UDRUGA ZA PREVENCIJU PREKOMJERNE TEŽINE

ASSOCIATION FOR OVERWEIGHT PREVENTION

Osnovana je u listopadu 2002. godine.
Naša je želja potaknuti svaku osobu na preuzimanje odgovornosti za vlastito zdravlje, jer se samo znanjem o ispravnom načinu življenja, pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću, može raditi na osobnoj prevenciji.

Glavna jela

Brancin kuhan s komoračem, peršinom i kaparima

Sastojci:

2 porcije brancina (po 150 g);
1 tanko narezan komorač;
¼ šalice nasjeckanog peršina;
1 žlica ispranih kapara;
sok ½ limuna;
½ žličice morske soli;
¼ srednje velike glavice luka, narezana na tanke ploške;
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja;
dodatno maslinovo ulje i nasjeckani peršin (za ukras);

Priprema:

Stavite luk, komorač i limunov sok u tavu srednje veličine i prelij­te s 2,5 cm vode. Kad zakuha, ostavite na laganoj vatri još 5 minuta. Maknite sa štednjaka i dodajte u povrće 2 porcije brancina zači­njenog morskom solju. Pospite kaparima i peršinom te poklopite tavu. Kuhajte na laganoj vatri 8 do 10 minuta, skoro dok se riba ne počne raspadati. Složite povrće na dno plitke posude, na povrće stavite ribu i sve prelijte maslinovim uljem i pospite svježim peršinom. Ako želite, po osobi poslužite šalicu smeđe riže kuhane na pari.

 

Iz knjige “Clean metoda” dr. Alejandra Juntera

http://www.femina.hr/clanak/index/r/4/c/1969/se/vitkost_clean--novi-hit-program-detoksikacije

 

Uppt, 05.06.2011. 

Gratinirani poriluk iz pećnice

 

(može i drugo povrće ili miješano povrće sve na isti način)   

http://djh.hrt.hr/receptiizbornik/330-jela-s-povrem-21-2532011/2899-gratinirani-poriluk-iz-penice

 

 

Sastojci za 4 osobe:

8 stabljika poriluka;
200 ml vrhnja za kuhanje;
180 ml jogurta;
150 g feta sira;
70 g  sira parmezana;
30 g  krušnih mrvica;
30 g  maslaca;
1 jaje;
sol i papar;

 

Priprema:
Poriluk očistimo, operemo i odstranimo mu zeleni dio, sir parmezan naribamo, a jaje razbijemo u zdjelu. Zatim poriluk premjestimo u tavu ili lonac s vodom, posolimo i kad voda zavri kuhamo ga 10-ak minuta. Za to vrijeme u zdjelu s jajetom dodamo jogurt, sir fetu i pjenjačom dobro izmiješamo sastojke. Kada dobijemo jednoličnu smjesu bez grudica, dodamo polovicu naribanog sira parmezana, te i njega dobro umiješamo. U zdjelicu s preostalim parmezanom dodamo krušne mrvice i promiješamo sastojke. Omekšali poriluk ocijedimo i premjestimo ga u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu. Zatim stabljike poriluka prelijemo smjesom od jogurta, jaja i sira, posipamo mješavinom krušnih mrvica i naribanog parmezana i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 45 minuta. Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

 

I to je to, dobar tek!

Almo Čatlak, DJH 21.03.2011.

izvor:www.crochef.com

Pita s vrganjima

Sastojci:

500 g gotovih kora za savijače;

500 g vrganja;

1 ljubičasti luk;

2 režnja češnjaka;

maslinovo ulje;

sol, papar;

4 jaja;

2 dcl svježeg  sira;

1 dcl  jogurta;

1 vrećica praška za pecivo;

integralni sezam-za posipanje: 

Priprema:

Prvo trebamo pripremiti te divne jesenje šumske plodove-vrganje. Najprije ih očisti od zemlje pa nasjeckaj na kriškice (i klobuk i zdrave dijelove stabiljke). Operi i prokuhaj u vodi. Zatim dobro ocijedi. 

Na maslinovom ulju izdinstaj sitno sjeckani luk pa mu dodaj češnjak. Dodaj vrganje, sol i papar po ukusu i dinstaj 20-ak minuta. Podlij vodom. Kad je sva tekućina isparila, vrganji su spremni za pitu.Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. 

Na dno većeg četvrtastog pleha stavi papir za pečenje. Na njega položi prvu koru za savijaču, lagano premaži maslinovim uljem, na nju drugu koru, ponovo premaži i treću koru. Na treću koru rasporedi dio nadjeva od vrganja. Zatim poklopi idućom korom i tako slaži po tri kore, filaj nadjevom, dok ne potrošiš sav "materijal".

Zadnji, gornji dio neka bude nadjev od vrganja-nemoj ga poklapati korom. Umuti jaja sa svježim posnim sirom, jogurtom i praškom za pecivo. Ovime prelij gornji sloj pite (vrganje).

Posipaj sezamom i stavi peći na 40-ak minuta. Nakon prvih pola sata pečenja, smanji  na 180 stupnjeva. Gotovu pitu pusti da se malo ohladi pa razreži na kocke i posluži.

Odlična je i topla i hladna!

Pita je prefina, uvijek pokupi sve pohvale, a vrganji joj daju karakterističan i divan miris/okus. 

Ovaj recept poslala nam je naša vjerna posjetiteljica weba i moja prijateljica Sanja iz Zenice. 

Hvala Sanji, i dalje očekujemo dobre i interesantne recepte!!!

 

Uppt, 13.10.2010.

Špagetini sa bijelim umakom

Sastojci (Broj osoba: 3)

300 grama tjestenine spagetini barilla
malo maslaca
20 dkg šunke
15 dkg sira ( može gauda)
20 dkg šampinjona
2 žlice brašna
slatko vrhnje ( po mogućnosti marka bayernland)
2 dcl mlijeka

Priprema:
                                                                                                       

 Vrijeme pripreme: 20 min


1. kuhati špagetine u vrućoj posoljenoj vodi.

2. Priprema bijelog umaka:

Na malo maslaca pirjati šampinjone, kada su skoro gotovi dodajemo šunku rezanu na tanke prutiće. Nakon što smo skupa propirjali šampinjone i šunku dodajemo dvije žlice brašna i miješamo...nakon toga dodajemo mlijeko i puštamo da malo kuha...smanjujemo na skroz laganu vatricu i dodajemo slatko vrhnje i sir ( nariban)... po želji dodajemo začine. Preporučam vlasac!!!


Topli bijeli umak prelijemo preko špagetina!!    

 

Recept nam je poslala  naša vjerna posjetiteljica weba Ljubica!!

Crvene paprike punjene krumpirom;

Sastojci za 4 osobe  

2 krumpira, narezane na manje kockice;
1 slatki krumpir, narezan na manje kockice;

100 ml kiselog vrhnja; (može i sojino vrhnje ili kombinacija obično vrhnje i sojino);
malo naribane korice limuna;
ružmarin;
timijan;
sol;
papar;
2 crvene paprike, razrezane na pola;
25 g naribanog parmezana:

Priprema jela

1. Skuhajte krumpire te napravite pire. Dodajte sljedećih 6 sastojaka te promiješajte.

2. Napunite polovice paprika sa krumpirom. Pecite u pećnici na 220 stupnjeva oko 30 minuta.  

Vezani tekst: 

Paprika; 

I krumpir dobar za mršavljenje; 

 

www.žena.hr/recepti