UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

Jela iz woka - općenito

Wok - brzo, svježe i zdravo

Wok je u posljednje vrijeme postao iznimno popularan, jer se hrana u  priprema kratko, a vrlo ukusna jela jedu se dok su još topla i zadovoljavaju potrebu za okusima i mirisima koji krase domaću hranu.


Wok je tradicionalna kineska posuda stara više od 3000 godina. Danas se koristi u gotovo posve neizmijenjenom obliku.  Posebnost woka je što, za razliku od uobičajenih posuda koje koristimo u domaćinstvu, u njemu možemo raditi mnogo stvari. Jednako je koristan i kod kuhanja i kod prženja, pirjanja, poširanja, pečenja i ostalih načina obrade hrane, a ono što je možda najbolje kod kuhanja u woku je brzina pripreme. Namirnice koje se pripremaju u woku imaju karakterističan sočan i hrskav okus što je glavno obilježje kineskih jela. Dakle od predjela do deserta- sve možete pripremiti u samo jednom woku, a tako pripremljeno jelo zadržat će izvoran okus i miris.


Zbog specifičnog načina pripreme i obrade, namirnice pripremljene u woku maksimalno zadržavaju prehrambene vrijednosti. A zbog širokog spektra načina pripreme, ova je posuda i jako ekonomična: u njoj možemo kuhati juhu, pirjati jelo, pripremiti salatu te napraviti desert. Zbog zaobljenih stijenki, wok ima veću površinu za kuhanje, a namirnice koje se koriste stalno se miješaju i pritom stalno vraćaju u sredinu. Upravo zato proces kuhanja traje kraće.    

Koji wok je najbolji? 

Oblik woka vrlo je prepoznatljiv i specifičan. Današnji oblik woka gotovo je neizmijenjen oblik izvornog woka koji je nastao prije više od 3000 godina.  Wok je širok i ima zaobljeno dno. Ranije se koristio sasvim zaobljenog dna koji je savršeno odgovarao ognjištima na otvorenom, a danas je zbog praktičnosti dno ravno, kako bi mogao stajati na štednjaku.  

Materijali od kojih se izrađuje wok mogu biti aluminij, emajl, teflon, rostfraj i ostali, ali onaj originalni napravljen je od lijevanog željeza (gus). Emajlirani su nešto lakši za održavanje i lakše su težine, pa samim time su i lakši za rukovanje, ali profesionalni kuhari uporno hvale onaj guseni koji je težak. Kada kupujete wok imajte u vidu da je to posuda čiji je rok trajanja vrlo dug, što znači da ćete ga slobodno moći prenijeti i svojoj kčeri u nasljedstvo. Postoje različite veličine woka, a vi odaberite onaj koji vama najviše odgovara. Moguće je da do kupca dođe i neobrađeni wok, ravno iz Kine. To je odlično, ali zahtjeva i dodatnu pripremu. Tada je potreban postupak koji se naziva kaljenje, a radi se tako da se wok postavi na plinski plamenik i pusti sve dok ne dođe do usijanja. Kada dođe do usijanja treba ga isti tren uroniti u hladnu vodu. Na taj način wok postaje čvršći i trajniji, no najčešće ovaj postupak ipak nije potreban jer se wok prodaje u već gotovom obliku.

Prednosti woka

Kratko pirjanje;

Toplina se ravnomjerno prenosi na sve dijelove posude za pirjanje (woka);

Sačuva se nutritivna vrijednost namirnica;

Očuvan izvorni okus hrane;

Multifunkcionalna posuda za pripremu hane: kuhanje, pirjanje, prženje;

Načini pirjanja:


Pirjanje bez luka;
Pirjanje bez puno začina;Podlijevanje vodom, a ne uljem;

Održavanje

Nekoliko puta godišnje trebate posvetiti posebnu brigu svom woku na način da nauljite wok iznutra i izvana te ga takvog zagrijavajte na najvećoj temperaturi, neovisno o izvoru topline. Kada se wok ohladi ponovite postupak i tako nekoliko puta zagrijavajte wok i pustite da se ohladi, ali ga ne zaboravite cijelog nauljiti. Ovakva priprema woka omogućava da se na njemu stvori fini sloj koji će sprječavati lijepljenje hrane i omogućavati lakše čišćenje. S vremenom će wok dobivati sve tamniju boju - to je dobro jer što je tamniji - to će hrana pripremljena u njemu biti bolja. Što se svakodnevnog održavanja tiče - wok se čisti vrlo jednostavno, baš kao i svako drugo posuđe.
   

