UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Namirnice

Začini – osam najboljih

Sastojci koje svako jelo čine zdravijim

Začini čuvaju zdravlje i bogate okus jela

 

Želite li malo eksperimentirati u kuhinji i ujedno zdravije jesti, probajte kombinirati neke od najboljih začina koji svojim sastojcima čuvaju tijelo

 

Čak i ako ne brinete previše o zdravoj prehrani s ovih osam začina kuhat ćete uskusnija jela, a magazin Prevetion donosi zašto su najbolji i uz koju ih hranu kombinirati.

1. Timijan


Možda je manje poznato, ali timijan se često koristi u medicinske svrhe jer je izvrstan u borbi protiv bacila i liječenju prehlada. Dvije žličice timijana zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za željezom, a bogat je i magnezijem. Ne znate li gdje bi ga koristili, probajte ga ubaciti u umak za pizzu ili umake za tjesteninu, dressinge, ribu ili u gulaše.

2. Peršin

Dvije velike žlice peršina tijelu osiguravaju 150 posto vitamina K dnevno. Dodatna pogodnost je što će vam od peršina dah biti svjež, a nekada davno Grci su ga smatrali afrodizijakom. Koristite ga uz povrće i u salatama.

 

3. Origano

Ovaj začin sadrži čak 20 posto više antioksidansa od većine povrća i voća koji su bitni u borbi protiv kancerogenih bolesti. Neki ga vole koristiti dok je svjež, a drugi smatraju da je sušeni origano bolji. Prema nekim istraživanjima, jedna mala žličica origana ima jednaku količinu antioksidansa kao cijela jabuka. Koristite ga u umacima s rajčicom te uz morske plodove i perad.

4. Ružmarin

Tko ne voli dobar odrezak sa žara? No, izlažući meso (crveno ili bijelo) vrućem plamenu na roštilju događa se formiranje heterocikličkih kiselina (HCAs) odnosno kancerogenih spojeva. Prema rezultatima studije sa sveučilišta u Arkansasu, Iowe i Kansasa, meso s ružmarinom snižava razine HCAs za 60 do 80 posto.

5. Kadulja

Po snazi antioksidansa kadulja se nalazi na drugom mjestu, odmah iza origana. U studiji objavljenoj u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior 45 osoba testiralo je esencijalna ulja iz kadulje ili palcebo. Oni koji su uzimali barem malo ulja imali su bolje pamćenje na osnovi kognitivnih testova.
Kadulju možete staviti u razne umake te uz piletinu, ribu, svinjetinu ili jela s maslacem.

6. Cilantro

Radi se o lišću korijandara ili kineskom peršinu. Bez obzira da li ga volite ili ne, probajte ga idući put ubaciti u bilo koje jelo s piletinom. Kalifornijsko sveučilište otkrilo je da se cilantro izvrsno bori s bakterijom salmonele odnosno jednako kao i antibiotici. Osim uz piletinu, kombinirajte ga uz salate, grahorice i umake.

 

7. Lavanda

Iako malo ljudi lavandu povezuje s kuhanjem ona je izvrstan začin za opuštanje organizma. Dobar je izvor kalcija i vitamina A, a ima i željeza te vitamina C. Možete ju koristiti kada pečete kruh ili uz piletinu i svinjetinu.

8. Menta

Menta odavno ne služi samo kao osvježivač daha ili dodatak koktelu. Iza kadulje i origana treći je po redu najjači antioksidans. Pomaže i pri mršavljenju jer može ublažiti napadaje gladi. Tako su na sveučilištu Wheeling Jesuit u Zapadnoj Virginiji znanstvenici otkrili da su ispitanici koji su mirisali mentu svaka dva sata za tjedan dana konzumirali 2.800 manje kalorija od onih koji nisu.

 

 

Objavljeno: T-portal/31.10.2012.

 

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/223326/Sastojci-koje-svako-jelo-cine-zdravijim.html

Uppt, preuzeto, studeni 2012./m.v.