Glavna jela

PAPRIKE PUNJENE ŽITARICAMA

  • Ispis

Objavljeno: www.svijet-zdravlja.hr 

PAPRIKE PUNJENE ŽITARICAMA

Sastojci:

litra vode
½ žličice mljevenog cimeta;
½ žličice mljevenog kumina;
375 g pšenične prekrupe (krupno mljevene);
250 g bijelih grubo nasjeckanih gljiva
280 g narezanih svježih rajčica ili 455 g konzerviranih, narezanih i ocijeđenih rajčica;
1 glavica luka, sitno nasjeckan;
2 režnja češnjaka, samljevena;
15 g nasjeckanog svježeg peršina;
60 g grožđica;
3 crvene paprike, prepolovljene i očišćene;
3 zelene paprike, prepolovljene i očišćene;
1 žlica preprženih sjemenki suncokreta;

PRIPREMA:

U velikom loncu prokuhajte vodu, cimet i kumin. Umiješajte pšeničnu prekrupu. Kad voda proključa, smanjite plamen na najmanje. Poklopite i kuhajte dok voda ne ispari, oko 15 minuta. U većoj posudi pomiješajte gljive, rajčice, luk, češnjak i peršin. Poklopite i kuhajte, povremeno miješajući, dok povrće ne postane mekano, oko 10 minuta. Pomiješajte mješavinu gljiva i grožđica s pšeničnom prekrupom. Zagrijte pećnicu na 200°C. Prekrijte plitku zdjelu za pečenje folijom protiv prianjanja hrane. Posložite polovicu paprika s prerezanom stranom prema gore. Napunite ih podjednako smjesom od prekrupe i lagano pritisnite. Zdjelu prekrijte aluminijskom folijom i pecite dok paprike ne postanu mekane i nadjev se ne zagrije, oko 45 minuta.Na tanjur stavite po 2 polovice paprike. Pospite ih sjemenkama suncokreta.

Porcija: 6
Priprema: 25 min
Kuhanje: 1 sat