UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

Rotkvica – ljutkasta „poslastica“

Rotkvica - ljutkasta "poslastica" za zdravu probavu i čistu kožu

Svima poznata rotkvica zapravo je vrlo drevna i cijenjena kultura koja se uzgaja već preko 3000 godina.

Njeno latinsko ime Raphanus sativus doslovno znači kultivirani kupus.

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok.

Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim pladnjevima za svoje bogove.

U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

Rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svijetu.


Ljekovitost i nutritivni sastav


Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima.

Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme.

Iznimno je vrijedna kod tegoba sa žuči i jetrom.

Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.

Pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica tako što im poboljšava opskrbu kisikom.

Ako planirate smršavjeti, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti, lake probavljivosti, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osjećaj sitosti.

Njena detoksikacijska svojstva, obilje vitamina C, folna kiselina te antocijanini potpomažu u liječenju nekolikih vrsta raka, posebice debelog crijeva, bubrega, želuca i grla.


Liječi kožne tegobe


Zahvaljujući svojim ljekovitim sastojcima, rotkvica je odličan lijek za vitiligo.

35-50 g sjemenki rotkvice sameljite s 2 jušne žlice octa ili soka đumbira u blenderu. Ovu pastu nanesite na oboljelo mjesto 2 puta dnevno.

Ova pasta, kod redovne primjene, obnavlja melanin, a to znači da će vaša koža poprimiti svoju normalnu boju. Za najbolji rezultat, koristite ovu pastu tijekom najmanje šest mjeseci, uvijek svježe pripremljenu.

Zbog vitamina C i vitamina B kompleksa primjenjiva je i kod drugih kožnih smetnji.

Maska od izgnječenih plodova rotkvice djelotvorno je sredstvo za čišćenje i hidratizaciju lica te za odstranjivanje osipa.

Možete napraviti i pastu od lišća rotkvice samljevenog u blenderu s malo vode.


Sok od rotkvice za bolju probavu


Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu.

Pomaže protiv zatvora i otežane probave ugljikohidrata. U svrhu reguliranja probave, pijte sok od rotkvice prije obroka.

Rotkvica također potiče izlučivanje žuči, normalizira rad žučnog mjehura i ublažava hemeroide.

Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma.

Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.

Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.

Napomena

Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.


Uzgoj rotkvice


Rotkvica je jedna od rijetkih kultura koja svoje plodove daje već tridesetak dana nakon sijanja.

Podnosi umjereno toplu i vlažnu klimu, vrlo je otporna na hladnoću i temperaturu do minus šest stupnjeva Celzija.

Najbolji termini za uzgoj rotkvica su ožujak, travanj i rujan.

Rotkvica se sije na dobro usitnjeno tlo, u redove razmaknute po 14 cm, na dubinu od jednog cm, s razmakom između sjemena od pet cm.


 Rotkvica u kulinarstvu


Rotkvica ima specifičan ljutkast okus, koji zahvaljuje gorušičnoj kiselini.

Popularna je u pripremi različitih salata, no može se i pirjati, te dodavati mliječnim umacima. Od lišća se također mogu spravljati ukusne juhe i prilozi (a nasjeckani listovi se mogu dodavati i drugim salatama – npr. zelenim!)


Sirup za iskašljavanje

Sastojci:

- 900 g rotkvica
- 250 g meda
- sok od dva limuna

Priprema:

Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu.

Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.


Rotkvice na žaru

Sastojci:

- 200 g narezanih rotkvica
- 2 češnja češnjaka
- 1 kockica leda
- sol i papar
- 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Zagrijte roštilj. Pomiješajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite to u foliji oko 20 minuta.


Krem juha od lišća rotkvice

Sastojci:

- 3 veća svežnja lišća rotkvice
- 1 veliki sjeckani luk
- žlica maslaca
- 4 veća krumpira
- 1 ½ šalica nemasnog jogurta
- sol i papar

Priprema:

Pirjajte luk na maslacu oko pet minuta, dodajte narezano oprano lišće rotkvice i pirjajte još dvije minute dok ne omekša.

Dodajte krumpire i prelijte vodom tik da ih prekrije. Kada se krumpir skuha, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da zavrije, ugasite vatru i začinite.

Autorica: Ivana Dragica

 

Objavljeno:

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/rotkvica

Za Uppt pripremila suradnica Tajana Huzak, travanj 2013.

 

 

Vezani tekst na stranicama Uppt:

 

Rotkvica-povrtnica;

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1904:rotkvica-povrtnica&catid=34:namirnice&Itemid=52