UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

Varivo od heljde i graška

Sastojci:

1 šalica heljde;

2 šalice kuhanog mladog graška (ili konzerviranog);

100 grama šampinjona;

1 mala zelena paprika;

1 jaje;

1 glavica crvenog luka;

2 žlice maslinovog ulja;

50 g sira ementalera; (ili parmezan);

1 režanj češnjaka;

malo soli; 

Priprema:

Heljdu skuhajte. U većoj zdjeli ugrijte ulje i na njemu prpirjajte nasjeckani luk s malo vode, dok ne ostakleni. Dodajte očišćene i narezane šampinjone i papriku narezane na komadiće. Promiješajte i pirjajte još 10-tak minuta. Dodajte grašak, istisnut češnjak i umutite jedno jaje, posolite dodajte vode po potrebe i lagano kuhajte na tihoj vatri.

Kad je jelo skoro gotovo dodajte kuhanu heljdu. Istresite u visoku porculansku zdjelu i posipajte sa sirom narezanim na kockice (a može i parmezanom)! Ukrasite peršunovim ili celerovim listićima!Dobar tek!

 

Ostali recepti od heljde!

 

 

 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.

 

 

 

Heljda u umaku od maslina s mentom

Sastojci:

300 g heljde;

1 stručak svježe mente;

2 žumanjka;

50 g maslina;

1 žlica kečapa od rajčice;

1 žlica maslinovog ulja;

suhi kvasac (1 vrečica);

2 tvrdo kuhana jaja;

začini po želji (sol, papar, đumbir) 

Priprema:

Heljdu operite i skuhajte u vodi bez soli da se omekša. Kad je kuhana istresite je u zdjelu. U međuvremenu pripremite umak. Mentu operite i nasjeckajte vrlo sitno. jaja ogulite, pa žumanjke sačuvajte, a bjelanjke narežite. U mikser stavite maslinovo ulje, kečap, narezane bjelanjke, masline bez koštice i polovicu nasjeckane mente i kvasac. Posolite i popaprite te miješajte dok ne dobijete gusti umak. Po potrebi dodajte malo vode, jer umak mora biti srednje gust. Tim umakom prelijte heljdu.

Ukrasite žumanjcima i pospite sitno nasjeckanom mentom. Pundite toplo. Također se može jesti i hladno kao salata i prilog!!!  

 

 

 

Knjiga: «Vegetarijanska kuhinja», Ljubomir  i Marija Grubor,  Zagreb, SNL. 1989.

 

BOSANSKI LONAC „DVA PRIJATELJA“

Sastav:

Meso: janjetina, domaća panceta, kobasice, vratina

Povrće: kupus, kelj, mrkvica, peršin, celer, korabica, poriluk, paprika, paradajz, mahune, tikvice, crveni luk – kkoličine po želji.

Začini: sol, papar, đumbir, ružmarin, matičnjak, origano i sl.

Omjer i vrste povrća prema želji kao i u odnosu na količinu mesa (najbolje je 1:1 meso-povrće). Ovčetina - obavezno!!

Priprema:

Meso i povrće narezati na veličine za jedan zalogaj. U lonac staviti red povrća, red mesa, dok se sve ne potroši, zaliti vodom da je sve pokriveno,  dodati začine po želji. Kuhati dok je meso mekano. 

Napomen: pripremila sam upravo danas „Bosanski lonac za dva prijatelja“ i moram priznati da je bilo izvanredno!!! 

Hvala prijateljici Branki na ovom receptu i savjetima. Ovo ću svakako ponoviti!!

Uppt, 25.06.2010.

(pripremila i prijatelje ugostila Mirela, 25.lipanj 2010.)

