i uključite ga u struju (mjesto predviđeno za punjenje mobitela). Takav način inhalacije će vas rashladiti, razbistriti glavu, ali i pomoći kod mučnine. Unutrašnjost automobila možete i nasprejati sa mješavinom vode i eteričnog ulja, ili možete samo kapnuti nekoliko kapi po sjedalima.

Ako si želite olakšati mučninu u vožnji, kapnite 1-2 kapi ulja na maramicu i udahnite nekoliko puta. Osim popratnog efekta „pročišćavanja sinusa“, osjetit ćete i olakšanje u želucu. Paprena metvica se može i uzimati oralno – dovoljna je jedna kap na kocki šećera i djelovanje će započeti za nekoliko minuta. Za jednostavnije uzimanje – u boci od 0,5l vode kapnite 2 kapi eteričnog ulja i pijte po malo tijekom vožnje. Prije svakog gutljaja bocu snažno protresite.

Dodatan oprez
Eterično ulje paprene metvice nije pogodno za dermalno nanošenje ili oralno uzimanje kod trudnica i male djece. Inhalacije se mogu primjenjivati, ali uz veliki oprez (ne pretjerivati u broju kapi).
Za osvježavanje prostorija ili automobila u kojima borave mala djeca, dobrodošla alternativa je eterično
ulje limunske metvice. Sadrži oko 20 puta manje mentola, ali opet djeluje osvježavajuće i potpuno je sigurno za djecu. 

Kako njegovati kožu s pripravcima od jojobe pogledajte na stranici www.bio-terra.net/objavljeni tekstovi i članci  

Također u prodavaonici Bio - Terre nude veliki izbor kvalitetnih eteričnih ulja.! 

Autor: Snježana Kolobarić dipl.ing. i prof. biologije
Bio Terra, Vlaška 7, Zagreb
tel: 01/ 4840 645
www.bio-terra.net

Uppt, veljača 2009.  

SHEA MASLAC

AFRIČKO ZLATO

Shea drvo ili karite drvo prirodno raste u tropskoj Africi. Shea drvo je visoko 12-20 metara, a njegovo stanište je suho područje oko Sahare. Nikada nije kultivirano – glavni razlog je što je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju puno zrelost postiže tek za 25-50 godina.
Orašasti plodovi shea drveta  su vrlo ukusni, a urod je uvijek toliko bogat da hrane ima za sve, pa čak ostane i za životinje i ptice. Plodovi se beru kada sazriju, između srpnja i kolovoza, u sredini kišne sezone.
Afrička je tradicija da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih. Shea maslac se naziva i „zlato žena“ jer omogućuje stotinama tisuća afričkih žena da preradom shea plodova u maslac ostvare prihod i na taj način nabave odjeću, lijekove i omoguće školovanje svojoj djeci. Iz tog razloga je sječa stabala strogo zabranjena.
Afrička izreka kaže da svako stablo koje raste u savani, daje božanske plodove, a kad je riječ o shea drvetu, što u prijevodu s jezika Bamanankan znači 'sveto', u to zaista nema sumnje. Shea maslac se u Africi koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već više od 2000 godina - kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao „štit“ od suhog pustinjskog vjetra te za njegu kože beba. Neka plemena čak vjeruju da kožu namazanu shea maslacem ni metak ne može probiti.

Svojstva i djelovanje
Shea maslac je zbog svojeg sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica kože i za njegu starije i naborane kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće.

Ističe se po tome što je jedan od rijetkih prirodnih tvari koje štiti od UV zračenja (zahvaljujući cimetnoj kiselini koja mu i daje karakterističan miris). Samo nerafinirani shea maslac ima UV filtre. Kao zaštita od sunca nanosi na cijelo tijelom prije sunčanja, ali i na kosu, pa istovremeno i štiti od isušivanja uzrokovanog suncem i soli. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože – pomoći će zacjeljivanju suncem oštećene kože, te će koža biti nahranjena i svilenkasto mekana.

