UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Musli od heljde

Sastojci za 2-4 osobe: 

250 g heljde;

¾ litre vode;

3 velike žlice grožđica (te ostalog sušenog ili svježe nasjeckanog voća po izboru);

2 žlice meda;

4 velike žlice jogurta (ili kefira ili acidofila ili mlijeka, a također sojino);

malo soli 

 

Priprema: 

Vodu lagano posolite i zakuhajte. Umiješajte heljdu. Smanjite temperturu i pustite da se napuhne, dok ne nastane gusta kaža. Naime, heljda se zaista brzo skuha. Dovoljno je par minuta! Pustite da se ohladi. Dodajte i umiješajte ostale sastojke i napunite posudice. Musli se može servirati i topao!!     

 

 

Knjiga: «Ljekovitost voća i povrća – Hrana koja liječi», K. Oberbeil i dr. C. Lentz, Zagreb, Veble Commerce, 2004.

Idealan doručak

http://www.mojdoktor.hr/default.aspx?page=284&article=5138&kw=idealan_dorucak

Namirnice za 4 osobe

1 šalica zobi, sprešane;
2 šalice tople filtrirane ili prirodne vode;
2 jušne žlice NEPASTERIZIRANE sirutke;
(umjesto sirutke možete dodati 2 žlice jogurta, kefira, mlaćenice ili limunovog soka);
1/2  čajne žličice morske soli;
maslac ( može i sojino mlijeko - 2 žlice);
jabuka, nešpricana, organska
začin: cimet;
prirodni zaslađivač (izbor): melasa, javorov sirup, stevia, žličica meda;



Priprema:

Pomiješajte zob s 1 šalicom tople vode i 2 žlice sirutke te ostavite sa strane na toplom da stoji 7 do 24 sata. Nakon stajanja zob dodajte zavreloj šalici vode i soli koju ste ranije pripremili i dalje kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta...

Kad je zob skuhana, maknite ju s vatre i pustite nekoliko minuta da se ohladi...

U međuvremenu  u zob naribajte jabuku s korom, dodajte npr. sojinog mlijeka (umjesto maslaca)  po volji, cimeta i prirodnog zaslađivača po volji, ali ne pretjerujte!

Sve zajedno pomiješajte i poslužite Vaš idealan doručak!



Jeste li znali?

...za izreku: budite pažljivi prema Vašim žitaricama i one će biti pažljive prema Vama - što to znači?

Žitarice zahtijevaju pažljivu pripremu jer sadrže razne antinutrijente koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme. Fitinska kiselina, je npr. organska kiselina koja na sebe veže fosfor. Ako ju se ne ukloni, može u probavnom sustavu spriječiti apsorpciju i kalcija, magnezija, željeza te osobito cinka! Zbog tog razloga prehrana s velikom količinom nepravilno pripremljenih žitarica dovodi do gubitka minerala i gubitka koštane mase...

Drugi antinutrijenti uključuju inhibitore enzima, koji mogu spriječiti probavu i otežati rad gušterače, zatim uključuju iritirajuće tanine, kompleksne šećere koje tijelo ne može razgraditi te gluten i njemu povezane teško probavljive proteine koji mogu uzrokovati alergije i probavne poremećaje...
Pripremom žitarica poput ove u receptu osiguravate uništavanje antinutrijenata i povećavate probavljivost žitarica; žitarice sadrže navedene tvri kako bi se zaštitile od preranog klijanja, a voda, toplina i lagana kiselost upravo pripreme žitarice na klijanje pa se antinutrijenti počnu razgrađivati!


Recept iz knjige Nourishing Traditions; Sally Fallon, dr.sc Mary G. Enig

PALAČINKE SA ŠPAROGAMA

Potrebno za tijesto:

250 g brašna;

½ litre mlijeka;

3 jaja;

1 žlica ulja;

1 žlica ruma;malo soli;

Nadjev:

800 g šparoga;200 g maslaca;sol, papar, parmezan; 

Priprema:

Najprije pripremite tijesto za palačinke. Šparoge operite, odrežite im tvrdi bijeli dio, povežite ih u dva svežnjića i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad su skuhane, popirjajte ih na malo maslaca. Od tijesta koje je malo odstajalo, ispecite palačinke. Na svaku palačinku složite po 2 šparoge (a može i više ovisno o broju palačinki i šparoga), zamotajte ih i slažite jednu do druge u namazanu vatrostalnu zdjelu. Nakon toga zapecite palačinke nekoliko minuta, koje ste prethodno posipali s malo parmezana. Dobar tek!! 

Vegetarijanska kuhinja, Posebno izdanje; autori: Ljubomir i Maja Grubor; SNL, Zagreb, 1989.(str.228-231) 

Uppt, 28.04.2010./m.v. 

PITA KRUMPIRUŠA

Sastav

10 kora za pite;
500g krumpira;
2 gl. crvenog luka;
1 žl. ulja, vegeta;
sol,papar,crvena paprika;

1 vrhnje;

1 jaje;

1 žlica parmezana; 

Priprema;

1.Na zagrijano ulje dodati sjeckani luk, posoliti, te pržiti dok ne omekša.


2.Dodati nasjeckani krumpir, začiniti solju, paprom i paprikom, te pirjati 10-ak minuta.   

Napomena: Krumpir također možete i izribati na ribež, a dio nasjeckati na kockice. Tako pripremljen krumpir lagano posolite te pošpricajte limunovim sokom da ne oksidira. Prije nadjevanja na kore svakako ga dobro „izžmičite“ da odstranite suvišnu vodu!


3.Navlažene kore nadjenuti ispirjanim lukom, te pripremljenim krumpirom, te zarolati krpom.

4.Role razrezati rubom tanjura i peći na 180°C, oko 20-ak minuta.

5.Prije kraja pečenja preliti sa smjesom od jednog vrhnja, 1 jaja, malo vode te žlicom parmezana i vegete, tako da krumpiruša dobije lijepu zapečenu zlatno-žutu boju! 

Potrebno vrijeme pripreme: cca 45 minuta!

Posluživanje

Poslužiti uz čašu hladnog mlijeka.

Naravno, ukoliko ne pijete mlijeko, također može i čaša bijelog vina!

Savjet:„Pita krumpiruša“ također može biti i glavno jelo uz mnoštvo različitih salata, ali najbolje se slaže sa salatom od paradajza, paprike i luka!   

DOBAR TEK!

Ostali recepti:

http://www.medikus.hr/component/content/article/47-knjizara/59-recepti.html#pita-krumpir    

Tko može odoljeti krumpiruši;

http://www.frendice.hr/tko-moze-odoljeti-krumpirusi

 

PITA OD ŠPINATA

Pita se također može poslužiti i hladna, i biti ukusan doručak ili međuobrok oko 17 sati u kombinaciji sa 1 jogurtom! (Napomena UPPT)

Sastojci: 

0.5 kg tankih kora za savijače;1 kg špinata;0.5 kg svježeg kravljeg sira;2 jaja;sol, papar;ulje za mazanje;vrhnje po želji; 

Priprema:

Očišćen i opran špinat kratko prokuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite ga, ohladite i sitno nasjeckajte. Umiješajte izdrobljeni sir i jaja te začinite po ukusu. Dno pleha namažite uljem i obložite s dva lista uljem namazanog tijesta. Na to stavite dio nadjeva, pa namazane kore, pa nadjev i tako dok ne potrošite sve sastojke. Završite korama koje dobro premažete uljem. Ako želite sve prelijte vrhnjem.
Pecite na 180o oko pola sata.
 

Izvor: www.posluh.hr

Objavljeno: http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/244/pita-od-spinata/