UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

LOSOS NA PARI S KOMORAČEM

Ovo je izuzetno dobar i ukusan recept. Osobno smo ga isprobali u pripremi istarskih majstora kuhanja  u hotelu «Sol Coral», Umag, prilikom sudjelovanja na 4. Hrvatskom kongresu o debljini.

Inače komorač je pravi istarski «dragulj i delicija» na svakodnevnom jelovniku, a priprema se na više načina, od sirovog, zapečenog, kuhanog, kao gusta juha ili dodatak ostalim jelima i varivima. Recept se može prilagoditi i na ostale vrste ribe (oslić, zubatac, orada, luben) te na bijelo meso (puretina ili piletina). 

Potrebno: 

2 odreska lososa;

1 glavica (korijen) komorača;

2 limete (ili limuna);

1 veliki svežanj peršina – sjeckanog;

3 žlice vode ili bijelog vina

;ostali začini po želji (može malo ribanog muškatnog oraščića);   

Priprema:

1.      Lososa začinite paprom.

2.      Napravite vrećicu od aluminijske folije u kojoj ćete pariti ribu. Treba vam folija dužite 60 cm . Presavijte je napola da joj se podvostruči čvrstoća.

3.      Narežite komorač i stavite u sredinu folije (dodajte i listiće ako ih ima).

4.      Pospite komorač polovicom sjeckanog peršina. Jednu limetu (ili limun) zrežite na ploške i polovicu stavite na komorač koji ste posuli peršinom. Na to položite odreske lososa i preko njih iscijedite drugu limetu. Po odrescima pospite preostali peršin i složite ploške limete.

5.      Dodajte tekućinu i zatvorite foliju.

6.      Kuhajte u pećnici na 180 C 20-30 minuta.  Služite sa blitvom, keljom, keljomm pupčarom, kuhanim komoračem kao malim dodatkom sa strane, te kuhanim krumpirom! 

Nazdravite sa dobrom istarskom «Malvazijom». 

Dobar tek žele Vam Sonja i Mirela!!!! 

 

 

Objavljeno na web stranicama Hrvatskog informativnog centra/2008.

 

CRVENE PAPRIKE S PORILUKOM

Potrebno:

a) 500 g tankih strukova poriluka;

b) 2 veće crvene mesnate paprike;

c) 2 žličice maslinovog ulja;

d) sok od ½ limuna;

e) 8-10 zrnca korijandera;

f) lovorov list i vezica peršuna. 

Priprema: 

1)      Poriluk i papriku očistite. Pera poriluka (zeleno) nasjeckajte i propirjajte samo na vodi u kojoj ste dodali malu žličicu maslinovog ulja. Poslije 10-tak minuta dodajte očišćenu i na kockice narezanu crvenu papriku, dobro miješajući dodajte sok od ½ limuna, usitnjen (u mužaru) korijander, sol (na vrh male žličice)  i papar (ako želite - nije nužno), lovorov list i peršin, i sve zajedno lagano pirjajte uz eventualno dodatak vode.

2)      Bijeli dio stabljike poriluka lagano prokuhajte , ocijedite i složite na pirjanu mješavinu.

3)      Sve složite na pladanj, ohladite i poslužite. Možete jesti i hladno, ali isto tako i toplo, kao dodatak tjestenini i žitaricama. Uz to poslužite kriške raženog ili integralnog kruha, prije lagano prepečenog («tostiranog»). 

Dobar tek! 

 

Uppt, Up Dated, 14.6.2015./m.v.

Recept preuzet i dopunjen 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989. Uppt, 16.05.2010./m.v.

PAPRIKE PUNJENA KRUMPIROM

Ovaj recept je zaista zanimljiv, a prije svega ukusan i lagan glavni obrok, ali isto tako i lagana večera, koja Vas kalorijski neće opteretiti, a pružit će vam osjećaj sitosti.Iskoristite mogućnosti jer sada je doba paprika svih vrsta!! 