Shea maslac pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kiska u tkivo i poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina.

Siguran je i za osjetljivu kožu, pa se može koristiti i kao krema protiv bora za područje oko očiju. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz istog razloga shea maslac je odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože. Afrikanke ga već stoljećima koriste kod svakodnevne njege novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što je pelenski osip i tjemenica.

Može se koristiti kao pakung za kosu, a za vrlo suhu, lomljivu, obojanu kosu mala količina se može nanijeti nakon pranja, bez ispiranja.
Zbog svojeg protuupalnog djelovanja, koristi se i nakon brijanja ili depilacije. Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječit će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena.
Popularno je i korištenje shea maslaca kod izrade pomada za njegu usnica jer štiti od vjetra i hladnoće, te čini usne mekanim.


Recepti sa shea maslacom
Napomena: Za sve navedene tegobe shea maslac možete koristit sam, tj. bez dodataka biljnog ili eteričnog ulja.

Krema za sunčanje (zaštitni faktor 4)
80 grama shea maslaca
20 grama biljnog ulja sezama ili jojobe
8 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice ili tanacetuma

Shea maslac rastopite na parnoj kupelji i umiješajte biljno ulje. Na kraju dodajte eterična ulja. Smjesu ulijte u odgovarajuću posudicu s navojem.
Mješavinu možete napraviti i bez zagrijavanja – smjesa se samo treba dovoljno dobro izmiješati.


Krema za intenzivnu njegu suhe kože
40 grama shea maslaca
10 grama biljnog ulja ploda divlje ruže
10 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona
10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve
10 kapi eteričnog ulja palmarose

Ostale recepte za nejgovanje kože i tijela od shea maslaca pogledajte na stranici www.bio-terra.net/objavljeni tekstovi i članci 

Također u prodavaonici Bio - Terre nude veliki izbor kvalitetnih eteričnih ulja.!

Autor: Snježana Kolobarić dipl.ing. i prof. biologije
Bio Terra, Vlaška 7, Zagreb
tel: 01/ 4840 645
www.bio-terra.net

Uppt, veljača 2009.


 

PLOD DIVLJE RUŽE

ČUDOTVORAN LIJEK S ANDA

Ulje ploda divlje ruže – prirodan izvor vitamina A
Biljno ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa, R. eglanteria, R. mosquetta) se dobiva hladnim prešanjem crvenih plodova divljeg grma ruže koja raste u hladnim dolinama južnih Anda, u Čileu.
Obzirom da ga je dosta teško dobiti, na tržištu se uglavnom nudi macerat šipka (Rosa canina), koji ne sadrži toliko hranjivih tvari kao divlja ruža.

Ulje ploda divlje ruže se već stoljećima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože
a njegovo djelovanje je znanstveno potvđreno 1983., kada se na Fakultetu kemije i farmakologije Svečuilišta začeća u Čileu provelo istraživanje na 180 osoba
Istraživanje je uključivalo osobe sa zamjetnim ožiljcima, ožiljcima od akni, dubokim borama, UV oštećenjima, oštećenjima od zračenja, ožiljcima od opekotina, ožiljcima od operativnih zahvata, dermatitisom i ostalim kožnim problemima. Ulje ploda divlje ruže je izregeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus. Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.  

Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u početku pridodavalo visokom
sadržaju nezasićenih masnih kiselina koji uključuje oleinsku kiselinu (15-20%),
linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoć vitamina E koji kao
antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv
bora i starenja kože, kao i kod ekcema, čireva i ožiljaka. Međutim, dr. Berta Pareja i dr.
Horst Kehl su uspješno prepoznali prisutstvo retinolne kiseline kao odgovoran čimbenik
izuzetnih farmakoloških svojstava  ploda divlje ruže.  
 
