UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Špageti sa kestenjem!

Sastojci: 

500 g špageta;

250 g kuhanih i očišćenih kestena;

30 g margarina;

30 g maslaca;

parmezan;

½ litre juhe od povrća

1 žličica brašna;

1 žlica pirea od rajčica;

½ čaše crnog (ili bijelog) vina;sol, papar, limunov sok, bosiljak; 

Postupak: 

1)      Špagete kuhajte u osoljenoj vodi, ocijedite ih i istresite na tavu s vrućim maslacem. Promiješajte, pospite ribanim parmezanom, poklopite i ostavite na toplom.

2)      U posebnoj zdjeli rastopite margarin (ili umjesto toga dodajte žlicu maslinovog ulja), i na njemu prepržite brašno i dodajte pire od rajčica. Umak začinite sa½ čaše vina, limunovim sokom te popaprite po ukusu uz dodatak par listića sjeckanog bosiljka.

3)      Kad umak malo prokrčka, dodajte pire od kestenja. Pustite da još neko vrijeme lagano krčka, a onda to prelijte po špagetima.

4)      Ukrasite s nekoliko komada cijelih kestena.

Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)

PUDING OD BUNDEVE

Potrebno: 

1 kg očišćene bundeve;

60 g maslaca;

10 g ribanog sira;

bašemal umak;

50 g brašna;

mala glavica crvenog luka;

1 dcl mlijeka (može i sojino)

Postupak:

1)Bundevu očistite, narežite na kockice i kuhajte u lagano posoljenoj vodi cca 10-tak minuta. Ocijedite je i protisnite ili izmiješajte sa „štapom“.

2) U posebnoj zdjeli propirjajte na maslacu sjeckani luk i kad zažuti u to dodajte pripremljenu bundevu. Kašu pirjajte sljedećih 10 minuta stalno miješajući da ne zagori.

3) U međuvremenu pripremite bešamel-umak: brašno umiješajte u hladno mlijeko, dodajte maslac i sok i kuhajte na umjerenoj vatri par minuta. kad se bešamel zgusne istresite ga u kašu od bundeve, dodajte ribani sir, istučena jaja i masu čvrsto izmiješajte (najbolje mikserom).

4) Istresite je u podmazan i pobrašnjen kalup za puding, te kuhajte na pari cca 1 sat.

5) Ponudite kao samostalno jelo (može i hladno i toplo) ili kao prilog drugim jelima. 

Knjiga «Vegatarijanska kuhinja», SNL, Zagreb 1989.g.   

 

Prijedlog Udruge: također se može napraviti ukusan „Slatki puding od buče“ uz isti postupak samo se umjesto luka u smjesu dodajte malo šećera (ili meda, ili voćnog sirupa), a umjesto bešamela na kraju kuhanja dodajte želatinu da se smjesa zgusne. Na kraju ukrasite sjeckanim listićima mente, te dodajte cimet ili vaniliju po izboru! (prijedlog Udruge)

Zapečeni omlet s tikvicama, porilukom i fetom

ZAPEČENI OMLET SA TIKVICAMA, PORILUKOM I FETOM

Vrijeme pripreme: 80 min
Broj kalorija:
240 cal

Masnoće:
9 g
Ugljikohidrati:
25 g
Bjelančevine:
16 g

Sastojci za 4 osobe

150 ml vode
50 g riže
ulje
3 poriluka, sitno narezana
2 tikvice, sitno narezane
metvica
kopar
sol i papar
5 jaja, malo zamućenih
50 g mrvljene fete

Priprema jela

1. Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju te je prebacite u veću posudu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

2. U tavi zagrijte ulje te pržite poriluk dok ne omekša. Izvadite ga iz tave te prebacite u posudu sa rižom. U tavu dodajte tikvice te ih pržite dok ne omekšaju. Također prebacite u posudu sa rižom.

3. U posudu sa rižom dodajte jaja, metvicu, kopar te sol i papar. Sve dobro promiješajte i prebacite u vatrostalnu posudu za pećnicu.4. Posipajte sve sa fetom i pecite 25-30 minuta.

 

www.žena.hr/recepti

PALAČINKE S BOSILJKOM PUNJENE RAJČICAMA

Objavljeno: T-portal/06.03.09.Lagan i prije svega zdrav obrok za sve one koji u kuhinji ne vole provoditi previše vremena, no svejedno se vole zdravo hraniti Sastojci za četiri osobe:

4 žlice maslaca;
3 jaja
250 ml mlijeka;
100 g brašna;
sol;
1 svežanj bosiljka;
400 g koktel-rajčica;
4 žlice maslinova ulja;
papar;
100 g parmezana;
masnoća za pečenje;


Vrijeme pripreme:
oko 35 minuta
Kalorijska vrijednost obroka:
oko 450 kcal

Priprema:

Maslac rastopite. Jaja, mlijeko, brašno i pola žličice soli dobro izmiješajte pjenjačom. Tekući maslac dodajte polako uz miješanje. Bosiljak operite, osušite i natrgajte listove. Pola listova dodajte u tijesto i usitnite u kašu.

U teflonskoj tavi zagrijte malo masnoće, dodajte malo smjese za tijesto i tanko je razlijte. Palačinku pecite 5-7 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Pritom je jedanput okrenite. S preostalima ponovite isti postupak. Gotove palačinke pokrijte i držite na toplom u pećnici koja je zagrijana na 80 °C (s ventilatorom 50 °C).

Koktel-rajčice operite, prepolovite i popržite na maslinovu ulju 4-5 minuta, posolite i popaprite.
Parmezan naribajte. Preostale listove bosiljka tanko narežite. Palačinke napunite rajčicama i bosiljkom, pospite parmezanom i poslužite.

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Vegetarijanska kuhinja iz cijelog svijeta' u izdanju Mozaik knjige.

T-portal, 09.03.09.

PALENTA SA KOPRIVOM I SKUTOM

PALENTA S KOPRIVOM I SKUTOM

Savjetujemo vam da isprobate pripremiti palentu s koprivom i skutom.

Naime, to je samo je jedan od bezbroj načina priprave izuzetno ukusnih i nutritivno punovrijednih obroka.

Recept je nastao zajedničkim snagama članica udruge Bio Istra (Danice, Vilme i mene).

Skuhajte 0,5 kg palente (na gusto) i istresite ju na namašćeni pleh (cca. 1 cm visine).

Od 0,3 kg svježe skute (odličan odabir je Mirnina kozja skuta) načinite namaz dodatkom prstohvata soli i slatkog vrhnja (0,1 l). 0,5 kg listova mlade koprive operite i ubacite u dvije litre uzavrele slane vode.

Kuhajte 5-10 minuta. Procijedite, dodajte nekoliko kapi limuna (da sačuvate barem dio zelene boje) i usitnite. Smjesi kuhane koprive dodajte malo šećera i jedan decilitar slatkog vrhnja te dva jaja, kratko propirjajte u tavi.

Na polovicu ohlađene palente nanesite smjesu koprive i zatim smjesu skute, te poklopite drugom polovicom palente.

Izrežite u oblik romba.

Piše: Mr. sc. Vlasta RADOIČIĆ

Objavljeno, Glas Istre, rujan 2007.

Preuzeto za Web Udruge, siječanj 2009.

Vidi: Namirnica/Kopriva