UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

Jogurt – za zdravlje i vitkost

Otkrijte zašto je jogurt super zdrava namirnica  

Sve više istraživanja potvrđuje da je jogurt zaista vrijedna namirnica koja na mnoge načine pomaže čovjekovu zdravlju. Otkrivamo vam za što je sve dobar ovaj hvaljeni mliječni proizvod. Već se neko vrijeme zna da je jogurt namirnica koja bi se trebala redovito nalaziti na našem jelovniku. Koristi od ovoga mliječnog proizvoda su mnogobrojne, a znanost to gotovo svakodnevno potvrđuje. Otkrijte na koje sve načine jogurt blagotvorno djeluje na ljudski organizam. 

Vitamini
Jogurt je bogat vitaminima. Samo čaša jogurta sadržava značajne količine kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Količine i vrste vitamina ovise o vrsti jogurta, ali svi imaju vitamine koji su iznimno važni za zdravlje. Punomasni jogurti, primjerice, sadržavaju i vitamin E koji je ključan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

Mršavljenje
Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Texasu otkrilo je da dijete puno bolje funkcioniraju ako uključuju i konzumiranje jogurta. Dr. Michael Zemel, poznati stručnjak za prehranu, ističe da jogurt sadrži kalcij koji potiče mršavljenje, odnosno potiče brže sagorijevanje masti u organizmu.

Dobre bakterije
Poznato je da jogurt ima tzv. dobre bakterije, one koje su korisne za ljudsko zdravlje. Fermentirani proizvodi kao što je jogurt, sadržavaju probiotike. To su živi mikroorganizmi koji blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Probiotici koji se nalaze u jogurtu, posebno su korisni za probavni sustav, a mogu pomoći i u jačanju imunološkog sustava.

Krvni tlak
Nedavno istraživanja pokazalo je da jogurti pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka. Dr. Alvaro Alonso, epidemiolog, tvrdi da je kod ljudi s visokim krvnim tlakom uočeno snižavanje tlaka za čak 50 posto i to upravo zbog redovite konzumacije jogurta. Osim toga, jogurt dobro djeluje i preventivno pa ako ne želite imati problema s visokim krvnim tlakom osigurajte si svoju dnevnu dozu jogurta.

Oporavak mišića
Jogurti su izvrstan napitak za sve one koje prakticiraju tjelovježbu. Naime, jogurti sadrže veliku količinu proteina koji mišiće opskrbljuju potrebnim aminokiselinama. Na taj način mišići se obnavljaju, a organizam se opskrbljuje novom energijom i sposoban je za nove aktivnosti.

Osteoporoza
Osteoporoza je bolest kostiju povećava rizik od lomova. Kombinacija kalcija i vitamina D koja se nalazi u jogurtu, pomaže jačanju kostiju. Usto, vitamin D pomaže kostima da se bolje opskrbljuju kalcijem.

Sitost

Nekoliko je istraživanja pokazalo da su ljudi koji redovito konzumiraju jogurt sitiji i nemaju potrebu za nepotrebnim obrocima. To je zasluga proteina koji se nalaze u jogurtu pa ih je dobro konzumirati kao međuobroke umjesto nezdravih grickalica. Dakako, to njihovo svojstvo pridonosi i održavanju vitkosti. 
   

Vezane vijesti: 

Probiotički jogurti pomažu u liječenju depresije (31.08.2011)

Jogurt smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (27.07.2011) 

Probiotički napici ne jačaju imunitet (20.10.2010)  

 

 

Objavljeno: T-portal

 

Uppt, preuzeto, siječanj 2012.

Kadulja-sveta biljka

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti. U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje. Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija. U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom. Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.

Ljekovito djelovanje kadulje

Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci. Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje, smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature. Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - preporučuje se grgljati čaj od kadulje.

Kadulja je čudesna biljka koja..

.ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje;
 pročišćava krv
;
 ublažava depresiju i stres;
 snižava temperaturu i djeluje protiv bolova;
 smanjuje razinu šećera u krvi;
 pomaže kod krvarenja i upala;
 regulira rad crijeva i želuca;
 pomaže kod migrene i reume;
 

Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca. Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze. Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema. Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.
Uzgoj i primjena kadulje

Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - Salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama. Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu. Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.

Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura. Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.

Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti.

Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume. Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade. Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta, za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva. Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota. 