Retinolna kiselina (u kliničkoj terminologiji se naziva tretinoin) je derivat retinola (vitamina A). Terapeutski učinak dermalnog nanošenja vitamina A u tretmanima raznih dermatoloških
poteškoća je priznat i dokumentiran u posljednjih 30 godina.
Vitamin A brzo djeluje na kožu u smislu pozitivnih promjena, ali obzirom da je vrlo snažnog djelovanja, treba se nanositi uz nadzor medicinskog osoblja. Pretjerano korištenje vitamina A
može uzrokovati iritaciju kože u obliku crvenila, peckanja i ljuštenja kože.
Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično
dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju.
Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava
nezasićenih masnih kiselina. Njeno djelovanje ima učinak polaganog otpuštanja, te se
tako izbjegava rizik predoziranja.  
 
Prirodna pomoć kod kožnih problema
Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod
cijelog niza indikacija. Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i
staračkih pjega. Isto tako se uspješno primjenjuje kod opekotina i kože oštećene UV
zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog
dermatitisa. Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.
Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče
povećanje kolagena.


Djelovanje ploda divlje ruže na bore
Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži.
Ulje ploda divlje ruže dat e najbolje rezultate ako se  koristi preventivno – preporuča se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno. Takav tretman će naročito koristiti osobama koje lako izgore Već postojeće sitne bore možete ukloniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno. Prve rezultate možete očekivati već nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.

Ulje za njegu lica – prevencija
30ml biljno ulje ploda divlje ruže
9 kapi eterično ulje sjeme mrkve
9 kapi eterično ulje ružmarin verbenon

Više o tome Kako tretirati i njegovati tijelo uljem divlje ruže pogledajte na stranici www.bio-terra.net/objavljeni tekstovi i članci Također u prodavaonici Bio - Terre nude veliki izbor kvalitetnih eteričnih ulja.!  Snježana Kolobarić dipl.ing. i prof. biologije
Bio Terra, Vlaška 7, Zagreb
tel: 01/ 4840 645
www.bio-terra.net
 Uppt, siječanj 2009. 


JOJOBA (SIMMONDISIA CHINENSIS)

Jojobino ulje je biljno ulje koje se dobiva tiještenjem sjemenki, veličine zrna kave. Prirodno stanište grma jojobe su pustinjska područja sjeverozapadnog Meksika, Arizone i južne Kalifornije. Razlikuje se od ostalih ulja jer se ubraja u tekuće voskove blijedozlatne boje. Sastoji se uglavnom od zasićenih masnih kiselina i alkohola. Na sobnoj temperaturi jojoba je tekuća zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina.
Vrlo je stabilno ulje, otporno na oksidaciju i dugo ostaje kemijski nepromjenjeno. Sadrži mnoge važne nutriente kao npr. vitamin E (koji djeluje kao antioksidant), kompleks B vitamina, minerale silicij, bakar, krom i cink, te jod.

Djelovanje i upotreba:
Jojobino ulje izvanredno vlaži i omekšava kožu tako da prvo stvara nemasni lipidni sloj i prevenira gubitak vode a zatim difuzijom u međustanične prostore stratum corneum (gornjeg sloja kože) omekšava tkivo. Brzo se upija i nakon nanošenja koža postaje baršunasta.

Jojobino ulje je po kemijskom sastavu vrlo slično sebumu kože i kada se nanese formira tanki nemasni sloj. Taj sloj je djelomično propustan i omogućava disanje epiderme i kontrolu vlažnosti kože.

Jojobino ulje se preporučava osobama sa masnom ili kombiniranom kožom jer regulira lučenje sebuma, ne začepljuje pore, a istovremeno hidratizira suhe dijelove kože.
Zbog velikog sadržaja joda, jojoba ima i antimikrobno djelovanje kojim sprečava razvoj bakterija i gljivica na koži. Tako na problematičnu kožu s aknama može djelovati na dva načina: reducira stvaranje sebuma i štiti kožu od štetnih bakterija.

