UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Juhe

JUHA OD CELERA

Opširnije:JUHA OD CELERA

Gusta juha od ječma s brokulom

Žitarice, Radionica kuhanja (br.1), 13.10.2011.

 

Sastojci: 

1 brokula srednje veličine

3 kom mrkve1 glavica crvenog luka

1 češanj češnjaka

1/4 glavice celera

½ šalice skuhane ječmene kaše

mala žličica misa od ječma

začinsko bilje za juhu

morska sol, papar


Priprema:

Povrće očistiti, narezati na kockice, a cvijetiće pojedinačno samo odvojiti iz glavice, te sve skuhati pod parom, vrlo kratko. U multipraktiku promiksati povrće i kuhanu ječmenu kašu, dodati povrtni temeljac ili običnu vodu, te još jednom zakuhati sa začinskim biljem. Također prilikom miksanja odvojimo jedan dio kuhanih namirnica i malo ječma, te ih nakon miksanja vratimo u lonac , kako bi se prilikom serviranja vidjela struktura juhe.

 

 

Nakon toga skinuti sa vatre i umiješati miso od ječma (malu kavenu žličicu ili ako je veća količina 2 male žličice). Servirati toplo. Kušati da li je dovoljno začinjeno, te želji prije serviranja dodati vrhnje od soje ili sojino mlijeko, a isto tako može se dodati narezani tofu na kockice (ne više od 2-3 dkg) i dodati u juhu.  

 

Prigodan savjet:

u proljeće (i tijekom cijele godine)  jedite što češće ječam jer je idealna žitaricaza proljetno čišćenje organizma!  

 

 

Vidi : NAMIRNICE/brokula/ječam 

Vidi : SAVJETI/Prehrana/Zašto je zeleno povrće zdravo  

 

Preuzeto sa web recepata Vegetarijanske udruge, 2004. – dorađen /izmijenjen od strane UPPT, kolovoz 2007.     

HLADNA JUHA OD JOGURTA

Opširnije:HLADNA JUHA OD JOGURTA

JESENSKA JUHA OD BUNDEVE

JESENSKA JUHA OD BUNDEVE

Sastojci:  

bundeva prema  izboru (manja ili veća ovisno o broju osoba i količini koju želimo pripremiti)

povrće:

kelj, poriluk, koraba, celer,blitva, špinat, peršun, komadić svježeg komorača (cca ½ male glavice)lišće celera, peršuna i korabice

1 crvena paprika (svježa)

začini:list lovora, malo kopra, malo kurkume i malo đumbira u prahu(radi slanoće) 

ostali dodaci:

1 velika jušna žlica očišćenih koštica bundeve (po potrebi može i više ako će se servirati kao dodatak)

1 mala žlica soja sosa

mala žličica bučinog ulja

žličica miza

Priprema: 

Bundevu ogulimo i očistimo od koštica i nNarežemo na kockice.  Sve povrće (i lisnato i korijenasto) očistimo, narežemo i sve zajedno sa bučama stavimo kuhati. Kuhamo otprilike 20-30 min na laganoj vatri (paziti da se ne raskuha!) Kada je gotovo, jedan dio povrća i buča  izvadimo i izmiksamo, da dobijemo gustu smjesu, koju natrag vratimo u lonac sa ostalim sadržajem.

Sve lagano promiješamo, i dobijemo gustu juhu u kojoj se vide  od kojih je napravljena (vidljive kockice bundeve i komadići povrća). Na kraju dodati začine, i malu čajnu žličicu soja umaka (ili miza), te malu čajnu žličicu bučinog ulja (sve po želji).  

Savjet:

Na kraju u juhu dodati 1 žlicu bučinih koštica sitno nasjeckati i lagano preprženih. Također prepržene sjemenke možemo posebno servirati uz juhu, kao dodatak.

Na kraju serviramo u tanjur, ukrasitmo lišćem peršuna.   

Vidi: RECEPTI/namirnice/bundeva  

 

Prikazano na radionici kuhanja Udruge: 13.10.2005

Preuzeto sa weba Vegetarijanske udruge, 2004. – dorađen /izmijenjen od strane UPPT, srpanj 2007.     

FRANCUSKA JUHA OD LUKA

Opširnije:FRANCUSKA JUHA OD LUKA