UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Katina bučnica s prosom

Sastojci za 1 kalup:

·         8 kora (2 kore po rolici);

·         Buća već očišćena i naribana – 1 kg;

·         Proso – 10 dkg nekuhanog;

·         Svježi kravlji sir – 40 dkg;

·         Jogurt (2 dL);

·         Sol: 

Priprema:

Buću prethodno nasoliti i ocjediti žmikanjem. Sve sastojke za filu pomiješati te dodati sol po potrebi. Napuniti role. Kore se mogu umjesto vrhnja premazivati jogurtom.  

Uppt, Radionica kuhanja br. 1/ 13.10.2011./ Tema „Žitarice“

Domaći “Musli”

Preporuka udruge za izradu domaćeg “Muslija” 

Za dobar musli za koji ćete znati što sadrži, preporučujemo da ga napravite sami po vlastitom izboru.Kupite žitne pahuljice (zob) čiste bez dodataka. Posebno kupite orašaste plodove (badem, orasi), suho voće (marelice, smokve, šljive, grožđice, brusnice) i sve nasjeckati na sitno.

Pomiješati sa žitnim pahuljjicama, spremiti u posudu i staviti na hladno.Prije priprema doručka (1 obrok), staviti sve u jednu posudicu (dovoljno 2,5 cdl mješavine), preliti sa vrućom vodom da pokrije, te ostaviti da odstoji.

Tako pripremljene pahuljice možete kombinirati sa malomasnim jogurtom, mlijekom od soje ili riže, te prirodnim voćnim sokom!Također možete dodati začine po želji (klinčići, cimet, vanilija, korica limuna ili naranče i sli). 

Takav doručak izvrsna je preporuka za početak dana, a također i za vašu djecu. Neće opteretiti organizam a osigurat će Vam potrebnu energiju do glavnog obroka - ručka!

Preporučila Sonja Njunjić (radionica iz 2005.g.).

Radionica kuhanja br. 1/13.10.2011. Tema “Žitarice”

Uskrsni sir u maslinovom ulju

Sir «škripavac», rotkvice i kadulja u maslinovom ulju  

Namirnice: sir «škripavac», rotkvice, sušeni list kadulje (ili mljevena),orušene ružine latice (prstohvat), maslinovo ulje. Količina namirnica prema vlastitom izboru!

 

Sir i rotkvice narezati na kockice. U staklenku slagati red sira, red kadulje, red rotkvice. Najbolje uzeti manje staklenke (da otprilike bude za dva obroka). Na vrhu mora biti sir.

 

Na kraju posipati suhim ružinim laticama i zaliti maslinovim uljem do vrha.  Ružine latice daju interesantnu kombinaciju i dojam!!

Poklopiti i staviti na suho mjesto. Ne mora biti u hladnjaku!

 

Jede se sve zajedno kao prilog, uz obavezno «točanje» kockica kruha (po mogućnosti integralni, raženi ili od bučinih sjemenki). Također, sastojci se mogu izvaditi kao prilog,  a maslinovo ulje procijediti i upotrijebiti kao začin nekom drugom jelu.

 

Dobar tek.

 

Recept: Mirela Moram Vam priznati da je vrlo ukusno i atraktivno, što je potvrdila i moja Sonja!!  

 

Savjet: Rotkvice su najbolje sirove, u kombinaciji sa drugim salatama, ili same i narezane na kriške. No, ukoliko ih režete na kriške nemojte da dugo stoje jer gube vitamine i aromu. Također za one kojima je njihov okus prejak, mogu se narezati, malo posoliti i začiniti maslinovim uljem, kao što je i u ovoj salati! 

 

 

Vezani tekst 

Pogledajte naslove koje nam je poslala naša vjerna posjetiteljica Lahorka iz Pule!  

Prirodne terapije - Čaj od lista masline; 

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=32130  

Naše maslinovo ulje je nabolje, ali i najskuplje! 

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2194:nae-je-maslinovo-ulje-skupo-i-najbolje&catid=24:prehrana&Itemid=60  

Kaša od raži sa suhim voćem;

Izvrsno jelo kao doručak, osobito za djecu prije škole. Također može biti i užina oko 18 h uz dodatak jednog jogurta i miješane salate! Također izvrsno zdrava hrana za starije osobe i osobe sa želičanim problemima s obzirom da je kaša lago probavljiva i puna vitamina i minerala!  

 

Potrebno:

100 g raži;3 šalice mlake vode;1 šalica suhog voća (može biti isto npr. samo šljive ili marelice, a također može biti i miješano razno suho voće); 

 

Priprema: 

 

Raženo zrnje sameljite u fino brašno. Možete to učiniti i u mlincu za kavu! Brašno zamiješajte s vodom, tako da se ne naprave grudice. Zatim stavite na jaču vatru i naglo zakuhajte uz brzo miješanje. Kad počne vrijeti, stišajte vatru i još par minuta lagano kuhajte. Prethodno narezano suho voće umiješajte prije nego što kašu maknete s vatre. Razdijelite u zdjelice, ukrasite ostacima usitnjenog suhog voća i možete ohladite. Kaša se može jesti i hladna i topla.  

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb;

Uppt, kolovoz 2011./m.v.

Dimljena šunka sa salsom od ananasa

Dimljena šunka je stvarno ukusna uz salsu od ananasa u tajlandskom stilu.

Jelo je gotovo za 20 minuta.

Za dvije osobe. 

Sastojci - za dimljenu šunku:  

1 veliki odrezak dimljene šunke, s korom (oko 350 g, debljine 1 cm); malo ulja, za premazivanje; 1 žličica bistrog meda; 

Sastojci - za salsu: 

100 g svježeg ananasa, sitno nasjeckanog; 1 veliki crveni čili, bez sjemenki i sitno nasjeckan; 1 žličica smeđeg šećera: 1 žličica umaka od soje;1 žličica nasjeckanog svježeg korijandera; 

Način pripreme  

Prvo, napravite salsu. Pomiješajte sve sastojke (koristite 1/2 čilija za blaži okus, a cijeli čili za oštriji). Stavite na stranu dok kuhate dimljenu šunku.  Zagrijte rešetku oko 3 minute. Koristite nož s tankom oštricom da izrežete dimljenu šunku na 2 odreska, a zatim zarežite koru na svakih 2-3 cm. Lagano premažite uljem. Pecite oko 3 minute sa svake strane dok ne očvrsne, a zatim premažite medom s jedne strane i pecite još 1 minutu...  

 

 

Gammon with pineapple salsa  

Gammon is really tasty with Thai-style pineapple salsa. Ready in 20 minutes.

 Serves two.  

 Ingredients - for the gammon: 1 large gammon steak, rind on (about 350g, 1cm thick);a  little oil, for brushing;1 tsp (tea spoon) clear honey;

 Ingredients - for the salsa: 

100g fresh pineapple, finely chopped;1 large red chilli, seeded and finely chopped;1 tsp brown sugar;1 tsp soy sauce;1 tsp chopped fresh coriander;  

Method: 

First, make the salsa. Mix together all of the ingredients (use 1/2 a chilli for a milder flavour, all of it for a pungent one). Set aside while you cook the gammon.  Heat the grill for 3 minutes. Use a thin-bladed knife to slice the gammon into 2 steaks, then snip the rind every 2-3cm. Brush lightly with oil. Grill for about 3 minutes each side until just firm, then brush over the honey on one side and grill for 1 min more...    

Sličan recept: 

Gammon with  warm pineapple salsa