Napomena

Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje. Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično. Kadulja se ne preporučuje trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka. 

Recept

Svježi sir s kaduljom

Sastojci:

• pola šalice svježe kadulje;
• češanj češnjaka;
• 250 g svježeg sira;
• 3 žličice soka limuna

;Priprema:

Ubacite kadulju i češnjak u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i češnjak sa sirom i limunovim sokom.

Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa. Dobar tek!

Autor: Ivana Dragica

Alternativa-za-vas.com

Objavljeno: portal Medikus http://www.medikus.hr/gastro/1281-kadulja-sveta-biljka.html 

 

Uppt, preuzeto, ožujak 2012./m.v. 

Gospina trava - kantarion

Sve 'sitnice' koje ne govorite liječniku, a svakako bi trebali 

Korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome. Uzimanje pripravka od gospine trave (čaj, tinktura ili koncentrat) u interakciji je s lijekovima poput antidepresiva, antibebi pilula, ciklosporina, nekim lijekovima za epilepsiju te onima protiv zgrušavanja krvi, ističe specijalistica obiteljske medicine dr. Tanja Pekez Pavliško. 

Štoviše, korištenje gospine trave - prirodnog lijeka protiv depresije, s drugim antidepresivima može dovesti do vrlo ozbiljnih nuspojava poput delirija, konfuzija, pa čak i kome. Čak se i preparati na bazi aloe vere trebaju uzimati s oprezom ako se istodobno piju lijekovi. - Aloe vera može dovesti do snižavanja šećera u krvi, pa pacijenti oboljeli od šećerne bolesti, koji piju tablete za snižavanje glukoze, moraju pripaziti s uzimanjem aloe vere, pokazala su istraživanja.

Dobro je znati i kako aloe vera ponekad izaziva grčeve u trbuhu i proljev, što može voditi smanjenoj apsorpciji lijekova - kaže liječnica. Iako se možda čine bezazlene, neke je stvari opasno prešutjeti pri redovitom posjetu liječniku. Mnogi biljni ili drugi nadomjesci prehrani lako se mogu kositi s djelovanjem propisanih lijekova smanjujući njihovu djelotvornost ili uzrokujući simptome koji su se prije mogli izbjeći, napominju stručnjaci. 

Ginko može povećati rizik od krvarenja Iako se smatra dobrim za cirkulaciju i bolje pamćenje, s ginkom ipak treba pripaziti. Pokazalo se kako može imati nuspojave poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poremećaja probave ili kožnih alergijskih reakcija. - Postoji rizik od krvarenja, pokazala su istraživanja, pa s uzimanjem ginka trebaju pripaziti pacijenti koji piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Jedenje sjemenki ginka može dovesti do teških epileptičkih grčeva - kaže dr. T. Pekez Pavliško. 

Ehinaceu ne kombinirajte s kavom 

Ehinaceu, koja jača imunološki sustav, ne preporučuje se upotrebljavati istodobno s lijekovima koji djeluju na imunitet. Ne bi je se smjelo kombinirati ni s kavom i alkoholnim pićima. 

Čaj od crvene bazge potiče mokrenje 

Crvena bazga koja nije sazrela može izazvati proljev i povraćanje. Čaj od crvene bazge, koji izaziva povećano mokrenje, nije dobro piti uz lijekove koji djeluju na izlučivanje mokraće.Prije operacije nije dobro jesti češnjak Uzima li se u obliku pudera, đumbir - koji se koristi za smanjenje mučnine kod trudnica, može izazvati nadutost ili čak pojačati mučninu.  

Češnjak može dovesti do poremećaja zgrušavanja krvi te ga se ne preporučuje jesti prije kirurških zahvata.  

 

Tekst za web Udruge prirpemila i dostavila za objavu naša vjerna posjetiteljica i suradnica Sanja iz Zenice;

Uppt, 2011.

Cikla – ljekovita svojstva

Cikla – namirnica zdravlja

 

Ciklom do energije i nižeg krvnog tlaka

http://metro-portal.hr/ciklom-do-energije-i-nizeg-krvnog-tlaka/76978

Cikla je sjajan izvor energije (Shutterstock)

Slatki okus i crvena boja čine je omiljenom namirnicom, a predstavlja sjajan izvor energije i partnera u borbi protiv raka .

zatvoriCikla je omiljena na salatu, a već je legendarni dio sjajnog terceta - pečena purica, mlinci i cikla. No, osim što je ukusna, cikla je i vrlo korisna za zdravlje. Primjerice, sadrži i 20 puta više nitrata od ostalog povrća, što se pokazalo odličnim u borbi protiv visokog krvnog tlaka.

