UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

ŠPAROGE U UMAKU OD PERŠINA

Potrebno:

1 kg šparoga;

2 žlice sjeckanog peršina;

2 mala režnja češnjaka;

1 meko kuhano jaje;

1 žlica octa (može i aceto balsamico);

1 žlica gorušice (senfa);

1 dl maslinovog ulja;

sol, papar 

Priprema: 

Šparoge operite, odrežite im tvrdi bijeli dio, povežite ih u dva svežnjića i skuhajte u blago posoljenoj vodi i ostavite na toplom. U međuvremenu pripremite umak: peršin operite, osušite i što sitnije nasjeckajte zajedno sa češnjakom. Jaje izdborite, dodatje ocat i gorušicu, te nasjeckan peršin i češnjak i dobro miješajte dodavajući kap po kap ulja, da biste dobili kremastu smjesu. Šparoge ocijedite, složite u zagrijanu posudu, prelite umakom i ponudite. Također možete posebno servirati šparoge a posebno umak!!

Dobar Tek!! 

Vegetarijanska kuhinja, Posebno izdanje; autori: Ljubomir i Maja Grubor; SNL, Zagreb, 1989.(str.228-231) 

Uppt, 28.04.2010./m.v.

VEGETARIJANSKI RAŽNJIĆI

Vegetarijanski ražnjići

http://www.svijet-zdravlja.hr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=65%3Avegetarijanski-ranjii-&catid=23%3Akuhajmo&Itemid=8

Marinada

2 jušne žlice octa;
2 jušne žlice limunovog soka;
3 jušne žlice maslinovog ulja;
1 jušna žlica svježeg bosiljka, nasjeckanog ;
1 jušna žlica svježeg peršina, nasjeckanog;
1 jušna žlica senfa;
2 češnja češnjaka, samljevenog;
sol i papar po želji;

Povrće

2 šalice paprike (crvene, žute ili zelene);
2 šalice gljiva;
2 šalice bučica;
Povrće narezati na komadiće;

PRIPREMA:Pomiješajte sastojke za marinadu.

Narežite povrće na komadiće i stavite u posudu, prelijte marinadu po povrću, te stavite u frižider na 2-4 sata. Izvadite povrće i nabodite na štapiće za ražnjiće, stavite na roštilj i pecite 10-15 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Povrće povremeno premažite s preostalom marinadom.

Količina dostatna za 8 štapića za ražnjiće.


Stariji članci

21/07/2009 21:24 - Gusta juha od smeđe riže i leće17/06/2009 16:55 - Paprike punjene žitaricama21/05/2009 15:35 - Pašteta od tune21/05/2009 15:06 - Kivi salata19/04/2009 11:05 - Raznjici od tikvice 

MUSAKA OD KOMORAČA I GLJIVA S MOZZARELOM

Obrok kojim svaka domaćica koja ga priredi zadivi svoje goste i ukućane. Idealan kao prilog uz uz sva glavna jela, ali i kao večernji obrok uz svježi sir i šnitu integralnog kruha. 

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 veći komorač;
  • 2 mozzarele;
  • 100 grama gljiva shi-taki; (ili koje možete nabaviti, mogu i šampinjoni)
  • 2 rajčice;
  • polovica korijena celera;
  • polovica mrkve;
  • 1 srednje kisela jabuka;
  • sok od jednog limuna;
  • maslinovo ekstradjevičansko ulje;
  • balzamični ocat (accetto balsamico), 2 žlice;

 Priprema jela

Narežite na poprečne šnite komorač, mozzarelu, gljive i rajčice. Celer, mrkvu i jabuke narežite na najsitniji ribež i začinite limunovim sokom. Složite šnite komorača na dno staklenog tanjura. Na njih stavite smjesu dobivenu od naribane mrkve, celera i jabuke. Na to složite gljive shi-taki narezane na listiće. Na gljive složite mozzarelu koju poškropite octom, a na kraju složite šnite rajčice. Sve polijte ekstradjevičanskim maslinovim uljem (4 žlice) i poslužite uz hruskavo prepečeni kukuruzni kruh. Uz to poslužite hladno bijelo vino, lagano slatkastog okusa.

Analiza jela

Izdašan obrok od sirovog povrća i kvalitetnog sira i gljiva daje pravu riznicu vitamina i minerala koji uvelike regeneriraju organizam, pomažu radu jetre i poboljšavaju cirkulaciju i opskrbljuju kisikom sve stanice. Ne dodaje se sol i dovoljna je ona količina soli sadržana u samim namirnicama kako bi se postigao zadovoljavajući osjet slanog. Uz to, radi se o jelu koje je vrlo malo kalorično, oko 100 kcal, a pruža izraziti osjećaj sitosti jer zbog prehrambenih vlakana i balastnih tvari pomaže brzom punjenju želuca.  

Objavljeno u 24.sata

Uppt, studeni 2009. 

MAHUNE S BADEMIMA

Potrebno:

700 g mahuna;

malo svježeg peršina i celera (stabljike);

25 g badema;

1 žlica maslaca;

sok od 1 limuna

;malo soli i malo papra;(umjesto papra može malo đumbira u prahu); 

Postupak:

Mahune očistite i operite. U zdjeli zagrijte maslac, istresite mahune, dodajte začine i pirjajte poklopljeno dvadesetak minuta. Osolite i popaprite po ukusu. Češće miješajte, te po potrebi (ovisno koliko želite da je gusto) dodajte pomalo tople vode. Dok se mahune kuhaju, narežite bademe na listiće i prepržite na maslacu dok ne požute. Par badema istucajte u mužaru i dodajte mahunama koje se pirjaju. Kad su mahune gotove, istresite na zagrijan tanjur. Pospite ih obilno narezanim bademima i začinite limunovim sokom. Dobar Tek!

Pripremila: Uppt, studeni 2009./m.v. 

Izvor: „Vegetarijanska kuhinja“, posebno izdanje, 1989.g.

KELJ S KESTENJEM

 Sastojci:

60 g kelja pupčara;

500 g kestenja;

1 žlica maslinovog ulja;

½ litre juhe od povrća;

1 glavica crvenog luka;

1 čaša vina (crno ili bijelo);

prstohvat majčine dušice;lovorov list, malo ružmarina, sol i papar 

Postupak: 

1)      Skuhajte i ogulite kestene.

2)      Kelj pupčar očistite, stavite u kipuću osoljenu vodu i kuhajte cca 20-tak minuta.Ocijedite ga i stavite u posebnu posudu, te dodajte lovorov list, majčinu dušicu, malo soli i papra, zalijte juhom od povrća i vinom, te dodajte oguljene kuhane kestene.

3)      Juhu dodatno lagano prokuhajte 10-tak minuta te dodajte žličicu maslinovog ulja i malo ružmarina.

4)      Poslužite s pireom od kestena i/ili pospite parmezanom!

Knjiga „Vegetarijanska kuhinja“ - SNL, 1989 (Autori: Ljubomir i Maja Grubor)