 

 

 

 

 

Pogledajte još jedan recept koji sam pronašla "tragajući za slikama"

 

Bosanski lonac

 

sa Bosanskohercegovačkog kuharskog web portala

„ZAPEČENE TIKVICE A LA BRUXELLES“

Recept za 8 osoba
 
Potrebno:
5 velikih tikvice (neka budu deblje);
meso ili piletina ili puretina ili srdelice iz konzerve (slobodan izbor količina);
1 glavica crvenog luka;
malo špeka ili neke salame, kobasice ili 5 dkg pršuta; 
paradajz iz tube ili slično (može i kečap);
1 vrhnje;
2 jaja:
sir običan (gauda ili neki sličan) cca 10-tak dkg može i manje;
2 žlice parmezana;
začini po želji:sol, biber, vlasac, mažuran, bosiljak;
 
Postupak:
1) tikvice oprati i najprije prepoloviti na polovine,  a svaku polovicu još prerezati po dužini (1 tikvica 4 "lađice");
2) izdubljen dio tikvica i crveni luk sitno nasjeckati i staviti pirjati.
3) kad sve omekani dodati mljeveno meso (ili sitno nasjeckanu piletinu ili puretinu);
4) na laganoj vatri miješati i pred kraj dodati paradajz i sve zajedno još malo propirjati - neka se sve malo zapeče...
5) u međuvremenu u protvan posložiti "lađice" koje malo posoliti i začiniti prema želji te u svaku „lađicu“ staviti komadić tvrdog sira narezanog na ploškice i sve ostale sastojke;
6) kad smo ih napunili na kraju svaku lađicu posipati sitno nasjeckanom salamom ili kobasicom ili sitno nasjeckanim pršutom ili šunkom;
7) od vrhnja i 2 jaja napraviti mješavinu u koju dodamo 2 žlice parmezana;
8) sve polijemo po tikvicama is tavimo u pečnicu na 150 stupnjeva, a pred kraj povisimo temperaturu na 200 i zapečemo samo s gornje strane da dobiju smeđkastu „zapečenu“ boju!

Mogu se jesti i vruće i hladne, a također i drugi iz mikrovalne ili ugrijane u pečnici.
 

Napomena kuharicama: sve se to može napraviti isto i bez mesa samo se "dinsta" više vrsta povrća koje se sitno nasjecka (celer, mrkva, korabice, karfiol, poriluk, paprika, komorač, zelje itd.) te se mogu dodati šampinjoni!! Jedino onda "pojačati" s malo više sira!!!!

Naravno, bijelo vino je dobrodošlo!!!

 

Uz  ovo jelo zgodno i dekorativno je servirati bilo koju salatu (najbolje miješanu) koja je malo kiselija (obavezno staviti aceto balsamico) i salatom puniti "lađice" od svježih (po ogućnosti onih „mesnatih“) paprika i to ukoliko se mogu naći u raznim bojama zelena, žuta i crvena, te sve ukrasiti sa komadićima mozarelle!!!


 

Pogledajte na slici  kako je to izgledalo u pripremi Vaše web urednice. Na početku stola je posuda za zapečenim tikvicama a u sredini servirana salata. 

 Nisam znala da sam tak' dobra kuharica dok nisam došla u Bruxelles i tu se za moje curke potrudila da imaju na stolu „domaći štimung“ Zbilja je bilo super.  Pozdrav i dobar tek svima.

Mirela 

Vidi vezane recepte: 

Lađice od tikvica

Svježe paprike punjene sirom i orasima


 

SOJA S POVRĆEM

Potrebno:  

 ½ čajne žličice maslinovog ulja;

2 luka ili poriluka, sitno sjeckani;

2 mrkve, na nasjeckane na kolutiće;

1 manja brokula, - odvojiti cvijetiće;

1 tikvica srednje veličine;

1 kriška bundeve, narezane na male kockice;

20 dkg zelja,narenanog na «rezance»;

1 do 1,5 šalica kuhane soje;

začini: malo soli, malo đumbira u prahu, malo curcume; 

Postupak:  

Na ulju propirjati luk (ili nasjeckani poriluk) dodati sve povrće i pirjati dok ne omekša. Na kraju dodati kuhanu soju i začine po želji.

Servirati kao samostalni obrok ili dodatak uz ribu ili bijelo meso. 

Dobar tek! 

Uppt, 2007/Pripremila: Sonja Njunjić