Dovoljna je i čaša soka od cikle dnevno da se visoki krvni pritisak snizi na nekoliko sat, a dokazano je da 600ml soka održava tako snižen tlak dulje od šest sati. Znanstvenici su zaključili da svakodnevna konzumacija cikle smanjuje stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za deset posto.

Nitrati također povećavaju izdržljivost, tako da odrasla osoba nakon pola litre soka od cikle može dnevno vježbati 16 posto duže. Naime, nitrati u sinergiji s antioksidansima smanjuje potrebnu količinu kisika za rad mišića, koji učinkovitije rade i na ta način usporavanju umaranje.

Uz sve to cikla usporava razvoj demencije i regulira probavu, a možda je i najpoznatija po usporavanju razvoja karcinoma prostate i dojke za 12.5 posto. Sve u svemu, nemojte jesti ciklu jedinu kao dio svetog trojstva za blagdane, već se potrudite konzumirati je što češće.

Uppt, preuzeto 29.03.2013./m.v.

 

 

Cikla je porijeklom sa obala Sredozemnog mora. Smatra se da je jedna od najkorisnijih i najljekovitijih namirnica. Izuzetno je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima, a u sebi sadrži skoro sve minerale: kalij (336 mg), kalcij, natrij (86 mg), magnezij, betain, betanin, fosfor, željezo, bakar, mangan, brom, sumpor, jod… i vitamin B1, vitamin B2, vitamin BI2, vitamin C i vitamin P.Osnova ljekovitosti ove biljke jesu betanin i betain, koji su odgovorni za ubrzavanje razmjene tvari, održavanje krvnih žila, reguliranje krvnog tlaka, smanjenje kolesterola, poticanje rada jetre.

Zbog svog sastava cikla djeluje antikancerogeno, blagotvorna je također za sprečavanje tumora i leukemije, ateroskleroze, nizak krvni tlak, snižava kolesterol, utiče na živce i mozak, cikla pročišćava krv i djeluje na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, njenom upotrebom se usporava starenje, a odlična je zaštita od radioaktivnosti i zračenja.Cikla je najzdravija kad se uzima kao sok. Od 1 kg cikle dobije se 700 g soka. Veoma je ukusan kada se sa njim iskombinira mrkva, celer, peršin i limun.

Prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci.

Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja anti-kancerogenih tvari i karotenoida. Ovo povrće je također odličan izvor folne kiseline. Cikla je prepuna  antioksidanata, koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti.Betacyanin je pigment, koji daje cikli njezinu crvenu boju. Ovaj pigment se apsorbira u krv i povećava sposobnost prenosa kisika i do 400%.Nemojte baciti lišće cikle. Ono je bogato beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom. Od lišća cikle možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao špinat. 

Ljekovita svojstva cikle:

1.    Cikla je tradicionalni lijek  za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.

2.    Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.

3.    Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%.

4.    Poznato je da cikla normalizira krvni tlak.

5.    Cikla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.

6.    Iako količina željeza, koju sadrži cikla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

7.    Cikla se posebice preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.

8.    Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.

9.    Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura

10.  Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd. 

Kako konzumirati ciklu?

Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku.

Tokom kuhanja cikla na žalost gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća terapeutska svojstva.Tokom zimskih mjeseci popularna je kisela cikla, koju možete pripremiti i na sirovojelski način. Sirovu ciklu također možete naribati i dodati u Vašu omiljenu salatu. 

Sok od cikle posjeduje moćna ljekovita svojstva. Ovaj sok je dio mnogih alternativnih metoda, posebice poznate terapije protiv raka Rudolfa Breussa (Rudolf Brojs).

Rudolf Breuss, alternativni liječnik iz Austriji, cijeli svoj život je posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u liječenju ove bolesti. Uz pomoć svoje metode izliječio je preko 45000 ljudi od raka i drugih neizlječivih bolesti.

