UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Juhe

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA

Čuvar zdravlja  

Ojačajte imunitet, obranite se od prehlada, virusa, bakterija, posljedica stresa. Savršena je okrjepa kako za bolesne tako i za zdrave, a možete ju čuvati cijelu zimu.
 

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA 

Sastojci:

3 žlice čajne mješavine ili suhog ili svježeg bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača)
1 l vode
1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
1 čaša brašna (prosa, integralne riže ili ječma)
2 žlice domaćeg VE začina (recept niže naveden)

Upute za pripremu:


1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhami 1 minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.

2. U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo. Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.

3. Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.

Priprema začina:

Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, karfiola, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.

Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke. Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.

Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku. 
 

Napomena Udruge: Na stolu, uz posluženu juhu, mogu biti posudice bučinih sjemenki i orašastih plodova, koji se mogu po želji staviti u juhu i tako još obogatiti okus i učiniti ga potpunijim i zanimljivijim!

DOBAR TEK!

Objavljeno: www.net.hr/12.10.09.

Preuzeto za web Uppt, 23.10.09. 

LINK - http://www.net.hr/webkuhinja/page/2009/10/12/0380006.html     

GUSTA JUHA OD MARONA S POVRĆEM

Sastojci:

300 g marona;150 g mrkve;1 struk poriluka;1 stabljika celera;3/3 korijena celera;maslinovo ulje, sol; 

Postupak: 

1)      Kestene skuhati i oguliti.

2)      Ostavite par kestena na stranu.

3)      Posebno skuhati mrkvu i poriluk, i celer (korijen).

4)      Sve skuhano (i kestene i povrće) izmiksajte, dolijte vodu od kuhanog povrća, te žličicu maslinovog ulja. Lagano promiješajte i još par minuta neka se lagano krčka na vatri. Na kraju umiješajte i par cijelih kestena.

5)      Juhicu ponudite vruću.

Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)

BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE

Portal www.plivazdravlje.hr

Objavljeno: 19.12.2002.


BLAGDANSKI RECEPTI - JUHE

RECEPTI IZ KNJIGE dr Ratimira Kovačevića  "Priručnik pravilne prehrane". Blagdani su pred vratima pa nije naodmet podsjetiti se kako pripremiti tradicionalna blagdanska jela na drugačiji način.  

Juhe 

JUHA OD ŠAMPINJONA

PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag šampinjona, 12 dag jogurta (1,6% mliječne masnoće, osam velikih žlica), 8 dl instant juhe (od 3/4 mesne kocke), 1 dag brašna (razom punu veliku žlicu) i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.

PRIPREMA: Šampinjone očistite, operite, obrišite i narežite na listiće. Propirjajte ih uz malo vode da puste vlastiti sok i dodajte juhu od mesne kocke. U malo vode razmutite brašno, dodajte u juhu i kuhajte dvadesetak minuta. Prije posluživanja dodajte dvije žlice jogurta i sjeckano lišće peršina.

Energetska vrijednost po osobi 294 kJ (70 kcal)
1 jedinica iz skupine POVRĆE  

JUHA OD GRAŠKA

PRIPREMITE (za četiri osobe): 40 dag zelenog graška, 40 dag zelenja za juhu i veliku žlicu sjeckanog lišća peršina.

PRIPREMA: Grašak skuhajte u neslanoj vodi, ocijedite i protisnite (propasirajte). Sitno sjeckano zelenje za juhu kuhajte pola sata u 8 dl vode. Juhu procijedite, a povrće protisnite i vratite u juhu. Prije posluživanja dodajte sjeckano lišće peršina.

Energetska vrijednost po osobi: 453 kJ (108 kcal)
1 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
1 jedinica iz skupine POVRĆE 
  

 

PILEĆI UJUŠAK (RAGU)

PRIPREMITE (za četiri osobe): 25 dag pilećih prsa (bez kože i kostiju), 40 dag zelenja za juhu, 20 dag zelenog graška, 20 dag cvjetače, 20 dag očišćene rajčice, 1/2 pileće kocke za juhu, 20 g ulja (četiri čajne žlice), 8 dag sirovih okruglica od griza, 7 dl vode i na vrhu noža crvene paprike.

PRIPREMA: Na ulju pirjajte izrezano pileće meso, sitno sjeckano zelenje za juhu, cvjetaču i očišćeni grašak. Dodajte 8 dl mlake vode u kojoj ste rastopili 1/2 kokošje kocke za juhu, začine po želji i kuhajte 35 do 40 minuta. Ukuhajte okruglice od griza (20 g sirovih okruglica od griza), a juhu kuhajte još desetak minuta.

Energetski sastav po osobi: 1281 kJ (305 kcal)
1 1/2 jedinica iz skupine KRUH I ZAMJENE
2 jedinice iz skupine POVRĆE
2 jedinice iz skupine MESO I i ZAMJENE
1 jedinica iz skupine MASNOĆE I ZAMJENE 
 

JUHA OD SLANUTKA

Sastojci:

300 g slanutka;

2 stručka celera;

nekoliko listića kadulje;

1 češanj češnjaka;

10 kom. suhih gljiva; (ne nužno)

2 žličice pirea od rajčice;

3 žlice maslinovog ulja;

ulje;

sol;

papar;

kriške prženog kruha;

Postupak:

1)      Slanutak proberite,operite i navečer namočite u mlakoj vodi. Sutradan ga ocijedite i stavite kuhati u mlaku vodu bez soli.

2)      2) Nakon jednog sata kuhanja dodajte nasjeckani celer, češnjak, kadulju te prethodno namočene suhe gljive. osolite i popaprite po ukusu.

3)      Pire od rajčica razmutite u malo vode od kuhanog slanutka pa dolijte u juhu.

4)      Začinite maslinovim uljem te sve skupa dalje kuhajte dok slanutak ne omekša.

5)      Ovako pripremljenu juhu poslužite s križkama (ili komadićima) prženog kruha!!

Dobar tek!

Knjiga Vegetarijanska kuhinja, SNL, Zagreb 1989“ Autori: Ljubomir i  Maja Grubor)

Uppt, rujan 2009./mv

JUHA OD ZELJA

Jedno vrijeme (prije nekih par godina) bila je vrlo popularna Juha od zelja ili Kupusova juha. No, kao i sve «dijetne novotarije» i ona je ubrzo pala u zaborav. No, ova juha je izuzetno kvalitetno jelo, koje se preporuča u zimskim danima, a isto tako i povremeno uzeti jedan dan «detoksifikacije» i juhu rasporediti na par obroka, osobito nakon preobilnih i teških jela!

Opširnije:JUHA OD ZELJA