UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

SAVIJAČA OD KISELOG ZELJA I KRUMPIRA

Opširnije:SAVIJAČA OD KISELOG ZELJA I KRUMPIRA

„OSLO DORUČAK“

„OSLO DORUČAK“ 

 Dobra školska svjedodžba ima porijeklo u doručku !!  

U skandinavskim zemljama to nije samo izreka, o kojoj bi trebali razmisliti i mi – naročito roditelji, bez obzira na žurbu i svakodnevnicu, jer to je i način života pogotovo u zimskim i težim uvjetim, a slovi kao životni ELIKSIR.

 «Tajna» Oslo doručka 

ZOBENE PAHULJICE se namoče uvečer u mlijeko. Ujutro se smjesa zagrije, doda žličica meda i naribana (vrlo sitno) mrkvica (ILI JABUKA) te doda još vrućeg mlijeka, da se to sve dodatno zagrije.

 Dodati eventualno sjeckano suho voće po želji. Preporuka Udruge je dodati sjeskanih  par marelica,  par smokvica i 2-3 oraha!! Takav doručak ima odličnu nitricionističku vrijednost, jer se sastoji od potrebnih žitarica, vitamina i minerala.  ŠKOLARCIMA naročito, a i drugoj djeci, daje snagu, jača vid, jača imunitet – s tim i OTPOR na mnoge zarazne bolesti. 

 

Uppt, preporuka gđa. Sonja Njunjić, 2008.

Priprema sojinog zrna

Naputak za pripremu sojinog zrna: 

1.     dobro se opere u nekoliko voda;

2.     namočiti 24 sata;

3.     kuhati u istoj vodi sa dodatkom soli (1 žličica);

4.     kuhati na vrlo laganoj toplini ili pod pritiskom dok ne postane mekana;

5.     (15 do 20 minuta pod pritiskom, ili na laganoj toplini sat do 1,5 sat);

6.     kuhano zrno se može odmah pripremati po određenom receptu, a isto tako možemo izmiksati u masu koju možemo čuvati nekoliko dana  u hladnjaku i prema receptima koristiti u svakodnevnoj prehrani;            

 

Savjet: Sonja Njunjić

Vidi: Namaz od soje

 

Radionica kuhanja u organizaciji Udruge, prosinac 2005.g. – Otvoreno učilište;

Recept: Sonja Njunjić;

Voditeljica: Sonja Njunjjić, Irena Švenda;

Objavljeno u tjedniku Nacional, prilog Zdrav život“/26.12.2006.;

Uppt, Radionica kuhanja br. 4/10.11.2011. 

 

 

HRVATSKI KRUH OD KRUMPIRA

Izvor: 24.sata/30.5.08./Kulinarska radionica Zagvozd/Piše: Ivanka ŠutaDana 23. svibnja povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti u kulinarskoj radionici u Zagvozdu kuhala su se jela od krumpira iz 15 europskih zemalja.

Opširnije:HRVATSKI KRUH OD KRUMPIRA

TORTA OD KUKURUZNOG BRAŠNA

Opširnije:TORTA OD KUKURUZNOG BRAŠNA