 

 

 

RECEPTI 

(Sve recepte potražite u rubrici RECEPTI/Glavna jela - Jela iz woka);

 

 

 

 

RECEPTI RADIONICE 

1.    Hladnjak u woku;

2.    Ti ukusni štapići – Štapići povrća u woku;

3.    Cvjetača sa slanutkom u umaku od rajčice;

4.    Tofu sa kiselim zeljem;

5.    Gljive sa porilukom;

6.    Meksički wok - Tortilje punjene povrćem iz woka;

7.    Oslić sa koromačem;

8.    Piletina ala Sečuan;

9.    Kuskus sa pastrnakom i grožđicama;

10.  Tjestenina i povrće u woku na mediteranski;

11.  Juha iz woka: bistra juha od povrća;

12.  Povrće i suhe smokve u woku;   

 

Uppt, listopad 2011./m.v.

Patlidžani i umak od jogurta

Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Probušite kožu patlidžana vilicom i stavite na pladanj za pečenje. Pecite 40 minuta, dok ne omekšaju.

2. Ohladite patlidžane, prerežite ih, izvadite meso i stavite u zdjelu.

3. Zgnječite patlidžane s maslinovim uljem, sokom od limuna i češnjakom dok ne bude mekana smjesa ili nekoliko sekundi izmiješajte u sokovniku ili mikseru.

4. Nasjeckajte pimente na male kockice i dodajte u smjesu patlidžana.

5. Na kraju dodajte jogurt. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom.

6. Dodajte nasjeckane masline i ostavite u hladnjaku hladiti 30 minuta.

7. Stavite cvjetiće brokule i cvjetače te mrkvu u zdjelu i prelijte kipućom vodom. Neka se lagano namaču 2 minute, isperite u hladnoj vodi. Ocijedite i poslužite uz crudites (miješano zeleno povrće). 

Savjet kuhara

Slijedeći srednjoistočni stil ovog jela, možete poslužiti i komadiće toploga, beskvasnog kruha poput naan ili pitta (vrste lepinja). 

Izvor: Niskokalorična jela, specijalno izdanje za Večernji list 

http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/vegetarijanska-prehrana/14/patlidzani-i-umak-od-jogurta/198/ 

 

Uppt, kolovoz 2011.

Rajčice s nadjevom od raži;

Potrebno: 

150 g raži;2 žlice kravljeg sira;50 g gorgonzole (ili mozzarele);2 žlice jogurta;½ žličice jabučnog octa;1 žličica ulja;1 žlica usitnjenog crvenog luka;2 žlice usitnjenog peršina ili bosiljka ili majčine dušice (a može i sve zajedno ali jednu žlicu);malo soli;4 rajčice (srednje veličine);4 lista zelene salate;4 masline; 

** salata i masline za ukras 

Priprema: 

Raž namočite preko noći da nabubri. Sutradan ga skujahte sa pola kockice juhe od povrća i začinima. Kad skuhate, odstranite i ostavite da sve stoji u toploj vodi. U međuvremenu kravlji sir pomiješajte sa gorgonzolom (ili nasjeckanom mozzarelom) i pomiješajte sa jogurtom ili sojinim vrhnjem. Toj smjesi dodajte ocijeđenu raž sa začinima, dodajte sjeckani luk i ulje i ocat po ukusu. Također lagano posolite. 

Rajčice operite, odsjecite kapice i oprezno izdubite meki dio koji nasjeckajte i dodajte mješavini. Time napunite rajčice i složite na listove zelene salate, na vrh stavite maslinu i poslužite na pladnju. 

