UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Juhe

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA

Čuvar zdravlja  

Ojačajte imunitet, obranite se od prehlada, virusa, bakterija, posljedica stresa. Savršena je okrjepa kako za bolesne tako i za zdrave, a možete ju čuvati cijelu zimu.
 

JUHA OD LJEKOVITIH BILJAKA 

Sastojci:

3 žlice čajne mješavine ili suhog ili svježeg bilja (koprive, stolisnika, dobričice, komorača)
1 l vode
1 žlica mljevenog sjemena kima ili komorača
1 čaša brašna (prosa, integralne riže ili ječma)
2 žlice domaćeg VE začina (recept niže naveden)

Upute za pripremu:


1. U vrelu vodu stavimo ljekovito bilje. Kuhami 1 minutu i ostavimo neka odstoji 30 minuta. Procijedimo i vratimo na vatru.

2. U mlinčiću za kavu samljemo 1 čašu brašna od izabrane žitarice. Razmutimo u vodi tako da bude kašasto i zakuhamo. Kuhamo 20 minuta uz miješanje, a pred kraj kuhanja dodamo začine.

3. Pospite nasjeckanim lišćem peršina, vlasca, komorača li naribanom mrkvom, peršinom ili celerom.

Priprema začina:

Nabavite razno povrće poput mrkve, peršina, celera, korabe, karfiola, kelja, prokulice, brokule, pasternjaka, poriluka, a možemo dodati i koprivu, stolisnik, dobričicu, srijemuš, list komorača i kopra.

Sve sameljemo u stroju za mljevenje. Dodamo 15 posto morske soli, sve dobro izmiješamo, ostavimo da odstoji 1 sat i stavljamo u čiste i suhe staklenke. Na vrhu prekrijemo redom soli i poklopimo. Čuvamo u smočnici.

Ovako pripremljeno može trajati i godinu dana. Poslije otvaranja čuvamo u hladnjaku. 
 

Napomena Udruge: Na stolu, uz posluženu juhu, mogu biti posudice bučinih sjemenki i orašastih plodova, koji se mogu po želji staviti u juhu i tako još obogatiti okus i učiniti ga potpunijim i zanimljivijim!

DOBAR TEK!

Objavljeno: www.net.hr/12.10.09.

Preuzeto za web Uppt, 23.10.09. 

LINK - http://www.net.hr/webkuhinja/page/2009/10/12/0380006.html