Prema Breussu, rak može preživjeti samo uz pomoć bjelančevina, koje sadrži kruta hrana. Zbog toga je razradio poseban post trajanjem 42 dana, tokom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća, glavni sastojak kojeg je cikla.

Tokom ovih 42 dana stanice raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.

Breussov sok  (Brojsov) radi se samo od ekološki uzgojenog povrća. Sok se može napraviti kod kuće od domaćeg povrća ili od sokova, koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

 Sastav soka:

·         cikla (55%)

;·         mrkva (20%);

·         celerov korijen (20%);

·         krumpir (3%);

·         rotkva(2%);

(Napomena Uppt: Ukoliko radite ovu kombinaciju onda nemojte napraviti veće količine s obzirom da rotkva i krumpir oksidiraju. U slučaju da odlučite napraviti veću količinu (i staviti u frižider) onda napravite bez krumpira i rotkve! Ili dodajte sok od limuna i naranče!!)

Moramo napomenuti, da terapija protiv raka prema Rudolfu Breussu  (Rudolfu Brojsu) uključuje ne samo 42-dnevni post, nego i mnoštvo drugih čimbenika, kao što su eliminacija iz kuće svih otrova, izbacivanje iz prehrane šećera, regulacija probave, fizička aktivnost itd.

Napomena: Ako odlučite uzimati sok cikle, nikada nemojte započeti sa velikom količinom. Sok od cikle je toliko jak, da tokom čišćenja možete osjetiti vrtoglavicu. To je normalan znak eliminacije toksina iz organizma. Pijte više vode, da bi pomogli procesu čišćenja i postepeno povećavajte unos soka.

 (Napomena Uppt; Najbolja kombinacija za detoksikaciju organizma putem sokova je je sok od cikle, mrkve I limuna!) 

by Velimir Gašparić

 Za Uppt, pripremila Sanja Armano iz Zenice! Hvala Sanji!

Uppt, ožujak, 2012. 

Sirovi sok cikle u lovu na tumorske stanice

U lov na slobodne radikale, koji su između ostalog odgovorni i za nastajanje karcinomskih stanica, u posljednje vrijeme uključili su se i znanstvenici koji istražuju namirnice s velikim sadržajem prirodnih bojila sa snažnim antiosidativnim djelovanjem.Temelj tih studija su brojna znanstvena istraživanja prorodnih bojila na tkivnim kulturama i životinjskim modelima, kao i epidemiološka istraživanja. Među najpoznatijim skupinama i najistraženijim prirodnim bojilima su anticijani, flavonoidi i bojila od cikle betalaini, dobivena ekstrakcijom. Vodeće studije sa ekstratom cikle provedena su u laboratoriju dr. Harukunija Tokude s Medicinskog fakulteta u Kyotu, Japan.U ispitivanjima in vitro upotrebljene su tzv. stanice Raji koje su nosile genom virusa Epstein-Barr (EBV).

U uzgojenim stanicama su pomoću kemijske supstance TPA potaknuti kancerozni procesi, što je potvrđeno prisutnošću ranog antigena EA. Dodavanjem različitih tvari kancerozni procesi su zaustavljeni. Zanimljivim su se pokazali rezultati za ciklu, koji su potvrdili malu toksičnost za zdrave stanice, ali dovoljno snažnu za tumorske stanice.Pokusi na miševima pokazali su kočenje stvaranja karcinoma kože u skupini kojoj je u vodu dodan ekstrat cikle. Karcinom se počeo razvijati tjedan dana kasnije i mnogo sporije nego u kontrolnoj skupini miševa zračenoj UVB zrakama.

 

ZaMojDoktor: Zdravko Balen, dr.med. 

Sir - podjela i vrijednosti

Svježi sirevi - namirnice vitkosti

Visoko vrijedna namirnica koja se kao delikatesa provlači kroz većinu svjetskih kuhinja, slijedeći autohtone tradicije izrade, svakako je sir. Volimo ga jesti samog, uz dodatak kao što je kruh, kao dio jela, kao začin… Iskorišten je do maksimuma zbog svojih posebnih okusa i aroma koje slijede njegove podvrste i naročito zbog hranjivosti, bogatstva mineralima (od kojih vodi kalcij) i ponekim vitaminima. 

