UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Namaz od batata i prosa

 

Vidi BATAT


 

Sastojci za oko 600 g namaza:

100 g prosa;½ žlice margarina;

1 crveni luk, usitnjen;

400 g batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice;

3 režnja češnjaka, usitnjena;

½ žličice kadulje, sušene;

1 žličica slatke mljevene paprike;

⅓ žličice ljute mljevene paprike;

1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog;

1 ½ žličica soli; 

 

Priprema:

 

Kuhajte proso u pola litre vode s dodatkom 1 žličice soli 15 minuta. Rastopite margarin, dodajte crveni luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte češnjak i kadulju te pržite 3 minute. Dodajte mljevenu papriku, pola žličice soli i pržite dok batat ne postane mekan. Istresite u dublju posudu, dodajte proso i peršinov list te štapnim mikserom napravite žitku smjesu. (Sastojke možete propasirati i u multi praktiku.) Poslužite kao namaz, ili kao topao prilog uz meso ili preljev za tjesteninu. Stavite u plastičnu posudu koja se može hermetički zatvoriti i prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Namaz možete držati u hladnjaku do 5 dana.

 

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.

 

KRUMPIR, TVRDO KUHANA JAJA I RADIČ

Opširnije:KRUMPIR, TVRDO KUHANA JAJA I RADIČ

Avokado namaz

 

Vidi AVOKADO

 

Sastojci:

1 avokado;1 limun;1 češanj češnjaka ;Začini: đumbir, sol;  

 

Priprema:

Uzeti zreli avokado i sitno ga izgnječiti. Dodati 2 žlice limunova soka, 1 češanj nasjeckanog češnjaka, malo đumbira i začinske soli.Namaz poslužiti uz male zalogaje kruha ili sirovog povrća, kao međuobrok te uz čašice razgovora kojih je mnogo u blagdanske dane.    

 

Radionica kuhanja u organizaciji Udruge, prosinac 2005.g. – Otvoreno učilište;

Voditeljica: Sonja NjunjjićRecepti: Sonja Njunjić, Irena Švenda;

Objavljeno u tjedniku Nacional, dodatak „Zdrav život“, 26.12.2005.g.

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.