Salate

Kimći (kimchi)

  • Ispis
http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284&article=5007&kw=kimci_kimchi

(Kimchi, engleska transkripcija)

Namirnice:

1 glavica kupusa;
1 vezica mladog luka;
1 šalica usitnjene mrkve;
1 žlica narezanog đumbira;
3 češnja češnjaka;
1 žlica soli;
4 žlice sirutke
**
(ako je nemate, možete dodati pola jogurta razblaženog s vodom);

Priprema:

Usitnite svo navedeno povrće i postavite ga u staklenke (ravnomjerno i razmjerno rasporediti sastojke). Dodatno ga zgnječite u staklenkama da se puste sokovi koji trebaju prekriti sadržaj u staklenkama.

Čvrsto zatvorite i ostavite u mraku na sobnoj temperaturi 3 dana. Nakon toga staklenke premjestite u hladnjak i nakon nekoliko dana će kimchi biti spreman za jelo - koristite ga kao salatu ili kao dodatak varivima i ostalim sličnim jelima!


Jeste li znali?
... izvorni recept za KIMCHI dolazi iz Koreje.

....
**
dodavanje sirutke mješavini povrća potiče FERMENTACIJU - najjednostavnije rečeno - potiču se procesi probavljanja hrane koje izvršavaju bakterije, a korisni su jer pomažu bolju iskoristivost namirnica, a u isto ih vrijeme prirodno konzerviraju!

... osim povrća, fermentirati se može i razno voće, mlijeko te razne ostale namirnice...


 

Recept iz knjige Nourishing Traditions; Sally Fallon, dr.sc Mary G. Enig 

 

Ostale recepte pogledajte u rubrici recepti tjedna 

http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284