Ukoliko vam je ostalo još smjese možete dodatno time napuniti još poneku rajčicu, a ako nemate rajčice, smjesu stavite u posudice i poslužite uz rajčice! 

Dobar tek.  

Uppt, kolovoz 2011/m.v./recep prilagođen 

Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb

Pikantno jelo od kuhane raži;

Izvrsno glavno jelo kojim ćete iznenaditi ukućane ali i goste!   

Potrebno: 

350 g kuhane raži;30 g maslaca;1 žlica kiselog vrhnja (ili sojinog);2 žlice usitnjenog različitog začinskog bilja po izboru ( peršin, vlasac, majčina dušica, curry, mljevena slatka paprika, mažuran) - može biti svježe nasjeckano ili osušeno;1 list lovora;150 g pikantnog sira (gauda);1 žlica juhe od povrća; 

 

Priprema: 

Zrnje raži namočite preko noći. Sutradan ga zakuhajte u vodi s listom lovora, začinima (osim caurry) i žlicom juhe od povrća. Ako nemate juhu, onda pola kockice vegeta juha od povrća razmutite u 1 dcl vode i dodajte u juhu.

Kuhajte na tihoj vatri dok ne omekša onda zatvorite vatru i pustite da nabuja. Ocijedite, izvadite lovor te umiješajte maslac i nasjeckano začinsko bilje i mljevenu crvenu papriku.

Začinite curryjem (na vrh male žličice da ne preuzme okus). Sir naribajte i poslužite posebno u posudici sa žličicom.  

Savjet:

Uz ovo jelo poslužite salatu od ribane mrkve i komorača ili kuhanu brokulu ili prokulice posute orasima ili zelenu salatu sa mljevenim orašidima (orasi,bademi, lješnjaci ili pinjoli).  Umjesto sira kao prilog možete ponuditi umak od šampinjona i povrća, pirjano povrće,  a to također možete umiješati u pripremljenu raž! 

Izvrsno i nesvakidašnje jelo koje će obogatiti gastro ponudu vašim ukućanima i gostima! 

Dobar tek! Uppt, kolovoz 2011./m.v.

 Izvor:  Ljekovitost voća i povrća, Hrana koja liječi ; Autori: Klaus Oberbeil dr. med & Kristina Lentz, Veble Commerce, Zagreb

 

Povrće s prosom

Povrće s prosom 

 

Vidi: Proso;

Izvrsno jelo namijenjeno onima koji ne vole rižu, ali vole jela koja se pripremaju i izgledaju kao rižoto.  

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte i stavite u posudu u kojoj ste prethodno ugrijali malo ulja i rastopili maslac. Pustite luk da uvene, tj. da se poprži a da ne izgubi boju, te zatim dodajte povrće isjeckano na kocke.
Sve zajedno još malo popržite, dodajte proso i lagano podlijte vodom ili temeljcem. Začinite solju i paprom prema potrebi te uz lagano miješanje pustite da se pirja uz povremeno podlijevanje.
Pretkraj dodajte još malo maslaca, sve zajedno promiješajte i pustite još malo da zrna nabubre. Poslužite na tanjur zajedno s povrćem.
 

Potrebne namirnice:

30 dag prosene kaše;2 paprike;10 dag šampinjona;0,5 dag maslaca;1 luk,crveni;1 režanj češnjaka;vezica peršina;5 dl temeljca od povrća;0,1 dcl ulja (može i maslinovog koje se doda na kraju kuhanja);  

Napomena: 

Također  se ovaj recept može primijeniti i na povrće s heljdom. Također vrlo ukusno jelo!

Osobna preporuka (Mirela): heljdu upotrebljavam obavezno u kombinaciji s povrćem, te također kod različitih jela gdje se dodaje riža (sarma, punjene paprike, ćufte, punjene tikvice i sl.) a također i heljdu dodajem u juhe umjesto tjestenine!   

 

Vidi: HELJDA;

 

Uppt, 01.08.2011./m.v.