UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Predjela

Općenito o sendvičima i namazima - Radionica kuhanja

Općenito o sendvičima i namazima 

Tradicionalna kuhinja 60-tih I 70-tih godina prošlog stoljeća sendviče i namaze poznavala je kao namirnice “jakog doručka” ili namirnice koje su bile sastavni dio prehrane kod poslova koji su zahtijevali teže tjelesne napore (težački i poljoprivredni radovi i sl.). 

Tako da su zapravo namazi bili sastavni dio sendviča u pravom smislu riječi. Naime, kod priprema tradicionalnih ili “klasičnih” sendviča namaz je bio od maslaca ili margarina, paštete (svih vrsta), te dodatak svih vrsta salama (posebno tzv. “tirolska”) uz dodatak tvrdog sira. I to su doista bili  sendviči ili kako smo ih mi u školi zvali “sengule”  kao prave kalorijske bombe!

Da ne govorim o debelim šnitama kruha namazanim s mašću,  posipanim crvenom paprikom i usitnjenim češnjakom!! Svi se toga sjećamo. 

Međutim danas je od takvih vrsta sendviča ostala samo riječ “sendvič”, jer oni se danas bitno razlikuju od tradicionalnih, a namazi su postali gastronomski užitci i atraktivni dodatci namirnicama, njihovim kombinacijama, a posebno u njihovom izboru (npr. avokado, masline, patližani, buče, grah, slanutak,  orašasti plodovi, sve vrste povrća ali i voća itd.).

Danas je uobičajeno (i preporučeno) da se pri pripremi namaza također i obavezno koriste začini i začinsko bilje (ali i eterična ulja), što čini “lepezu” izvanrednih okusa, ali i izgleda. 

Bitno je naglasiti da se svaki recept za namaz ili sendvič može prilagoditi pojedinačnim ukusima, ali isto tako je moguće eksperimentirati, jer priprema namaza i sendviča je svakako stvaralački čin i “umjetnost” u današnjem kulinarstvu!  

Sve to za posljedicu ima oslobađanje od  ustaljenih navika i prihvaćanje novih saznanja i preporuka  nutricionista i zdravstvenih djelatnika u cilju očuvanja zdravlja. 

Kroz radionicu upoznat ćemo Vas s nekoliko interesantnih i zanimljivih sendviča i namaza, koji možda obogate vašu kuhinju, a Vama daju ideju za kreiranje vlastitih jela! 

 

 

Recepti radionice

 

 

 

 

 

Ostali recepti iz naše Radionice 

Namaz od bakalara sa komoračem;

Namaz od slanutka za doručak;

Namaz od soje;

Avokado namaz;

Lagana majoneza; 

Namaz od mladog sira i maslina;

Namaz od batata i prosa; 

Namaz od bučinih sjemenki; 

Tapanada (namaz od maslina);

Sendviči od začinskog bilja;

 

Uppt, studeni, 2011./m.v.