Potrebno:

6 paprika srednje veličine;

3 krumpira;

3 mrkvice;

300 g riže;

1 glavica crvenog luka;

sol, papar i ostali začini po želji 

Priprema:

1.      Paprike oprati i očistiti.

2.      Krumpir oguliti i naribati.

3.      Narezati mrkvicu i luk na tanje ploškice ili usitniti;

4.      Prodinstati luk i rižu na malo maslinovog ulja ili žličici maslaca;

5.      Paprike puniti  prodinstanim lukom, rižom i mrkvicom. Dodati začine po želji.

6.      Peći na cca 200 C, oko 45 minuta.

7.      Par minuta prije nego ih izvadimo iz pečnice po vrhovima posipati malo parmezana da se zarumeni. Poslužiti preliveno kiselim vrhnjem ili posebno na stol staviti posudici s kiselim vrhnjem u koji smo umiješali sitno nasjeckane kisele krastavce i vlasac, pa se svatko može poslužiti po želji. 

 

Dobar tek.

 

Originalni recept preuzet sa portala

Medikus.http://www.medikus.hr/component/content/article/47-knjizara/59-recepti.html#paprike-krumpir

SVJEŽE PAPRIKE PUNJENE SIROM I ORASIMA

Izvrstan i osvježavajući obrok u svim kombinacijama. Također može se kombinirati sa voćem (kivijem) te rajčicama, plodovima komorača i maslina,  koji se nasjeckaju na sitno i posipaju po punjenim paprikama.  

Potrebno:

a) 4 zelene (ili crvene ilii žute) paprike;

b) 150 g svježeg posnog sira;

c) 10 tak sjeskanih oraha (ili badema ili lješnjaka);

d) ½ šalice mekinja; (ali može i bez njih);

e) mala žličica mljevene slatke paprike ilif) mala žličica na vrh mljevenog đumbira;

g) ostali začini po želji: kopar, komorač, vlasac, kadulja; 

Priprema:

1)      Prprike operite i izdubite im sjemenke. Također možete ih narezati na polovice.

2)       Orahe ili ostale orašaste plodove istucite u mužaru, te ih pomiješajte sa sirom i mekinjama, dodajte crvenu papriku i đumbir i dobro izmiješajte.

3)      Paprike nadijenite mješavinom od sira, te ih ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da se sve upije.

4)      Izvadite paprike, na pladanj složite listove zelene salate, na to poslažite paprike i lagano posipajte nekim od začina po želji.

5)      Ponudite ih kao predjelo, kao salatu, ili kao glavno jelo uz bijelo meso ili ribu! 

 

Dobar tek.

 

PS. Također se može kombinirati sa voćem, npr. dodatkom šnitice kivija ili sitno nasjeckanim rajčicama. 

 

Uppt, 16.05.2010/Recept preuzet i dopunjen/m.v.

 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989. Uppt, 16.05.2010./m.v.

ŠPAROGE S PORILUKOM

Potrebno:

500 g šparoga;

500 g tankog poriluka;

4 jaja;

80 g maslaca;

1 žlica parmezana;

1 vezica peršina;

1 limun;

sol, papar;  

Priprema:

Očistite šparoge i poriluk kojemu ste odrezali zeleno „perje“ povežite u snopiće i stavite zajedno kuhati u kipuću i osoljenu vodu. Kuhajte dok ne omekšaju, ne smiju se prekuhati. Kad je kuhano, ocijedite i složite u vatrostalnu zdjelu. Maslac otopite, dodajte limunov sok, sol, papar, parmezan, sjeckani peršin i sve čvrsto izmiješajte u kremastu masu. Jaja umutite posebno u zdjelici, dodajte napravljenu masu pa tucite dok ne dobijete pjenušavu kremu. Šparoge i poriluk prelijte kremom i zapecite u pećnici da lagano požuti!Servirati i toplo i hladno!

Dobar tek!! 

Vegetarijanska kuhinja, Posebno izdanje; autori: Ljubomir i Maja Grubor; SNL, Zagreb, 1989.(str.228-231) 

Uppt, 28.04.2010./m.v.