UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Namaz od slanutka za doručak

Namaz od slanutka (ili „humus“)

Vidi: Slanutak;

Kuhani slanutak možete koristiti i za razne salate te kao dodatak ostalom povrću u varivima. Slanutak, bogat izvor bjelančevina, kalcija i željeza (čak i kuhani slanutak sadrži dvostruko više željeza od jednake količine mesa), neizmjerno je važna namirnica za ljudsku prehranu, posebno kod osoba koje ne jedu mesu.  Slanutak ima visoku prehrambenu vrijednost jer je bogat proteinima, koji su lako probavljivi, te prehrambenim vlaknima i lecitinom a ujedno ima i nizak glikemički indeks (GI 30) u odnosu na ostale mahunarke - npr. grah, te ga se radi toga preporučuje u prehrani dijabetičara!!

Češnjak pomaže kod upala uzrokovanih virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima, posebno ga preporučujemo u zimskim mjesecima. Najbolje ga je jesti sirovog tj. smrvljenog, ili stavljati u hranu neposredno nakon što je hrana pripremljena.

 

Sastojci:

1 šalica kuhanog slanutka;
1 jušna žlica tahinija;
1 jušna žlica limunovog soka;
½ čajne žlice soli;
1 režanj češnjaka;



Priprema:

 

Slanutak ostavite namakati preko noći. Usitniti češnjak pa sve sastojke zajedno izmiksati u namaz.

 

Recept: Sonja Njunjić, Radionica Uppt, 2009.

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.

 

Lgana "majoneza"

 

    
Sastojci; 
3/4 šalice sojinog vrhnja;
1/4 šalice maslinovog ulja;
na vrh noža soli;
na vrh noža kurkume;
na vrh noža bibera;
4 čajne žličice limunovog soka; 
Priprema:  
Sa štapnim mikserom miješati sojino vrhnje, maslinovo ulje, sol, kurkumu i biber da bude kremasto. Tada postepeno, uz stalno miješanje, dodati limunov sok. Ako treba, još dodati soli. Rashladiti u hladnjaku.
  
Radionica kuhanja pri Udruzi 2007./ Recept: Sonja Njunjić
Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011. 


 


 

UMAK SA PŠENIČNIM KLICAMA

Opširnije:UMAK SA PŠENIČNIM KLICAMA

ZOBENE PAHULJICE SA SOJINIM MLIJEKOM

Opširnije:ZOBENE PAHULJICE SA SOJINIM MLIJEKOM

"Sendviči" od začinskog bilja

 

Savjet:  - Sa začinima treba pažljivo, ne dodavati velike količine da se ne izgubi osnovni okus, ili da ih ne prezačinimo te se neće moći jesti.

 Sastojci:

Integralni kruh – najbolje raženi (jer je kompaktan i može se rezati na tanke šnite), a može se kombinirati i s drugim vrstama (npr. kukuruzi), također i mogu suha peciva npr. Washa ili „dvopek od riže ili žitarica“ (tzv. „stiropori“);

1 bočica (li tuba) senfa;

svježi kravlji sir (ukoliko ne volite senf);

sitno nasjeckani kiseli krastavci; 

začini: kopar, komorač, kim, bosiljak, đumbir (u prahu), mažuran, majčina dušica; 

orašasti plodovi; (10-tak oraha, par lješnjaka, par oraha) –  dio samljeti, dio sitno nasjeckati;

1 velika jušna žlica bučinih koštica (mljevenih i sitno sjeckanih);

1 jušna žlica suncokretovog sjemenja – ovu količinu samljeti u mikseru (vrlo kratko i brzo) 

Priprema:

Svaka kriška kruha (integralnog) namaže se sa senfom, stavi se vrlo malo osnovnih začina, posipati mljevenim orašastim plodovima i košticama te na kraju dodati malo grublje nasjeckanih orašida, da se osjeti okus. Sendviči se mogu raditi, uz osnovne sastojke, na razne načine – ovisno o Vašoj kreativnosti. 

Mogu se servirati narezani na kockice kao mali kanapei, mogu se jesti uz mliječni obrok, ili kao međuobrok. Također uz osnovni namaz možemo koristiti i namaze navedene u prethodnim receptima (namaz od soje, namaz od sira ili avokado namaz), uz eventualno modeliranje prema vlastitom ukusu.

 

Radionica kuhanja u organizaciji Udruge, prosinac 2005.g. Otvoreno učilište: Voditeljica: Sonja Njunjić, Irena Švenda;

 

Recept: Mirela (slika snimljena 9.11.2011. - sendviči za Radionicu)

 

Objavljeno u tjedniku Nacional, dodatak „Zdrav život“, 26.12.2005.g.

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011.