Ljubitelji sira poznaju sve vrste i degustiraju ga s posebnim užitkom, unatoč brutalnim cijenama koje ga u današnje vrijeme prate u našim trgovinama. Unatoč tome, mnoge visokovrijedne vrste kao što je svježi kravlji sir i dalje se zadržava na br. 1 po omjeru cijene i kvalitete, dostupnosti i esencijalnosti samog bitka sira.  

Bogat je vrijednim proteinima, stoga ga se preporučuje sportašima i osobama koje moraju unositi povećane vrijednosti proteina, može ga se konzumirati i kao zamjenu za meso, pedijatri ga preporučuju u svakodnevnoj prehrani male djece upravo zbog kalcija kojeg sadrži uz fosfor i magnezij. 

Bogat je esencijalnim aminokiselinama, što je još jedna prednost pri odabiru. Unatoč mastima i ugljikohidratima koje sadrži, može ga se preporučiti kao dio dijetne prehrane jer ima nižu kalorijsku vrijednost među sirevima, 100g samo 103 kcal. Optimalna iskorištenost svježeg kravljeg sira je u kombinaciji sa uljem i sjemenkama lana jer se na taj način dobiva najviše od esencijalnih aminokiselina, nužnih za pravilan rad mozga i živčanog sustava, srca i krvnih žila, a posebice u prevenciji malignih oboljenja.  

Osim kravljeg, u prehranu svakako uvrstite i kozji sir, koji je od davnina poznat po ljekovitim svojstvima; redovitom konzumacijom snižava razine šećera i lošeg kolesterola, ima dokazana antikancerogena svojstva, liječi probleme s dišnim sustavom poput alergija i bronhitisa jer ima ulogu u obnavljanju plućnih stanica, jača imunitet i što je najvažnije koze se većinom još ne hrane umjetno, stoga možemo reći da je dobiven pretežno potpuno prirodnim putem. Poput kravljeg, najmanje mastan je sirov, najlakše se probavlja i takav sadrži esenciju svoje arome. Preporuča se osobama alergičnim na protein kravljeg mlijeka i osobama osjetljivim na laktozu jer je ima u manjim količinama od kravljeg mlijeka. Također, nemojmo zaboraviti da je i malo masniji od kravljeg mlijeka iako ovisi o proizvođaču. 

Ovčji sir, naravno ovisno o načinu proizvodnje, sadrži ipak najviše masnoća, stoga ga konzumirajte povremeno. Bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, kalcijem, magnezijem, fosforom… Uz kalcij, sadrži i značajne količine D vitamina koji pomaže da se taj kalcij pravilno apsorbira i iskoristi na najbolji mogući način u organizmu. Samim time utječe na sprečavanje osteoporoze u starijoj dobi, na kvalitetu zuba, kose, kože i noktiju, na zdravlje krvnih žila i zglobova, kože, a naročito na jačanje imuniteta, smiruje živce i čuva od stresa. 

Ovčji sirevi najčešće se mogu nabaviti tvrdi, dakle i masniji, kao cijenjena delikatesa određenog podneblja. Budite sigurni da su većinom iz ekološkog uzgoja, poput kozjeg, sa slobodne ispaše jer o tome ovisi njegov okus. Ovčji sir možda nije najsretniji izbor kada je o dijeti riječ, ali svojim sastavom zadovoljava mnoge dnevne nutritivne potrebe odraslog čovjeka. Ne morate pretjerivati u njemu, degustirajte ga u posebnim prilikama. 

Preporučamo vam u svakom slučaju za potrebe prehrane siromašne masnoćama jesti svježe sireve, koji sadrže više vode, a manje masnoća. U potragu za kozjim i ovčjim sirom, najbolje je da se date na tržnicama ili po seoskim gospodarstvima, gdje domaće stanovništvo još uvijek priprema sireve po tradicionalnim recepturama bez dodavanja konzervansa, bojila, pojačivača okusa i sl. i iako ga često proizvode samo za svoje, obiteljske potrebe, možda ih uspijete nagovoriti da vam prodaju dio blaga i to po ne previsokoj cijeni. Povedite se za primjerom uspješnih sportaša i nutricionista pa i gastronoma koji znaju koje sve tajne čuvaju sirevi, te kako pozitivno utječu na zdravlje. 

Autor: Iva Pranjić 

 

Priprema teksta za web  Uppt, Ines Marinac,

studentica politologije, Novinarstvo, 2 . godina;

veljača, 2012.