Stvaranje sebuma se reducira starenjem što je jedan od razloga nastajanja bora. Redovnim korištenjem jojobe možemo spriječiti nastajanje bora obzirom da ona regulira lučenje sebuma, i istovremeno dubinski hrani kožu.

Jojoba se upotrebljava i kod njege kose i tjemena. Stvrdnuti sebum uzrokuje mnoge probleme tjemena jer začepljuje folikule dlake. Ukoliko se ta otvrdnuća ne uklone može na kraju doći do uništenja folikula. Jojobino ulje prodire do korijena dlake, vrlo brzo omekšava i rastvara otvrdnuća te na taj način omogućuje tjemenu i folikulama dlake da normalno obavljaju svoju funkciju.
Povremeni pakunzi za kosu s jojobinim uljem uz masažu će pridonijeti ljepšem, zdravijem izgledu i kosi će vratiti prirodnu boju i sjaj. Jojobino uljem možete dodati i šamponu za kosu, a za izrazito suhu i lomljivu kosu ulje nanesite na mokru kosu prije sušenja. Za suhe vrhove kose sklone pucanju jojobu možete nanijeti i na suhu kosu.

Jojoba može pomoći  i kod suhih zanoktica sklonih pucanju i crvenilu. Zbog svojeg antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja spriječit će razvoj bakterija na osjetljivom području kožice oko nokta i istovremeno njegovati i omekšati kožicu.

Uz sve nabrojene indikacije, jojoba se koristi i kod psorijaze, ekcema, u tretiranju opeklina od sunca, ispucane kože i atletskog stopala.

Ulje jojobe je nazamjenjiv dio svake kućne „biljne ljekarne“. Današnje kozmetičke kuće obećavaju rješenje problema preko noći: čišćenje problematične kože, nestanak bora, sjajna i njegovana kosa nakon jednog pranja itd., a sadrže podužu listu zastrašujućih kemijskih spojeva. Hladno prešano jojobino ulje je jednostavno i prirodno, a po svom djelovanju višefunkcionalno.

Recepti s jojobom
Napomena: U svim navedenim indikacijama jojobu možete  možete koristit samu, tj. bez dodataka nekog drugog biljnog ili eteričnog ulja.

Njega zrele kože s borama:
20 ml badema ili makadamije
10 ml jojobe
9 kapi eteričnog ulja bušina
9 kapi eteričnog ulja arapskog tamjanovca


Kako njegovati kožu s pripravcima od jojobe pogledajte na stranici www.bio-terra.net/objavljeni tekstovi i članci Također u prodavaonici Bio - Terre nude veliki izbor kvalitetnih eteričnih ulja.! Autor: Snježana Kolobarić dipl.ing. i prof. biologije
Bio Terra, Vlaška 7, Zagreb
tel: 01/ 4840 645
www.bio-terra.net
  Uppt, veljača 2009. 

Eterična ulja za zdravlje

Vesna Buntić, aromaterapeutkinja, članica Upravnog odbora Udruge 

 ETERIČNA ULJA ZA UGODU I ZADOVOLJSTVO

KAKO SPRIJEČITI NEKE BOLESTI UPOTREBOM ETERIČNIH ULJA 

Bolesti dolaze polako, često puta neprimjetno oštećuju organizam, naročito neke organe. Nekoliko tipičnih smetnji i narušavanje energije kao što je umor, povremeni bolovi u zglobovima (naročito jutarnja zakočenost), brzo zamaranje kod nekih uobičajenih dnevnih aktivnosti, češće nesanice, glavobolje za koje mislimo da ne znamo uzrok, češća razdražljivost – već su ozbiljna upozorenja da se pozabavimo svojim zdravljem koje je već ugroženo.  

Da bi to spriječili bolesti i produžili dobru psiho-fizičku sposobnost bilo bi dobro uz preporučenu ishranu svakodnevno upotrijebiti nekoliko kapi određenog eteričnog ulja.        

 

 

 

 

Opširnije:Eterična ulja za zdravlje